Chleb - jak najtaniej

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Marcin
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 57
Rejestracja: pn 19 sty, 2004 14:47
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Marcin »

Cóż, ja kiedyś przekopałem dużo angielskich/amerykańskich stron po to aby spróbować znaleźć jakiś zamiennik dla mojego chleba ryżowego (na kukurydzę na razie mam szlaban).

Rezultaty nie były szczególnie dobre. Chyba głównie ze względu na to, że mąka ryżowa, którą można kupić w sklepie nie jest tak miałka jak ta np. w koncentracie Chleb ryżowy firmy Celiko.

Co do przepisów opartych na mące kukurydzianej to się nie wypowiadam, ale zwróciłem uwagę że te zagraniczne przepisy bazowały głównie na mące ryżowej.

Co do ceny MIXu - napisałem o tym w wątku o maszynkach do wypiekania chlebów.
Awatar użytkownika
Marcin.Sz
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 27
Rejestracja: ndz 28 sie, 2005 17:22
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: Marcin.Sz »

Witam! Znam bardzo dobry i tani przepis na chlebek :]

250g mąki ryżowej
150g mąki ziemniaczanej
50g mąki bezglutenowej
1 jajko
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
1/2 paczki drożdzy instant (drożdze suszone)
400 ml mleka (może być troszeczke więcej)
troszkę oleju

Można zamienić również mąkę ryżową i ziemniaczaną (czyli 250g ziemniaczanej i 150g ryżowej).
Piekę w PANASONICU ale myślę, że w innych "maszynach" rownież bardzo dobrze wyjdzie.
Szynszyl
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: sob 02 wrz, 2006 17:14
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Szynszyl »

Skorzystałam z podanego przez Marcina przepisu dałam zamiast mąki ryżowej dałam mąkę kukurydzianą i zamiast bezglutenowej orkiszową zamiast mleka wodę. Chlebek jest smaczny tylko nie jest pulchny. Piekę wpiekarniku a nie w aparacie do pieczenia chleba .W jakiej temperaturze i jak długo powinnam go piec? Proszę o pomoc. Może jeszcze inne przepisy ale bez cukru? Będę wdzięczna. Szynszyl
Szynszyl
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1431
Rejestracja: czw 15 gru, 2005 20:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Sheep »

Szynszyl pisze:zamiast mąki ryżowej dałam mąkę kukurydzianą i zamiast bezglutenowej orkiszowąl
zaraz zaraz, ale orkisz to jest przecież gatunek pszenicy!
dlaczego używasz go w chlebie bezglutenowym?? 8-[
Obrazek
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1838
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

Sheep ma rację! Orkisz jest odmianą pszenicy, co prawda ma mniej glutenu, ale go ma! Absolutnie nie nadaje się w diecie bezglutenowej!!! #-o
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Szynszyl
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: sob 02 wrz, 2006 17:14
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Szynszyl »

Przepraszam nie mogłam odebrać informacji przesłanych mi bo nie miałam dostępu do interntu. Proszę o pomoc. chleb jest smacznyale bardzo kruszy się i np. w szkole jest problem ze zjedzeniem nie wspominając o komentarzach młodzieży. Proszę jeszcze raz o wszystkie infomacje dotyczące pieczenia chleba ale w piekarniku bez glutenu. Uwage o orkiszu przyjęłam dziękuje .
Szynszyl
Awatar użytkownika
silverka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 111
Rejestracja: czw 13 kwie, 2006 22:52
Lokalizacja: Szaflary

Post autor: silverka »

Ja nie wiem co wy wymyślacie z tym sprzętem do chleba. Jak dla mnie to zwykła blaszka do chleba i zwykły gazowy piekarnik !!! Wiem, że chleb się kruszy, ale to już taka specyfika chleba bezglutenowego. Zawsze do pieczenia wkładam żaroodporny pojemnik z wodą. A co do chleba, to kup blaszkę taką na chleb... dalej... ciasto na chleb możesz zrobić nie z całego kilograma, ale np. z 0,25kg lub jeszcze mniej i trochę ryżowej (w ten sposób zaoszczędzisz Mix bezglutenowy , a chleb będzie świeższy jak będziesz go robić mniej ale częściej). Ja robię sobie z takiej ilości ponieważ jeśli zrobię więcej to chleb bardzo szybko robi się twardy i w ogóle bleee... Gdy do takiej ilości dodasz drożdże to chlebek spokojnie Ci wyrośnie :]
ps. jestem studentką więc też robię wszystko jak najtaniej i jak najszybciej ;)

Mój przepis na chlebek :

szklanka mleka
2-3 żółtka (... pozostałym białkiem posmaruj chleb gdy wyrośnie, przed włożeniem do piekarnika)
5g drożdży
sól (lub cukier, wtedy chlebek wychodzi jak pyszna słodka bułeczka)
ok. 0,25kg mąki
3 łyżki oleju

w piekarniku na ok 40 minut na jakieś 250-300 stopni.

SMACZNEGO

(ciasto będzie baaardzo lepiące się do rąk)[/scroll]
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1366
Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Magdalaena »

Szynszylu (czy Szynszylo ?) !
Jeśli chcesz mieć "normalne" kanapki, nie piecz chleba tylko go kupuj.
Ja jestem zwolennikiem powszedniego z bezglutenu. Zamrażam, potem trzymam w lodówce. Rano mikrofaluję (30 s), smaruję masłem, układam wędlinę itp., zawijam w folię aluminiową i w pracy wyjmuję całkowicie typowo wyglądającą kanapkę.
Pieczenie bezglutenowe jest na tyle nienaturalne, że dla uzyskania przyzwoitego chleba trzeba dodawać różne dziwne składniki te wszystkie gumy guar itp. W domu raczej Ci tak nie wyjdzie.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Margot
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 33
Rejestracja: śr 08 cze, 2005 21:55
Lokalizacja: pomorza

Post autor: Margot »

Marcin.Sz pisze:Witam! Znam bardzo dobry i tani przepis na chlebek :]

250g mąki ryżowej
150g mąki ziemniaczanej
50g mąki bezglutenowej
1 jajko
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
1/2 paczki drożdzy instant (drożdze suszone)
400 ml mleka (może być troszeczke więcej)
troszkę oleju

Można zamienić również mąkę ryżową i ziemniaczaną (czyli 250g ziemniaczanej i 150g ryżowej).
Piekę w PANASONICU ale myślę, że w innych "maszynach" rownież bardzo dobrze wyjdzie.
a uda się w piekarniku?
A mąka bezglutenowa to jaka?A może być zamiast niej skrobia kukurydziana +guma ksantowa (zapomiałam jak to się nazywa)?
A zamiast mleka mogę dać sojowe lub migdałowe?
Szynszyl
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: sob 02 wrz, 2006 17:14
Lokalizacja: Poznań

chleb najtaniej

Post autor: Szynszyl »

Zmodyfikowałam ten przepis i piekę taki :
2/3 mąki kukurydzianej
1/3 maki ziemniaczanej
5dkg drożdży
1 jajko
1 łyżeczka soli
0,4 l wody
1 łyzka żelatyny
rozrabiam drozdże, potem robię ciasto wyrabiam aż odejdzie od łyżki, wkładam do piekarnika na 40 stopni na 20 min do wyrośniecia potem podkręcam temp. do 240 st. i pieke 40min. I wszystkojest ok ale po podkreceniu temperatury i po ok 20 min opadami trochę bądź robi sie dziura pod wierzchnią "skórką" a ponadto nadal kruszy się .
Jeżeli ktoś ma sposób żeby nie kruszył się to bardz proszę o pomoc.

[ Dodano: Nie 22 Paź, 2006 21:01 ]
Zmodyfikowałam ten przepis i piekę taki :
2/3 mąki kukurydzianej
1/3 maki ziemniaczanej
5dkg drożdży
1 jajko
1 łyżeczka soli
0,4 l wody
1 łyzka żelatyny
rozrabiam drozdże, potem robię ciasto wyrabiam aż odejdzie od łyżki, wkładam do piekarnika na 40 stopni na 20 min do wyrośniecia potem podkręcam temp. do 240 st. i pieke 40min. I wszystkojest ok ale po podkreceniu temperatury i po ok 20 min opadami trochę bądź robi sie dziura pod wierzchnią "skórką" a ponadto nadal kruszy się .
Jeżeli ktoś ma sposób żeby nie kruszył się to bardz proszę o pomoc.
Szynszyl
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 191
Rejestracja: czw 01 lut, 2007 08:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Chleb na bazie maki gryczanej

Post autor: thh-polka »

Moje 3,5 letnie doswiadczenia w pieczeniu chleba
Chleb jest z maka gryczana z pelnego przemialu, nie pachnie drozdzami, zawsze urosnie, nie opada i nie ma zadnej dziury. ( Ale tak na wszelki wypadek juz odpukalam w nie malowane drewno)

2 plaskie lyzeczki drozdzy instant
400 ml letniej wody lub mleka, mozna dodac 2 jajka (razem plynu z jajkami ma byc 400 ml)
2 lyzki oleju lub stopionej margaryny
50 ml miodu, plynnego ( moze byc sztuczny)
1 lyzeczka soli
400 g maki ( 1 czesc gryczanej i 1 czesc mixu np. Bezgluten lub 1czesc gryczanej i 2 czesci mixu), objetosciowo 800 mililitrow


Zawsze przy pieczeniu chleba trzymam sie zasady: malo drozdzy i dlugi czas rosniecia ( dotyczy to tez chleba glutenowego )
Mieszam make, drozdze, sol. Dodaje miod, olej i cieple mleko z jajkami.
Wszystko mieszam 10 min drewniana lyzka.
Nakladam do dwu foremek (22 X 11 cm), wylozonych papierem do piecz.
Wstawiam do minimalnie nagrzanego piekarnika na 3- 3,5 godz. Przykrywam chleb scierka.
Gdy wyrosnie, podwoii objetosc, wlaczam piekarnik na 200*C i pieke 33- 35 min.
Wazne chleb jest w nagrzewajacym sie piekarniku i jeszcze nadal rosnie.
Nigdy nie wkladam chleba bezglutenowego do nagrzanego piekarnika.
Po upieczeniu i ostygnieciu kroje, pakuje w dwie torebki foliowe i zamrazam.

Dodaje jajka do ciasta, bo moj Juliusz nie chce jesc jajek.
Uzywam tylko malych foremek, kromki chleba sa male, maja duzo skorki w stosunku do srodka. Przez to kromki nie rozpadaja sie.
Najleprze sa drozdze swieze ( nie mam do nich dostepu ze wzgledu na miejsce zamieszkania).
Dodatek mleka wydluza swiezosc chleba.
Jesli chodzi o make to uzywam roznych mieszanek, ale zawsze z gryczana.

Pozdrawiam
jenny1983
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 30
Rejestracja: czw 02 lip, 2009 19:17
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: jenny1983 »

Witam,

na diecie jestem od ok 2 tyg? z waszego doświadczenia taniej wychodzi kupować, zamawiać przez stronę internetową, czy piec same chleb oraz który z tych chlebów jest smaczniejszy kupiony czy pieczony?
dorota krypa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 227
Rejestracja: wt 04 paź, 2005 12:15

Post autor: dorota krypa »

Lepszy jest pieczony. Kupiony też. Kupuję dla córki jak wyjeżdżamy lub w wakacje jak nie piekę chleb firmy Schaer .
Chleby firmy Schaer są bardzo dobre, nie psują się i długo zachowują świeżość.
Kosztują 15,- za 2 chleby po 200g.
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1431
Rejestracja: czw 15 gru, 2005 20:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Sheep »

A po jakimś czasie i tak się okazuje, że na co dzień chleb jest zupełnie niepotrzebny ;)
Nie mówię o wyjazdach czy innych przypadkach, kiedy po prostu wygodnie mieć ze sobą kanapkę, ale u mnie jakoś tak wychodzi, że chleb kupuję albo piekę zupełnie od wielkiego dzwonu i nie czuję zupełnie jego braku.
Obrazek
jenny1983
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 30
Rejestracja: czw 02 lip, 2009 19:17
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: jenny1983 »

sheep to co jesz na śniadanie lub kolacje?
można chleb rano zastąpić płatkami kukurydzianymi lub ryżowymi, bądź jajecznicą sheep a jakie ty masz propozycje, chyba że chleb następujesz chlebkiem typu wasa, bądź krążkami ryżowymi.
szuam kilku wyjść dla siebie, aby jedzenie było urozmaicone.
ODPOWIEDZ