aparaty do pieczenia chleba
Moderator: Moderatorzy
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
...aczkolwiek znalazłem w necie pozytywne informacje nt. tego aparatu, tyle, że na forach o zwykłym pieczywie.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
-
- Nowicjusz
- Posty: 15
- Rejestracja: śr 02 kwie, 2008 11:34
- Lokalizacja: Racibórz/Warszawa
Też kupowałam bułki kukurydziana do czasu...Poznałam właścicielkę piekarni, której mąż od kilku lat jest na diecie bezglutenowej. I powiedziała mi iż nie ma bułek czystko kukurydzianych. Zawsze dodają mąkę pszenno, w innym wypadku bułka by się "nie trzymała" rozkruszyłaby się od razu. A te bułki potem są twarde. Sama ta kobieta ma sieć piekarni w Warszawie, i mówiła iż pisze się że są to bułki kukurydziane, ale jednak nie tylko z tej mąki są zrobione.
W sumie logiczne. Nie wiem, ktoś z Was próbował kiedyś zrobić naleśnik z mąki razowej? Ja tak. I chcąc nie chcąc trzeba było dodać trochę mąki pszennej, gdyż ciało by się nie zbiło. Nie wierzcie w sklepie iż są to bułki kukurydziane, jak już to zadzwońcie od razu do pośrednika aby się upewnić.
Ja też na początku dobrze się po nich czułam, do czasu gdy nie zaczęłam się nim objadać i zaczęły się problemy. Wtedy próbowałam jak więcej o nich się dowiedzieć.
"be smile"
Anna
W sumie logiczne. Nie wiem, ktoś z Was próbował kiedyś zrobić naleśnik z mąki razowej? Ja tak. I chcąc nie chcąc trzeba było dodać trochę mąki pszennej, gdyż ciało by się nie zbiło. Nie wierzcie w sklepie iż są to bułki kukurydziane, jak już to zadzwońcie od razu do pośrednika aby się upewnić.
Ja też na początku dobrze się po nich czułam, do czasu gdy nie zaczęłam się nim objadać i zaczęły się problemy. Wtedy próbowałam jak więcej o nich się dowiedzieć.
"be smile"
Anna
Ja jestem 3 dni po zakupie wypiekacza do chleba Moulinex OW5000 za 309,00 PLN z funkcją chleba dietetycznego i bezglutenowego (czas pieczenia 2,5 h). Panasonic wydawał mi się za drogi. I już po udanych próbach. Piękę chleb ryżowy Celiko z dwóch torebek i dokładnie tak jak napisane na opakowaniu. I wygląda lepiej niż z piekarnika i rzeczywiście jest smaczniejszy. No i piekłam chlebek dla męża zwykły pszenny i też jest zachwycony. Polecam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pt 20 cze, 2008 21:10 przez Wilow, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprawdziłam przepis wczoraj, chlebek się rzeczywiście udał :-)glutato pisze: Tak wiec przepis na moj chleb, wypieczony w Clatronic BBA 2866
- Wlewam do maszyny 200ml plynu (100mleka i 100wody) w temperaturze ok 35-40 stopni (sprawdzam palcem, jak jest delikatnie cieply, to jest ok)
- Wsypuje niepelna plaska lyzeczke soli
- Wsypuje niepelna plaska lyzke cukru
- Wlewam zmieszne jajko
- Zasypuje to wszystko maka -300gr (dzis wsypalem 200maki bezglutenu i 100kukurydzianej i tez wyszedl (choc zolty)
- wsypuje szczypte wiecej niz polowa paczki drozdzy oetkera albo innych w proszku.
- Zamykam klape
- Wypowiadam: "Gus kus, bez dobrego chleba ani rus"
- Wlaczam start (ustawienia: skorka srednia, chleb duzy)
- Odczekuje 3godz
- Po dzwonku odczekuje 5-10 minut zanim wyjme chlebek
- Wyjmuje chlebek przekrecajac do gory forme
- Odczekuje ok 20-30 min az wystygnie.
- Kroje
- Smaruje maslem
- Posypuje sola
- Jem
- Trawię
- .....
Mam ten sam automat i jestem zadowolona.
Bedę dale eksperymentować!
Witam wszystkich
Mam prosbe do osob,ktore uzywaja automatu do chleba Clatronic-mianowicie jakie zabarwienie ma gora chlebka-biale czy brazowe?(prosze o podanie symbolu). Nosze sie z zamiarem zakupu,jednak po moim wczesniejszym nabytku(innej firmy) mam watpliwosci-tu na 3 stopniu zabarwienia,chleb po upieczeniu byl prawie bialy.Szczęscie,ze moglam go zwrocic.
Z gory dziekuje za odpowiedz,Wesołych Świąt
Mam prosbe do osob,ktore uzywaja automatu do chleba Clatronic-mianowicie jakie zabarwienie ma gora chlebka-biale czy brazowe?(prosze o podanie symbolu). Nosze sie z zamiarem zakupu,jednak po moim wczesniejszym nabytku(innej firmy) mam watpliwosci-tu na 3 stopniu zabarwienia,chleb po upieczeniu byl prawie bialy.Szczęscie,ze moglam go zwrocic.
Z gory dziekuje za odpowiedz,Wesołych Świąt
Wydaje mi się, że to rzecz gustu... ja po warsztatach przerzuciłam się z chlebków z automatu na chlebki z piekarnika. Z piekarnika chlebek ma chrupiącą skórkę w automacie wychodzi nieco bielszy i bez skórki. Patrząc na czas pieczenia to w piekarniku piekę około 40 min. w automacie program jest na około 3 godz. Dla mnie to jedynie takie są różnice.
Praktycznie wyniosłam to z warsztatów a dodatkowo wypróbowałam na klejeniu pierogów, jak dziewczyny pokazały do wyrobienia ciasta chlebowego dodawane jest siemię lniane około łyżeczki zaparzone wrzątkiem. Po ostygnięciu chleb kroję i zamrażam. W pracy już nie muszę tak uważać bo po zjedzeniu chlebka żaden ptaszek nie naje się gdyż okruszków nie ma poza tym szykując kanapki do pracy smaruję i częściowo obkładam zamrożone kromki chleba do śniadania rozmrażają się i są naprawdę świeżutkie.
ja tez po upieczeniu i przestygnieciu kroje chleb na kromki i od razu do zamrazarki, zawsze jak mam ochote, wyjmuje jedna kromke, ale nie czekam, az odejdzie troche, tylko wrzucam na pare i po kilku minutach mam mieciutka kromke. przy nastepnym przygotowaniu chlebka dodam siemie dziekuje za radę! pozdrawiam