przechowanie chleba

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez GosiaM » Śr 29 lis, 2006 23:40

moniśka napisał(a):To może ręczniki papierowe, one dobrze wsiąkają wodę...

Ręczniki papierowe mogą się przyklejać do chlebka, ale spróbować zawsze można.
W uzupełnieniu do tego co napisałam poprzednio, to deska musi być drewniana (tylko taka chłonie wilgoć).
Avatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 866
Dołączył(a): Pn 24 maja, 2004 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez Agniesia » Cz 30 lis, 2006 11:24

Ręczniki papierowe też są ok, sama ich używam :D
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 893
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez kasia j » Cz 30 lis, 2006 12:33

Ja odparowuję chlebek na stojaczku który służy do odparowywania pyz i wyjmuję chlebek z garnka razem z tym "urządzonkiem", stawiam na szafce i chlebek świetnie ze wszystkich stron obsycha i stygnie, szczególnie od dołu. Polecam. Stojaczek kosztuje ok. 20 zł.
kasia j
kasia j
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 40
Dołączył(a): N 12 lis, 2006 12:17
Lokalizacja: Poznań

Postprzez -ania- » Cz 30 lis, 2006 14:33

kasia j napisał(a):Ja odparowuję chlebek na stojaczku który służy do odparowywania pyz i wyjmuję chlebek z garnka razem z tym "urządzonkiem", stawiam na szafce i chlebek świetnie ze wszystkich stron obsycha i stygnie, szczególnie od dołu. Polecam. Stojaczek kosztuje ok. 20 zł.

Ech, Poznaniacy! "Urządzonko do pyz" do Wasz regionalny produkt, którego w innych zakątkach naszego pięknego kraju nie uświadczysz! Chyba że się mylę :?: U mnie bynajmniej, jeszcze tego nie wymyslono :wink: :D
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 430
Dołączył(a): Pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Postprzez kasia j » Cz 30 lis, 2006 15:18

Tak myślałam, ale spróbujcie poszukać w marketach. Ja widziałam w Auchan i Kaufland, co prawda nie wiem jak to wygląda gdzieś dalej, ale może...
kasia j
kasia j
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 40
Dołączył(a): N 12 lis, 2006 12:17
Lokalizacja: Poznań

Postprzez GosiaM » Cz 07 gru, 2006 10:26

Agniesia napisał(a):Tak jak Kabran uwielbiam gdy na ciepłym chlebku rozpuszcza się masło :D
Dlatego mam dwa tostery, jeden w domu drugi w pracy. Nie wyobrażam sobie życia bez tostera :P

W końcu mam toster do bezglutenowego chlebka i faktycznie przyznaję dziewczynom rację - chlebek z tostera jest pycha! Dodam jeszcze tylko, że mojej córce nie posmakował kołacz Bezglutenu więc cały bochenek jest mój :D :D pyszny!
Avatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 866
Dołączył(a): Pn 24 maja, 2004 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez thh-polka » Wt 06 lut, 2007 03:38

Tez uwazam, ze najleprzy jest toster. Zawsze zabieram w podroz toster, w nim odgrzewam zamrozone chleb i gofry.

Kiedys nawet zastanawialam sie czy to dobrze, ze dziecko je chleb tylko z tostera , ale gdzies czytalam, ze taki chleb jest lzej strawny.

Inna zaleta chleba opieczonego w tosterze jest to, ze chleb mniej sie kruszy. Opiekam kazdy kawalek chleba na kanapki do szkoly na drugie sniadanie.

Jesli chodzi o przechowywanie, to po wystudzeniu chleba kroje go i zamrazam. Chleb nalezy pakowac w dwie torebki foliowe lub w f.aluminiowa i torebke foliowa. Z mojego doswiadczenia jedna to za malo. Chleb wytrzymuje w zamrazalniku 1 miesiac.

Pozdrawiam, mama z 3,5 letnim doswiadczeniem "glutenowym"
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 191
Dołączył(a): Cz 01 lut, 2007 09:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Postprzez GosiaM » So 10 lut, 2007 01:53

My wróciłyśmy teraz do odparowywania chlebka, bo Asia jest na etapie gubienia zębów :D - taki wiek. Do tostera za jakiś czas na pewno wrócimy.

thh-polka napisał(a):Opiekam kazdy kawalek chleba na kanapki do szkoly na drugie sniadanie


taki chlebek nie jest potem twardy? my na kanapki odparowujemy, a z tostera tylko w domku.

