Czym zagęścić zupę, sos??

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Grażyna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 340
Rejestracja: ndz 13 lut, 2005 22:24
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Grażyna »

Dawniej używałam maki kukurydzianej, jest okey. Teraz (alergia :( ) od dawna mielę w młynku do kawy kaszę jaglaną - i takiej mąki używam zwłaszcza do zup; czasem (głównie do sosów) używam skrobi z tapioki (lepsza od skrobi ziemniaczanej) - do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością i w sklepach z żywnością orientalną.
viola
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 31
Rejestracja: wt 01 lip, 2008 15:00
Lokalizacja: pruszków

Post autor: viola »

ja też do zagęszczenia sosu i zupy pomidorowej używam skrobii z tapioki- jak dla mnie ta skrobia jest super
Matina
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 30
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 01:03
Lokalizacja: WARSZAWA

Post autor: Matina »

moim zdaniem najlepiej się zagęszcza mąką ziemniaczaną- kukurydziana jest słaba :P
większość kucharzy tak zagęszcza sosy, wystarczy naprawdę szczyptę zmieszac z wodą :D
"Jeżeli my zapomnimy o nich, to Ty Boże zapomnij o nas"
Ci, którzy ignorują przeszłość nie są godni przyszłości.
dorota krypa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 227
Rejestracja: wt 04 paź, 2005 12:15

Post autor: dorota krypa »

Ja używam do zagęszczania mąki ryżowej.
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 615
Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
Lokalizacja: Małopolska

Czym zagęścić zupę, sos??

Post autor: Tomkus »

Można by poeksperymentować z kaszką kukurydzianą, też ma właściwości zagęszczające.
Awatar użytkownika
Manga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 264
Rejestracja: pt 11 lip, 2008 15:00
Lokalizacja: :)

Post autor: Manga »

ja nie zagęszczam zup,bo je miksuje więc i tak wychodzi zupa-krem
a sosy robie tak aby sam sie zagescił :) w ostatecznosci uzywam mixu
Barbara M
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 100
Rejestracja: wt 02 cze, 2009 10:37
Lokalizacja: warszawa

Post autor: Barbara M »

Też robię z zup kremy. Sosy zagęszczam odrobiną mąki ziemniaczanej zmieszanej z kukurydzianą. Od niedawna mam nowy patent: mielę ryż i taką mąką zagęszczam sosy. Są super :043: polecam.
ODPOWIEDZ