Witam. tez mam aparat Optimum. Piekę nie tylko chleb bezglutenowy i aparat jest super. No i tani ok 200zł. niestety, z wszystkich polskich mieszanek mąk chlebowych-bezglutenowych nie udało mi się upiec ani jednego normalnego chleba:( zawsze upada i wychodzi do kitu. Jest też suchy i kruszy się. Ale, w tutejszym sklepie internetowym znalazłem mieszankę GLUTANO "Bread & Cake Mix" oraz "High-Fibre Bread Mix". Ta druga jest zdecydowanie smaczniejsza. Zawiera też odpowiednią ilość drożdży. A dokładnie robię to tak:
Woda jeden kubek (z zestawu, odp jednej szklanki)
3/4 kubka mleka
olej 3 łyzki stołowe
Cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
do tego całe op mąki i na to całą dołączoną paczuszkę drożdży
Wszystko wlewamy i sypiemy w kolejności jak napisałem.
Nie rośnie duży jak ze zwykłej mąki ale jest naprawdę super. Jest wilgotny, nie kruszy się i smaczny. Ten pierwszy mix robi się podobnie tyle że jest to biały chleb, drugi jest z otrębami sojowymi.
Kosztuje prawie 10zł za 500g ale z niczego innego nie udało mi się upiec tak pysznego bezglutenowego chlebka:)
A może ktoś wie, dlaczego z polskich mieszanek wychodzi zakalec? Naprawdę próbowałem już różnych sposobów łącznie ze zwykłymi drożdżami. Na początku zawsze ślicznie rośnie a pod koniec pieczenia zapada się.
Czyżby nasza stala zasada: "dobre bo polskie"
Pozdrawiam i życzę smacznego.
[ Dodano: Nie 11 Lut, 2007 01:29 ]
Aha. Ważne.
Do tego mixu bez otrębów daje 1 i 3/4 łyżeczki drożdży w proszku.
oba chleby to przepisy z 500g mąki i jest to duży bochenek w ustawieniu automatu.
Chleb pieczcie na najjaśniejszą skórkę, nie wysusza się wtedy.
Po upieczeniu otwórzcie zaraz pokrywę ale nie wyjmujcie formy. Jednak nie dłużej jak 10 min. Potem trzeba odstawić w formie na pół godziny i dopiero z niej wyjąc.
Schować albo kroić można dopiero jak całkiem ostygnie. Inaczej będzie za mokry i może szybko spleśnieć.
No, teraz już chyba wszystko