thh-polka napisał(a):Jesli chodzi o przechowywanie, to po wystudzeniu chleba kroje go i zamrazam


czy dobrze rozumiem? po kupieniu wkładasz chlebek do tostera i potem zamrażasz? ja chlebek zamrażam od razu po kupieniu (całe bochenki, już się nie bawię w porcjowanie) i odparowuję albo wkładam do tostera przed samym jedzeniem. Chlebek jest wtedy mięciutki i cieplutki albo chrupiący (z tostera).
Ostatnio edytowano So 10 lut, 2007 01:55 przez GosiaM, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 866
Dołączył(a): Pn 24 maja, 2004 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez thh-polka » So 10 lut, 2007 09:27

GosiaM,
1. Chleb na kanapki do szkoly po opieczeniu w tosterze nie jest twardy.
2. Nie kupuje chleba. Po upieczeniu, ostygnieciu, kroje chleb i zamrazam.
Tu gdzie obecnie mieszkam (Bangkok) nie ma w sprzedazy chleba bezglutenowego.
( w lipcu wracamy do domu !!! )
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 191
Dołączył(a): Cz 01 lut, 2007 09:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Postprzez GosiaM » So 10 lut, 2007 12:39

thh-polka napisał(a): Po upieczeniu, ostygnieciu, kroje chleb i zamrazam.
Tu gdzie obecnie mieszkam (Bangkok) nie ma w sprzedazy chleba bezglutenowego.
( w lipcu wracamy do domu !!! )

pieczesz sama... to wszystko rozumiem... a w ogóle możesz tam kupić jakieś bg rzeczy czy jest z tym duży problem?
Avatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 866
Dołączył(a): Pn 24 maja, 2004 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez Patka » So 10 lut, 2007 21:53

nna zaleta chleba opieczonego w tosterze jest to, ze chleb mniej sie kruszy. Opiekam kazdy kawalek chleba na kanapki do szkoly na drugie sniadanie.
dokladnie i faktycznei chleb nie jest twardy wystarczy go zapakować szczelnie w woreczek foliowy po zrobieniu kanapek :)
ja zawsze tosterka używam :)
thh-polka ciekawe miejsce zamieszkania masz tajska kuchnia jest bardzo bezpieczna dla bezglutków :)
Avatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 530
Dołączył(a): N 28 lis, 2004 18:31
Lokalizacja: Toruń

Postprzez thh-polka » Pn 12 lut, 2007 03:51

O zyciu dla Bezglutkow w Tajlandii napisze w dziale " Gdzie nas lubia lub nie".
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 191
Dołączył(a): Cz 01 lut, 2007 09:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Postprzez kfiatek » Pn 12 lut, 2007 21:56

thh-polka napisał(a):O zyciu dla Bezglutkow w Tajlandii napisze w dziale " Gdzie nas lubia lub nie".

Właśnie zarobiłaś u mnie dużego plusa :)
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Avatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 824
Dołączył(a): Cz 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez elola » Pt 18 maja, 2007 12:48

W książce A.Hiller "Dieta bezglutenowa" (dziękuję Rafal_tata za namiary) wyczytałam, że pojawiły się torebki silikonowe, które umożliwiają korzystanie z jednego tostera przez bezglutki i osoby zdrowe. Wiecie coś o tym? Bardzo by się przydały, szczególnie na wyjazdach.
elola
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 214
Dołączył(a): Pn 24 paź, 2005 17:38
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez Natko_ » Pn 28 maja, 2007 13:29

Przechowuję chlebek w piwnicy - ciemnej i chłodnej "spożywczej" po prostu :) Nie musze w związku z tym zamrażać. Zwłaszcza, że te krojone z Bezglutenu maja długi termin przydatności.
Nie spleśniała mi jeszcze ani kromka chlebka :) Szczęście? Czy jednak dobrze przechowywany nie traci na wartości? :)

W związku z niezamrażaniem, nie mam kłopotów z odmrażaniem :P

A samo przygotowanie do spożycia, to 20 sek w mikrofali :D - kładę dwie/cztery kromki do pojemnika, przymykam i nastawiam - jest pyyyszny, a jak szybko i prosto.....

A z tosterem w pracy to muszę wypróbować, bo choć odparowane w mikrofali i obłożone kanapki w domu są długo ok, to chrupiąca kromka z tostera była by miłą odmianą :)
Nati mama Madzi '03, Maćka '05 i Mileny '13
Celiakia '07
Avatar użytkownika
Natko_
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 298
Dołączył(a): Wt 12 gru, 2006 23:07
Lokalizacja: Wodzisław

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy przy stole

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości