Ogórki kiszone
Moderator: Moderatorzy
Ogórki kiszone
Kisze sobie co roku ogóreczki, wiem wiem to nic nadzwyczajnego ale...
Ostatnio zastanowił mnie #-o fakt dodawania do kiszenia liści np. winogrona, wiśni ...
chyba te liście wpływają na smak ogórków, tak mi się wydaje :-k
Robiłam już w tym roku ogórki, raz z winogronowymi i raz z wiśniowymi liśćmi i chyba są inne w smaku
Jeśli liście nie dodaje się po to, aby wpłynąć na smak ogórków, to po co
Ostatnio zastanowił mnie #-o fakt dodawania do kiszenia liści np. winogrona, wiśni ...
chyba te liście wpływają na smak ogórków, tak mi się wydaje :-k
Robiłam już w tym roku ogórki, raz z winogronowymi i raz z wiśniowymi liśćmi i chyba są inne w smaku
Jeśli liście nie dodaje się po to, aby wpłynąć na smak ogórków, to po co
- vixi
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 831
- Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
ja od zawsze dodaję wiśniowe liście i winogronowe taka to u mnie rodzinna tradycja kiszenia. Ale ostatnio co mnie zastanowiło byłam na imprezie i zobaczyłam w słoiku małosolne ogóreczki i już chciałam sięgać i coś mnie udeżyło - mianowicie w słoiku były skórki chleba i całe szczęscie że ich nie zjadłam i tak sie zastanawiam ile osób tak robi i czy już przypadkiem takich kiedyś nie zjadłam. Więc uważajcie. Ponoć na śląsku tak się robi.
Skórki od chleba dodaje się żeby się szybciej ukisiło - analogicznie jak przy robieniu zakwasów do baarszczu czy żuru lub napojów ludowych typu kwas chlebowy. Taka metoda z wytrychem, niezbyt szlachetna. Podejrzewam, że proceder może być stosowany na skalę przemysłową i kiszę sama, uparcie, mimo że regularnie mi nie wychodzą. Może dlatego, że nie dodaję skórki od chleba? :?
Ja też nie dodaje skórki od chleba a wychodzą mi pyszne
Daje czosnek, nie lubię dużo więc jeden ząbek na słoik, trochę chrzanu, "parasole" od kopru, jak nie mam tylu parasoli to łodygi kopru, ze 3 liście od winogrona albo wiśni, gorczycę (mniej więcej małą łyżeczkę na słoik) i zalewam woda z solą (taka do kiszenia ogórków, nie jodowana), tej soli to tak na 1 litr wody 1 łyżka soli.
Daje czosnek, nie lubię dużo więc jeden ząbek na słoik, trochę chrzanu, "parasole" od kopru, jak nie mam tylu parasoli to łodygi kopru, ze 3 liście od winogrona albo wiśni, gorczycę (mniej więcej małą łyżeczkę na słoik) i zalewam woda z solą (taka do kiszenia ogórków, nie jodowana), tej soli to tak na 1 litr wody 1 łyżka soli.
Liście dodają twardosci i przede wszystkim aromatu (zrób z gotowej mieszanki ze sklepu to zobaczysz różnicę w aromacie). A puste są dlatego, ze podobno niektóre gatunki trzeba nakłóć widelcem przed włożeniem do słoika, żeby się nie zbierało powietrze. Zreszta jak jest sucho to tez zdaża się to czesciej.
[ Dodano: Czw 10 Sie, 2006 12:03 ]
a o skórce to jeszcze nie zsłyszałam, w naszym regionie to chyba się nie zdaza )
[ Dodano: Czw 10 Sie, 2006 12:03 ]
a o skórce to jeszcze nie zsłyszałam, w naszym regionie to chyba się nie zdaza )
mamuśka Mariuszka
Hm sorry , że się bawię w górnika hm ale osoba na diecie BG może zjeść ogórka kiszonego czy konserwowego domowej roboty ? podejrzewam , że tak ... bo tam żadnych konserwantów czy barwników nie ma .... a mnie naszła na ochota na ogórka ...
Chrystus wypędził handlarzy ze świątyni. Potem handlarze zmądrzeli: przywdziali szaty kapłańskie.
- Tomkus
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 615
- Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
- Lokalizacja: Małopolska
:D
Jak wyrabiasz ogórki typu kiszonego od podstaw, no to wtedy wiesz, co masz. Znasz taki wyrób od podszewki - wiesz i jesteś pewny, co się znajduje w takiej "konserwie".
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
kuyt, osoba na diecie bezglutenowej może zjeść wszystko, co nie zawiera glutenu. W tym barwniki i konserwanty, które zasadniczo nie szkodzą jej bardziej niż innym osobom (jeśli nie zawierają glutenu). W ogórkach, co pewnie jest tu wyżej napisane, czai się inne zło: niektórzy dodają do nich chleb bądź żur (tj. gluten), żeby szybciej się zakisiły czy coś takiego. Jeśli ten, kto ukisił ogórki wie, że niczego takiego nie dodawał i można mu wierzyć, nie ma przeciwwskazań do jedzenia ogórków. A co do octu, to zupełnie inna historia... I to może być problem.
viewtopic.php?t=29&postdays=0&postorder=asc&start=0
viewtopic.php?t=29&postdays=0&postorder=asc&start=0
Ostatnio zmieniony wt 06 lip, 2010 21:56 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
To ja dodam jeszcze to:
viewtopic.php?t=2759
viewtopic.php?t=2759
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Ze wskazanego wątku wziąłem informację. Spytałem kilku bab na bazarze. Wszystkie niechętnie potwierdziły, zastrzegając się, że one same nigdy w życiu nie dodałyby chleba czy żuru (pewnie dodają tylko podli kapitaliści). Wobec tak masowego potwierdzenia i tak żywiołowych zapewnień, nie zjem już kupnego ogórka kiszonego .
Ostatnio zmieniony śr 07 lip, 2010 18:48 przez titrant, łącznie zmieniany 2 razy.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]