Schär lub Schaer

Jeżeli znalazłeś nowego producenta, dowiedzialeś się czegoś nowego o nim - podziel się tą informacją.

Moderator: Moderatorzy

Schär lub Schaer

Postprzez huilisti » Wt 28 sie, 2007 16:35

Widzę, że i o tej firmie nic nie ma. Pisze się przez a umlaut. Jest to bodajże włoska firma, ale można jej produkty dostać w wielu krajach, w Polsce chyba też, nawet na stronie naszej widnieją jej produkty, jeśli się nie mylę :) Mają spody do pizzy, o których tak wielu z nas marzy, makaron i wiele innych. Pychota :) Ja przywożę ze sobą w każdym razie :D

//moderowane przez Rafal_tata - zmiana tytułu wątku; zamykam - temat powszechnie znany
Ostatnio edytowano Pt 31 sie, 2007 16:57 przez huilisti, łącznie edytowano 2 razy
huilisti
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 124
Dołączył(a): Śr 06 cze, 2007 19:44
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Małgorzata » Wt 28 sie, 2007 16:54

Firma, o której piszesz to Schär, nie Schaef :!:
Myślę, że zna ją każdy na diecie bezglutenowej. Nie wyważajmy otwartych drzwi :)
Proszę moderatora o zmianę pisowni tematu, żeby nie było bałaganu.
Ostatnio edytowano Wt 28 sie, 2007 16:55 przez Małgorzata, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Avatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1584
Dołączył(a): Pn 03 sty, 2005 23:56
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez huilisti » Wt 28 sie, 2007 17:26

no tak , przepraszam. akurat pozarlam wszystkie ich ciacha ;)
huilisti
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 124
Dołączył(a): Śr 06 cze, 2007 19:44
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Rafal_tata » Pt 31 sie, 2007 16:58

Wątek otworzyłem z powrotem, bo faktycznie firma nie jest wymieniona w tym dziale :zdziw:
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2660
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez estera winiarz » Pt 31 sie, 2007 21:27

to niemiecka marka
estera winiarz
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): Wt 07 sie, 2007 14:43
Lokalizacja: włochy

Postprzez Joanna P. » So 01 wrz, 2007 00:17

Z ich strony wynika, że mają zakłady i w Niemczech i we Włoszech. Niektóre produkty Schaer robi chyba tylko na niemiecki rynek, np. taki "Landbrot". Smak - rewelacja. Może słabo szukałam, ale w naszych sklepach tego nie znalazłam. A wcześniej mieliśmy też informacje na Forum od Ainer, która zauważa, że dostępny w Niemczech Mix B jest lepszy od sprzedawanego u nas. Dlatego może i jest sens zaopatrywania się w niektóre rzeczy za granicą, chociaż ekonomiczne raczej to nie będzie.
Joanna P.
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 166
Dołączył(a): Pt 09 gru, 2005 11:25
Lokalizacja: Słupsk

Postprzez Ainer » So 01 wrz, 2007 20:23

Tak Joanno masz całkowitą rację. Ekonomicznie zakup produktów firmy Schar jest całkowicie nieuzasadniony. Ostatnio zakupiłam w Niemczech mieszankę B ( chlebek ) Koszt 3,95 Euro. Można przeliczyć, ale wiem że to mi smakuje i nie odczuwam tak dotkliwie diety. Ostatnio zajadałam się równiez ciasteczkami - rewelacja. Byłam straszną egoistką i sama zajadałam. Pozdrawiam :)
Avatar użytkownika
Ainer
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 85
Dołączył(a): Pt 26 maja, 2006 15:21
Lokalizacja: Słupsk

Postprzez huilisti » N 02 wrz, 2007 20:33

no ja korzystam i zwożę do Polski co nieco :):):) jak już tu jestem, to warto, a w Niemczech wychodzi taniej i jeszcze promocje robią!!! i to się wtedy bardzo opłaca. Nie to, co w Polsce... :(:(:(
huilisti
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 124
Dołączył(a): Śr 06 cze, 2007 19:44
Lokalizacja: Poznań

Postprzez mr.kwiatek » Śr 17 paź, 2007 10:36

Ciekaw jestem skąd oni biorą ceny swoich produtów... np makaron pene - 32zł za kilogram! a w składzie mąka ryżowa, kukurydziana i jakiś ekstrakt z grochu - nic związanego z glutenem tam nie ma :027: a cena z kosmosu!
Avatar użytkownika
mr.kwiatek
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 142
Dołączył(a): Pt 19 sty, 2007 00:54
Lokalizacja: Opole/Wrocław

