aparaty do pieczenia chleba
Moderator: Moderatorzy
aparaty do poieczenia chleba
Do Maxa:
Jeśli byś mógł podać jeden najbardziej smakowity przepis na chleb z aparatu AFK, byłabym Ci bardzo wdzięczna. Takowy aparat posiadamy, ale po kilkudziesięciu niesmacznych chlebkach po prostu sobie odpuściliśmy.
Jeśli byś mógł podać jeden najbardziej smakowity przepis na chleb z aparatu AFK, byłabym Ci bardzo wdzięczna. Takowy aparat posiadamy, ale po kilkudziesięciu niesmacznych chlebkach po prostu sobie odpuściliśmy.
Do Mona
Mona jestem również nowicjuszem w tych sprawach więc nie udziwniam na razie mojego przepisu ale wygląda on następująco:
1/2 kg mąki z firmy bezgluten (wrzucam najpierw 250, następnie 8 g -paczkę drożdży dr otkera, nastęnie następne 250 mąki)
430 płynu (dzielę na 240 ml wody o temperaturze pokojowej, a resztę 190 ml uzupełniam mlekiem)
następnie dodaję łyżkę oleju, łyżeczkę soli, oraz łyżeczkę cukru.
Wszystko piekę na pierwszym programie, prz średnim zaruminieniu.
Zabieram sie teraz za małe eksperymenty, więc podam wszystko na forum. Jeżeli chciałabyś się skonatktować ze mną i moją żoną w sprawie tego aparatu oraz podzielić się doświadczeniem to pisz na adres dmax0@poczta.onet.pl
Życzę smacznego.
Pozdrawiam Max
1/2 kg mąki z firmy bezgluten (wrzucam najpierw 250, następnie 8 g -paczkę drożdży dr otkera, nastęnie następne 250 mąki)
430 płynu (dzielę na 240 ml wody o temperaturze pokojowej, a resztę 190 ml uzupełniam mlekiem)
następnie dodaję łyżkę oleju, łyżeczkę soli, oraz łyżeczkę cukru.
Wszystko piekę na pierwszym programie, prz średnim zaruminieniu.
Zabieram sie teraz za małe eksperymenty, więc podam wszystko na forum. Jeżeli chciałabyś się skonatktować ze mną i moją żoną w sprawie tego aparatu oraz podzielić się doświadczeniem to pisz na adres dmax0@poczta.onet.pl
Życzę smacznego.
Pozdrawiam Max
Max
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Dla niecierpliwych umieściłem na swoim serwerze zmniejszoną wersję pliku Energetyka - ok. 4MB.
Ja także mam mało miejsca, może Mariusz coś poradzi...
A TUTAJ jest plik :idea:
przykro mi musiałem go usunąć
Ja także mam mało miejsca, może Mariusz coś poradzi...
A TUTAJ jest plik :idea:
przykro mi musiałem go usunąć
Ostatnio zmieniony pn 07 mar, 2005 01:23 przez Rafal_tata, łącznie zmieniany 1 raz.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Ja ostatnio również zaczęłam piec z mąki niskobiałkowej Bezglutenu. Piekłam w Panasonicu i chlebek wyszedł super. Za pierwszym razem upiekłam zgodnie z przepisem z opakowania (bez mleka i jajka), ale już za drugim razem dodałam pół na pół wodę i mleko, żółtko i ziarna słonecznika oraz sezamu. (Tym razem piekłam wg przepisu z instrukcji do panasonika dla mąki niskobiałkowej Gluteneksu. Chlebek wyszedł bardziej "kolorowy" i rzeczywiście o wiele mniej się kruszy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Celiakia - zdiagnozowana w marcu 2003 r.
-
- Nowicjusz
- Posty: 5
- Rejestracja: sob 12 cze, 2004 20:46
Co zrobić , żeby chleb się tak mocno nie kruszył?
Chleb piekę sama w piekarniku i muszę przyznać, że jest bardzo smaczny .Problem polega na tym, że strasznie się kruszy. Słyszałam , że można dodać żelatynę, tylko jaką i ile??
Przepis wzięłam z książki pdt.,,Dieta bezglutenowa i bezmleczna" pod nazwą chleb bezglutenowy ,,chałka",może go podam
-3 kubki mąki MIX PKU
-200ml mleka skondensowanego słodzonego
-2 łyżeczki cukru
-1żóltko
-2 duże łyżki oleju
-450ml mleka pełnotłustego
-1,5 miarki drożdży suszonych DR. Oetker
-szczypta soli
Najpierw wlewam olej, później mleko, mąkę, żółtko, cukier, drożdże i sól. Ponieważ nie mam maszyny do chleba wszystko mieszam mikserem, następnie wlewam do dwóch małych blaszek i wkładam do piekarnika na 50 stopni kiedy wyrosną ustawiam odpowiednią temp. pieczenia u mnie jest to 160 stopni i piekę do zarumienienia, Jeśli chodzi o samą chałkę jest pyszna i w ogóle się nie kruszy. Ponieważ moja córka ma cukrzycę zamiast mleka skondensowanego słodzonego dodaję niesłodzone i tu pojawia się problem kruszenia chleba. Jest to jedyny chleb, który weźmie do ust, inne wypluwa W tym roku zaczęła chodzić do zerówki i nie chce brać kanapek, bo strasznie kruszy wokół siebie. Może jest na to rada, bardzo proszę o pomoc.
Przepis wzięłam z książki pdt.,,Dieta bezglutenowa i bezmleczna" pod nazwą chleb bezglutenowy ,,chałka",może go podam
-3 kubki mąki MIX PKU
-200ml mleka skondensowanego słodzonego
-2 łyżeczki cukru
-1żóltko
-2 duże łyżki oleju
-450ml mleka pełnotłustego
-1,5 miarki drożdży suszonych DR. Oetker
-szczypta soli
Najpierw wlewam olej, później mleko, mąkę, żółtko, cukier, drożdże i sól. Ponieważ nie mam maszyny do chleba wszystko mieszam mikserem, następnie wlewam do dwóch małych blaszek i wkładam do piekarnika na 50 stopni kiedy wyrosną ustawiam odpowiednią temp. pieczenia u mnie jest to 160 stopni i piekę do zarumienienia, Jeśli chodzi o samą chałkę jest pyszna i w ogóle się nie kruszy. Ponieważ moja córka ma cukrzycę zamiast mleka skondensowanego słodzonego dodaję niesłodzone i tu pojawia się problem kruszenia chleba. Jest to jedyny chleb, który weźmie do ust, inne wypluwa W tym roku zaczęła chodzić do zerówki i nie chce brać kanapek, bo strasznie kruszy wokół siebie. Może jest na to rada, bardzo proszę o pomoc.
Re: aparaty do poieczenia chleba
Cześć MonaMona pisze:Do Maxa:
Jeśli byś mógł podać jeden najbardziej smakowity przepis na chleb z aparatu AFK, byłabym Ci bardzo wdzięczna. Takowy aparat posiadamy, ale po kilkudziesięciu niesmacznych chlebkach po prostu sobie odpuściliśmy.
Jak tam chlebek?
Znalazłem tutaj ulepszony przepis i sprawdziłem go jest rewelacyjny, osobiście nie mieszam mąk tylko wrzucam makę z bezglutenu.
