jaki automat polecacie??
Moderator: Moderatorzy
Witam.
Ostatnio pomyślałem sobie żeby kupić sobie aparat do pieczenia chleba ale jak czytam większość opinii na temat pieczenia w maszynce to zacząłem się mocno zastanawiać. Bardzo dużo opinii jest takich że chleb nie zawsze wychodzi. Jak do tej pory piekę sobie chlebek w piekarniku i zawsze wychodzi mi super ( max 7zł za kilogram chleba) a cena w sklepie za mały bochenek 300-400g od 6zł. Rachunek prosty :-). A co do aparatu - jak myślicie, jest sens kupować bo już sam nie wiem? Z jednej strony chciałbym tylko wsypać mąkę i inne składniki i mieć z głowy ale jak ma mi nie wychodzić ...
Pozdrawiam
IMI
Ostatnio pomyślałem sobie żeby kupić sobie aparat do pieczenia chleba ale jak czytam większość opinii na temat pieczenia w maszynce to zacząłem się mocno zastanawiać. Bardzo dużo opinii jest takich że chleb nie zawsze wychodzi. Jak do tej pory piekę sobie chlebek w piekarniku i zawsze wychodzi mi super ( max 7zł za kilogram chleba) a cena w sklepie za mały bochenek 300-400g od 6zł. Rachunek prosty :-). A co do aparatu - jak myślicie, jest sens kupować bo już sam nie wiem? Z jednej strony chciałbym tylko wsypać mąkę i inne składniki i mieć z głowy ale jak ma mi nie wychodzić ...
Pozdrawiam
IMI
IMI
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Najczęściej spotykany wariant ewolucji wygląda tak:
Aparat Piekarnik Chleb ze sklepu
Aparat Piekarnik Chleb ze sklepu
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Oczywiście istnieją pewne odstępstwa od tej reguły i różne kombinacje powyższego przykładu... chyba najlepszym rozwiązaniem jest mix sklepu z piekarnikiem - zawsze coś zrobione samemu smakuje lepiej (o ile wyjdzie), a produkt gotowy to jednak ułatwienie połączone z przystępną jakością.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Cecylio - a gdzież takie rozszerzone oferty są?
Przyglądam się z boczku aparatom Moulinexu - ale dla mnie ten XXL za duzy się wydaje (i za drogi ) - i tak ma być tylko do chleba/ciasta bg, a ja jedna na diecie.
Czy ten Twój "dystrybutor" ma w ofercie też mniejsze modele niż XXL? I w jakiej są cenie?
I przy okazji pyt do wszystkich - można na zmianę piec bezglutenowe i glutenowe rzeczy? zakladając oczywiście gruntowne czyszczenie ustrojstwa? Bo właściwie nie wiem, czy to się da tak domyć? Niby teflon jakiś w środku, nie powinno nic przywierać, zostawać, ale jakoś mi to podejrzanie wygląda.....
Przyglądam się z boczku aparatom Moulinexu - ale dla mnie ten XXL za duzy się wydaje (i za drogi ) - i tak ma być tylko do chleba/ciasta bg, a ja jedna na diecie.
Czy ten Twój "dystrybutor" ma w ofercie też mniejsze modele niż XXL? I w jakiej są cenie?
I przy okazji pyt do wszystkich - można na zmianę piec bezglutenowe i glutenowe rzeczy? zakladając oczywiście gruntowne czyszczenie ustrojstwa? Bo właściwie nie wiem, czy to się da tak domyć? Niby teflon jakiś w środku, nie powinno nic przywierać, zostawać, ale jakoś mi to podejrzanie wygląda.....
Nati mama Madzi '03, Maćka '05 i Mileny '13
Celiakia '07
Celiakia '07
Nati podaję tel. 696566898 i adres Piotr Arabski ul. 1-go maja 4/9, 66-600 Krosno Odrzańskie. Ja dzwoniąc do niego miałam pecha akurat był w drodze nad morze, obiecywał iż po powrocie oddzwoni nie wierzyłam jak około 21 z minutami miałam telefon. Bardzo słowny gość po trzech dniach miałam już automat w domciu. Najzabawniejsze w tym wszystkim było to iż Piotr był zaskoczony, że nie targuję się o cenę sam opuścił o koszt przesyłki . Całkowity koszt wyniósł mnie 328,- lecz wcale nie żałuję mam zamiar wypróbować jeszcze robienie konfitur czekam na jagódki bo truskawki przeoczyłam.
Mam zamiar kupić automat do pieczenia chleba z opcją "gluten free" ale czy da sie w nich piec chleby własnych kombinacji np z quinoa, gryka itd... czy tylko dobrze wychodzą z mixów bezglutenowych? Czym sie różni program do chlebów glutenowych i nieglutenowych? większa temperatura?
Ostatnio zmieniony ndz 05 paź, 2008 15:33 przez predator, łącznie zmieniany 1 raz.
IMHO opcja gluten free to taki bajer. Mój aparat takowej nie posiada i jakoś nie odczuwam jej braku. Na pewno nie chodzi w niej o inną/ większą temperaturę. Skrzywdziłaby drożdże. Raczej lepsze mieszanie...?
Mixy bg mają to do siebie, że są opracowane (być może metodą prób i błędów) i dopracowane, chodzi zwłaszcza o odpowiednie proporcje, dodatki (np. gumy guar), dodatkowy błonnik itp. Jeśli sam będziesz robić mieszanki, to ryzykujesz, że trudno będzie ustalić właściwe proporcje. Bo nie każda mąka na chleb się nadaje. Gryczanej można użyć maksymalnie 45-50%, inaczej wychodzi skała, to samo z kukurydziana. Ale jeśli masz zacięcie do eksperymentów kulinarnych i nie szkoda Ci mąki, to możesz próbować. Łatwiejszy sposób, często stosowany, to zastępowanie części mixu jakąś wybraną mąką (gryczaną, amarantusową itp.). Łatwiej wtedy o zadowalający efekt.predator pisze:czy da sie w nich piec chleby własnych kombinacji np z quinoa, gryka itd... czy tylko dobrze wychodzą z mixów bezglutenowych?