Postprzez dorota krypa » Śr 17 paź, 2007 10:58

Cena makaronów jest różna. Są po 12 zł , 15. Produkty bezglutenowe nie są tanie. Wyliczyłam ,że 1kg makaronu firmy Bezgluten nitki kosztuje 33 zł. Makaronu raczej tak dużo nie kupuję. To co kupiłam to waży 200 g. i kosztuje 6.60 zł. To są paczki najczęściej po 250 g lub 200g. Dlatego jest takie drogie u Schaera , bo są to specjalnie oczyszczone produkty i naturalnie bezglutenowe i są bardzo dobre. Chociaż drogie to polecam.
dorota krypa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 227
Dołączył(a): Wt 04 paź, 2005 12:15

Postprzez Rafal_tata » Śr 17 paź, 2007 11:04

To nie jest polska firma - ceny są dla Niemców i Włochów.
Poza tym jest to chyba TOP, jeśli chodzi o producentów BG, których znam.

Po co obniżać ceny, skoro zakupy BG można sobie zrefundować...
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2660
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez mr.kwiatek » Śr 17 paź, 2007 15:58

dorota krypa napisał(a): Dlatego jest takie drogie u Schaera , bo są to specjalnie oczyszczone produkty i naturalnie bezglutenowe i są bardzo dobre

Pierwsze primo - skoro są naturalnie bezglutenowe to raczej nie trzeba ich oczyszczać...
Drugie primo - nawet jeśli coś jest oczyszczone to (jak napisał kiedyś niejaki Skrobiowy)czysty gluten jest drogi więc taka firma niedość że sprzedaje drogo skrobie to jeszcze komuś innemu sprzeda drogi gluten...
Trzecie primo - kaszki czy inne produkty dla niemowląt i małych dzieci też są często bezglutenowe i wcale nie są tak drogie...

Fakt makaron Schaer-a też mi bardziej smakuje niż inne polskie ale zupelnie nie wiem za co ja płace - ani mąka kukurydziana ani ryżowa tyle nie kosztują - chyba że ten groch ;)

Testował ktoś kiedyś jak zrobić własny makaron? Przecież są przystawki do maszynek albo całe użądzenia do robienia makaronu tylko kwestia ciasta...
Avatar użytkownika
mr.kwiatek
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 142
Dołączył(a): Pt 19 sty, 2007 00:54
Lokalizacja: Opole/Wrocław

Postprzez Grażyna » Śr 17 paź, 2007 19:55

Ja próbowałam w lecie. Pożyczyłam maszynkę od kuzynki (niestety używana była wcześniej do glutenowego makaronu, więc zrobiłam ten makaron z czystej ciekawości). Używałam mąki z Bezglutenu (chyba to była makaronowa). Pięknie się wałkowało (tą maszynką), a potem jeszcze piękniej pocięło na wstążki (do wyboru dwie różne szerokości). Cały sekret - podsypywać mąką (użyłam kukurydzianej) żeby się nie przykleiło do urządzenia. Ogólnie - super. makaron tak zrobiony smakuje trochę inaczej niż kupny - jest bardziej miękki. Jeśli ktoś lubi makaron i często go jada - to warto posiąść taką maszynkę; natomiast biorąc pod uwagę cenę mąki - nie wiem, czy wychodzi dużo taniej niż kupny.
Avatar użytkownika
Grażyna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 341
Dołączył(a): N 13 lut, 2005 23:24
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez mr.kwiatek » Cz 18 paź, 2007 10:20

Tzn myślałem o takim przepisie jak Schaer - z tanich mąk - ryzowej z kukurydzianą ewentualnie z drobnym dodatkiem bezglutenowej. Ja jadam dużo makaronów i powoli bankrutuje ;) więc szukam jakiejś alternatywy...
Trochę to się przeradza w temat bardziej pasujący do działu przepisy więc założyłem tam nowy wątek - makarony: http://forum.celiakia.pl/-vt2143.htm#22615
Avatar użytkownika
mr.kwiatek
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 142
Dołączył(a): Pt 19 sty, 2007 00:54
Lokalizacja: Opole/Wrocław

Postprzez Rafal_tata » Cz 18 paź, 2007 15:07

mr.kwiatek napisał(a):założyłem tam nowy wątek - makarony: http://forum.celiakia.pl/-vt2143.htm#22615

Dzięki
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2660
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Następna strona

Powrót do Producenci żywności bezglutenowej

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości