czy można jeść warzywa z puszek

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez hyska27 » Śr 29 paź, 2008 19:52

Cześć jestem nowa na forum.Od 10 lat na diecie ale od tygodnia świadoma błędów dietetycznych(szynka,parówki oraz inne rzeczy które w składzie nie miały hasła gluten i które uznawałam za dozwolone).Od tygodnia prawie nie wiem co jeść.Najwięcej problemów mam z moimi ulubionymi sałatkami.Czy ktoś się orientuje czy można jeść warzywa z puszek(kukurydza,fasola,groszek).Kupiłam dziś dziwnie wyglądający majonez DR ECO,piszą że bezglutenowy ale symbolu na nim nie ma.Czy ktoś go zna?Pozdrawiam
hyska27
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): N 26 paź, 2008 15:57
Lokalizacja: bydgoszcz

Postprzez Kasinka » Pn 10 lis, 2008 01:23

Nie wiem czy można ale ja jem ;) tzn. jeśli w składzie nie ma nic podejrzanego, czyt. kukurydza, woda, sól.. to po prostu kupuję. Co do kukurydzy właśnie i groszku jeszcze nie miałam zastrzeżeń, ale np już w czerwonej fasolce była skrobia pszenna do zagęszczenia zalewy. Czyli czytać i jeszcze raz czytać :) Poza tym staram się nie nadużywać w ogóle puszek jako takich, nie tylko ze względu na gluten... Ale czym byłaby jarzynowa bez groszku/kukurydzy - nie wiem co kto lubi ;)
A majonez kupuję póki co hellmans niebieski original - strasznie ciężko ostatnio mi znaleźć ten w małych słoikach, czy to tylko moje spostrzeżenie?
Obrazek
Avatar użytkownika
Kasinka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 288
Dołączył(a): Wt 21 sie, 2007 22:36
Lokalizacja: Piaseczno

Postprzez kinga » Pn 10 lis, 2008 13:23

Ja również kupuję kukurydzę, groszek w puszce, ale znacznie częściej jednak używam w kuchni świeże produkty.
Poza tym najlepiej jest owoce czy warzywa świeże i wtedy kiedy właśnie rosną w sadzie czy na polu-wtedy sa najlepsze.
A sałatki uwielbiam nawet bardziej niż mięsko :)
kinga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 490
Dołączył(a): Pn 14 mar, 2005 12:30
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Amigomio » Pn 10 lis, 2008 20:59

hyska27 napisał(a):Cześć jestem nowa na forum.Od 10 lat na diecie ale od tygodnia świadoma błędów dietetycznych(szynka,parówki oraz inne rzeczy które w składzie nie miały hasła gluten i które uznawałam za dozwolone).Od tygodnia prawie nie wiem co jeść


no ja też mimo 20 lat "dietowania" po lekturze forum a przede wszystkim od czasu uczestnictwa w czerwcowym MDC czuję się czasem bardziej "zielona" niż niektórzy "świeżo upieczeni" bezglutenowcy :/ nigdy wcześniej nie brałam pod uwagę że w tylu pozornie bezpiecznych produktach może siedzieć gluten np. leki! ostatnio dużo wnikliwiej czytam etykiety i odkrywam niestety wiele produktów które muszę odstawić :( no ale kukurydza czy groszek są OK :)
Mama potencjalnego Bezglutka - sama żyję z Duhringiem od `88...i mam się świetnie :)
Avatar użytkownika
Amigomio
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 46
Dołączył(a): Cz 25 maja, 2006 00:07
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Tomkus » Cz 24 wrz, 2009 20:09

Kasinka napisał(a):tzn. jeśli w składzie nie ma nic podejrzanego, czyt. kukurydza, woda, sól.. to po prostu kupuję.


Dość często zastanawiam się, czy producenci piszą pełną listę składników na puszkach, czy może jeszcze coś pomijają.........................
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Avatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 615
Dołączył(a): Pn 08 gru, 2008 13:38
Lokalizacja: Małopolska

Postprzez Anna Mama Szymona » Pt 22 sty, 2010 14:00

Właśnie.Kupiłam dzisiaj kukurydzę w puszce Bonduell którą moje dziecko uwielbia skład bez zastrzeżeń kukurydza woda sól.Czy naprawdę może być coś w składze co może zaszkodzić ?? :/
Anna Mama Szymona
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 187
Dołączył(a): Pt 13 lis, 2009 13:19
Lokalizacja: łódź

Postprzez Hesia » Pt 22 sty, 2010 16:31

Nie no! Nie dajmy się zwariować! Ja też kupuję kukurydzę Bonduell. Skład jest ok. Nie sądzę, żeby coś w niej paprali...
Hesia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 64
Dołączył(a): Cz 26 lis, 2009 17:16
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Rafal_tata » Pn 25 sty, 2010 00:35

Skład to jednak podstawa. Każdego produktu.
Jeśli składniki nie zawierają glutenu, teoretycznie produkt jest bezpieczny. Jeśli masz wątpliwości powinnaś skontaktować się z działem jakości lub technologiem żywności danej firmy, aby zapytać o obecność glutenu w ich produktach. NIE WOLNO pytać o to osób luźno związanych z tematem produkcji, np. handlowców czy sprzedawców.
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2660
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków


Powrót do Rozmowy przy stole

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

cron