Składniki:
1 łyżka oleju
1 jajko
1-2 łyżki powideł
szczypta soli
450 ml ciepłego mleka
3 kubki mąki
1 paczuszka drożdzy Oetkera
śmigiełko w aparacie polewam łyżką oleju , następnie dodaję 1 jajko, łyżkę lub dwie powideł ( robi się od nich piękny kolor i wilgotność chlebka jest dłuższa), troszkę soli , 450 ml ciepłego mleka, następnie dwa kubki ( to taka miarka , która była w aparacie) mąki, oraz jeden kubek zmieszanej mąki mlecznej , sojowej , gryczanej , tapioki ale równie dobrze może to być także mąka Glutenexu. Na końcu wsypuję drożdże Oetkera- 1 paczuszkę . W trakcie wyrabiania wsypuję różne ziarna: słonecznik, dynia, siemię lniane,a nawet osączoną kukurydzę z puszki. Piekę to wszystko na pierwszym programie , który trwa 3 godziny. Potem chlebek jest "palce lizać "
Smacznego
Max
Aparat do pieczenia chleba
Witam Cię również Max :cheesy:
Wysłałam któregoś dnia do Ciebie prywatnego emaila odnośnie chleba, widać chyba nie dotarł, ale chlebek wyszedł naaaaaaprawdę dobry. Teraz już robi za mnie maszynka, ale jeszcze się denerwuję czy na pewno wyjdzie i wychodzi za każdym razem.
Dzięki za nowy przepis, na pewno wypróbuję. Jeszcze jakbyś mi mógł powiedzieć czy siemię lniane namaczasz wcześniej czy odrazu wsypujesz. Ja do chlebka dodaję sezam, bo nasz syn bardzo go lubi.
POZDROWIONKA DLA WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW / /
Wysłałam któregoś dnia do Ciebie prywatnego emaila odnośnie chleba, widać chyba nie dotarł, ale chlebek wyszedł naaaaaaprawdę dobry. Teraz już robi za mnie maszynka, ale jeszcze się denerwuję czy na pewno wyjdzie i wychodzi za każdym razem.
Dzięki za nowy przepis, na pewno wypróbuję. Jeszcze jakbyś mi mógł powiedzieć czy siemię lniane namaczasz wcześniej czy odrazu wsypujesz. Ja do chlebka dodaję sezam, bo nasz syn bardzo go lubi.
POZDROWIONKA DLA WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW / /
Oczywiście. Mieszam dokładnie składniki (mleko trochę podgrzane) dokładnie takie same jakbym piekła w aparacie. Wlewam do foremki. Zostawiam w cieple do wyrośnięcia i do piekarnika. Wyciągam jak nabierze koloru (około 40 min). Na mące firmy Bezgluten zalecają włożyć do piekarnika pojemniczek z wodą - tez tak robię.
- Anna Frączek
- Forumowicz
- Posty: 104
- Rejestracja: sob 01 kwie, 2006 22:25
- Lokalizacja: Kielce
Właśnie zafundowałam sobie jednomieszadłowy aparat AFK. Nie było zbyt dużego wyboru, a chciałam kupić w sklepie, nie przez internet. Pierwszy chlebek nie wyszedł rewelacyjny, ale da się zjeść. Zobaczymy jak będzie dalej.
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
doradźcie laikowi jaki automat
Witam wszystkich jako nowy użytkownik.
Przeczytałam cały ten wątek i mam pytanie. Jestem osobą zdrową i niezorientowaną w temacie, a chcemy na innym forum pomóc dziewczynie, która samotnie wychowuje synka z FENYLOKETONURIĄ. Brakuje jej pieniędzy na żywność PKU i chcemy jej kupić w prezencie automat, żeby piekła chleb taniej. Czy to rzeczywiście wychodzi taniej i czy można kupić tani automat typu Severin, czy lepiej droższy? Jakie macie doświadczenia jako praktycy? Bedę wdzięczna za wszelką wskazówkę!
Mój adres: mamatrojka@vp.pl
imka3 napisałam do Ciebie na priv
Przeczytałam cały ten wątek i mam pytanie. Jestem osobą zdrową i niezorientowaną w temacie, a chcemy na innym forum pomóc dziewczynie, która samotnie wychowuje synka z FENYLOKETONURIĄ. Brakuje jej pieniędzy na żywność PKU i chcemy jej kupić w prezencie automat, żeby piekła chleb taniej. Czy to rzeczywiście wychodzi taniej i czy można kupić tani automat typu Severin, czy lepiej droższy? Jakie macie doświadczenia jako praktycy? Bedę wdzięczna za wszelką wskazówkę!
Mój adres: mamatrojka@vp.pl
imka3 napisałam do Ciebie na priv