przez PiDi » So 05 maja, 2018 23:03
Choruję na celiakię i mam ostatnio problemy skórne, stąd moje pytania na temat choroby Duhringa.
Celiakię zdiagnozowano u mnie kilka lat temu. Dodatni wynik przeciwciał anty-tTG w klasie IgG, przy ujemnym wyniku w klasie IgA i jednocześnie niskim total IgA.
Wycinki z dwunastnicy potwierdziły diagnozę.
Od tamtego czasu przestrzegam diety bezglutenowej i generalnie jest lepiej.
Niedawno miałem powtórzoną gastroskopię i wycinek z XII nie potwierdził objawów celiakii.
Niestety, od dwóch lat mam uciążliwe zmiany na skórze, zaczerwienienia, czasem wypełnione płynem, czasem swędzące, czasem nie (zaczerwienienie i świąd nasilają się w nocy, po myciu lub wysiłku) - pewnie nie nazwę ich w sposób fachowy, więc nawet nie próbuję.
Wcześniej nie miałem tych zmian na skórze i dziwne to trochę, bo przestrzegam bardzo mocno diety. Ciekawi mnie, czy to może być choroba Duhringa. Zmieniałem już wielokrotnie kosmetyki do mycia, więc to pewnie nie one.
Zmiany są ulokowane w miejscach chyba niezbyt typowych dla Duhringa: klatka piersiowa, pachy, okolice włosów na głowie, wzgórek łonowy, krocze. Mam też świąd w okolicach odbytu, więc przypuszczam, że tam też. Nie mam nic na kolanach, nic w okolicach łokci, nóg czy rąk, brak zmian w okolicach kości krzyżowej.
Odwiedziłem już kilka dermatolożek i efekt jest taki, że przetestowałem całą gamę maści sterydowych oraz antybiotyków - część z nich pomagała, inne nie. Jednak po odstawieniu zmiany zawsze wracały.
Maści były przepisywane bez jakiejkolwiek diagnozy, a gdy dermatolożki usłyszały, że choruję na celiakię, to diagnoza została postawiona sama.
Również lekarz rodzinny i gastrolog niezbyt się moją skórą przejęli.
Zaczynam już wariować, bo sam nie wiem co zrobić.
Może ktoś obeznany z tematem mógłby odpowiedzieć na moje pytania?
- Czy mimo przestrzegania diety i dobrego wyniku biopsji te zmiany mogą świadczyć o chorobie Duhringa?
- Jeśli teoretycznie przestrzegam diety w 100%, ale wciąż popełniam nieświadomie jakiś błąd w diecie i spożywam bardzo śladowe ilości glutenu (co wydaje mi się niemożliwe!), to jak długo mam czekać na poprawę stanu skóry po odstawieniu tych "śladowych ilości"? Mam nadzieję, że nie pół roku...
- Jedna dermatolog wspomniała raz o możliwości pobrania wycinka ze zmienionej skóry w celu diagnozy. Czy byłby on pomocny w zdiagnozowaniu choroby Duhringa - jeśli ją mam (bo wg mojej wiedzy nie)? Co taki wycinek może powiedzieć?
Jestem już totalnie zdesperowany i nawet nie mam pojęcia, co mógłbym ulepszyć w diecie i co mam dalej robić...