Problem chleba
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 1
- Rejestracja: wt 27 lis, 2007 21:32
- Lokalizacja: Cibórz, Lubuskie
Problem chleba
Mam wiele pytań,a nie bardzo wiem gdzie szukac pomocy. niedawno okazało się że mój trzyletni Grześ jest bezglutenowy nie może też spożywac białka mleka krowiego. Kupiłam chleb ale on nie chce go jeśc.inne produkty wcina. Proszę napiszcie czy można jakoś zmiękczyc chleb albo kupic bardziej przyjazny dla podniebienia?
Hmmm.... Moi rodzice kiedy byłem mały i nie chciałem jeść stosowali drastyczną metodę zamykania mnie w kuchni i nie pozwalali wyjść dopóki wszystkiego nie zjem. Co prawda specjalnej traumy nie odczułem, ale i tak jakoś tego sposobu nie polecam.
A może, zamiast męczyć małego czymś czego nie lubi, spróbować zastąpić chleb waflami ryżowymi? Niektórym (np. mnie ) smakują bardziej od chleba, a cenowo wychodzi podobnie.
A może, zamiast męczyć małego czymś czego nie lubi, spróbować zastąpić chleb waflami ryżowymi? Niektórym (np. mnie ) smakują bardziej od chleba, a cenowo wychodzi podobnie.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
może to: topics15/rozmrazanie-i-odswiezanie-vt494.htm ?
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
-
- Nowicjusz
- Posty: 18
- Rejestracja: wt 03 lip, 2007 13:23
- Lokalizacja: Skierniewice
Mój trzylatek jest wstanie przełknąć tylko te bułeczki http://www.bezgluten.pl/sklep/product_i ... cts_id/143
ewentualnie ten chlebek http://www.bezgluten.pl/sklep/product_i ... cts_id/147
ewentualnie ten chlebek http://www.bezgluten.pl/sklep/product_i ... cts_id/147
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
Zdzisława Michałowska a w jaki sposób podajesz dziecku chleb? Bezpośrednio z opakowania? Jeśli tak, to wcale się nie dziwię, że nie chce jeść.
Spróbuj użyć tostera (tylko pamiętaj, że taki toster nie może być używany do zwykłego glutenowego chleba) - wtedy wyjdą grzanki, albo może spróbuj odparować chlebek nad wodą na gazie - wtedy kromeczka będzie mięciutka. Polecam obydwa sposoby, popróbuj, może któryś przypadnie Twojemu dziecku. Moja córka je chlebek i z tostera i odparowany, w zależności od tego na jaki ma w danej chwili ochotę. Najbardziej lubi chleb z Bezglutenu, ale Smak Życia też jej smakuje. Glutenxu nie polecam.
Spróbuj użyć tostera (tylko pamiętaj, że taki toster nie może być używany do zwykłego glutenowego chleba) - wtedy wyjdą grzanki, albo może spróbuj odparować chlebek nad wodą na gazie - wtedy kromeczka będzie mięciutka. Polecam obydwa sposoby, popróbuj, może któryś przypadnie Twojemu dziecku. Moja córka je chlebek i z tostera i odparowany, w zależności od tego na jaki ma w danej chwili ochotę. Najbardziej lubi chleb z Bezglutenu, ale Smak Życia też jej smakuje. Glutenxu nie polecam.
Ostatnio zmieniony pt 30 lis, 2007 11:39 przez GosiaM, łącznie zmieniany 1 raz.
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
-
- Nowicjusz
- Posty: 21
- Rejestracja: wt 15 maja, 2007 13:54
- Lokalizacja: sosnowiec
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
co racja to racja maślany z Glutenexu jest faktycznie pyszny...katarzynak81 pisze:Ja już od daaawna jem chlebek właśnie z GLUTENEXu ( 300 g za 4,50 zł ) maślany
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 86
- Rejestracja: czw 12 lip, 2007 22:49
- Lokalizacja: Warszawa
Wczoraj kupiłam chlebek amarantusowy z Bezglutenu (na Bielanach gdzie mieszkam kosztuje 5.60zł)-zgodznie z waszymi radami zjadłam go podgrzanego (w piecyku z opcją grill dosłownie na niecałą minutę). Była mięciutki i delikatny. Chyba się przekonam.
P.S. Dzięki Agniesiu za zachętę.
P.S. Dzięki Agniesiu za zachętę.
Miłośnicy kuchni i przyrody łączcie się
schar
Nic innego jak Schar nie przejdzie mi przez gardło.
Poki co, nie mam czasu piec chleba samodzielnie, ale moze kiedys.
szkoda tylko, ze schar jest drogi, ale ciabatta rustica po prostu pycha.
24 lata byłam na zwykłej diecie, tzn prawie zwykłej, bo mam crohna. do tego dołozyli mi celiakie i swiat przestał byc sympatyczny.
zwykłego chleba sie nie zapomina, ale chyba nie mam wyjscia.
aha, najlepiej zamawiac w necie na bezgluten.pl tam wychodzi najtaniej. w sklepie ze zdrowa zywnoscia zaplaciłam ponad 50% wiecej
Poki co, nie mam czasu piec chleba samodzielnie, ale moze kiedys.
szkoda tylko, ze schar jest drogi, ale ciabatta rustica po prostu pycha.
24 lata byłam na zwykłej diecie, tzn prawie zwykłej, bo mam crohna. do tego dołozyli mi celiakie i swiat przestał byc sympatyczny.
zwykłego chleba sie nie zapomina, ale chyba nie mam wyjscia.
aha, najlepiej zamawiac w necie na bezgluten.pl tam wychodzi najtaniej. w sklepie ze zdrowa zywnoscia zaplaciłam ponad 50% wiecej