chlebek z maka amarantusową

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
czarnula
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: sob 24 maja, 2008 11:56
Lokalizacja: Śląsk

chlebek z maka amarantusową

Post autor: czarnula »

Czy zna ktoś przepis na chleb bezglutenowy z mąką amarantusową (może być jako dodatek) do pieczenia w maszynie? Ważne, żeby był bez maki kukurydzianej. Syn jesy candidowcem i ta maka jest niewskazana.
Awatar użytkownika
Manga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 264
Rejestracja: pt 11 lip, 2008 15:00
Lokalizacja: :)

Post autor: Manga »

znalazłam u siebie takie pprzepisy (bez mąki kukurydzianej) może cos się przyda :) - wypiek tradycyjny

CHLEB Z QUINOA
1500g maki z quinoa
250g stopionego masła
1250-1400ml wody mineralnej
4-5 łyżeczek soli

wymieszać mąke z solą,masłem i wodą i zrobić z tego gęste ciasto
włożyć do dużej natłuszczonej foremki piez przy 180 st ok2,5 godz

CHLEN RYŻOWO-SOJOWY
275g mąki ryżowej
50g maki sojowej
1/2 łyzeczki soli
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka pestek słonecznika 275 ml mleka sojowego
2 łyzki olej słonecznikowy

mąki wymieszać,dodać proszek,olej,mleko i wyrobic ciasto
postypać słonecznikiem
piec 200st ok 45 min


CHLEB RYŻOWO-ZIEMNIACZANY
200g mąki ziemniaczanej
200g mąki ryżowej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyzki masła
400ml wody
5-6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach

wymieszac mąki z proszkiem,rozpuscic sol w wodzie i dodac do maki,ziemniaki rozgniesc i dodac do maki,z tego wyrobic ciasto,piec przez 20 min w 220 st a dalsze 40min w 175st

PLACEK
120g maki z quinoa lub amarantusa
1/4 łyżeczki soli
60ml wody
2 łyzeczki oleju

wszystkie skladniki polaczyc odstawic na 20 min,podzielic na 5-6 kulek,rozwalkowac,placki piec 10-15 min w 175st (mozna tez smażyć na patelni)
czarnula
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: sob 24 maja, 2008 11:56
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: czarnula »

Super przepisy, dzieki.
Awatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 287
Rejestracja: czw 17 kwie, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: chlebek z maka amarantusową

Post autor: Anja »

czarnula pisze:Czy zna ktoś przepis na chleb bezglutenowy z mąką amarantusową (może być jako dodatek) do pieczenia w maszynie? Ważne, żeby był bez maki kukurydzianej. Syn jesy candidowcem i ta maka jest niewskazana.
Ja robię chlebek z amarantusem na zakwasie. Dla mnie bomba.
zakwas:
1 szkl mąki gryczanej
1 szkl wody gaz
łyżeczka cukru brązowego
łyżka cytryny
WSZYSTKO WSADZAM DO SZKLANEGO SŁOJA Z ZAKRĘTKĄ I DO CIEPŁEGO MIEJSCA. POTRZĄSAM OD CZASU DO CZASU. PO 2 DNIACH DODAŁAM JESZCZE TROCHĘ MĄKI I WODY. 1 SZY ZAKWAS POWINIEN STAĆ TAK Z 4 DNI.
CHLEBEK
NA TEN ZAKWAS DODAJĘ 3 SZKLANKI MĄK ( W TYM AMARANTUS; UWAGA BO SZYBKO SIĘ PSUJĘ; JA MIELĘ SAMA ZIARNO)
NASTĘPNIE TYLE WODY ABY CIASTO MIAŁO KON. ŚMIETANY
OCZYWIŚCIE SÓL - TEGO JESZCZE NIE OPANOWAŁAM, ZAZWYCZAJ DAJĘ PÓŁ ŁYŻKI I JEST MAŁO
BABCIA KAZAŁA DODAWAĆ ŁYŻECZKĘ SUCHYCH DROŻDŻY
NASTĘPNIE DODAJĘ ZIARNO WEDLE UZNANIA
MIESZAM W TWEMOMIXIE, ALE MYŚLĘ, ŻE ROBOT KUCHENNY, CZY WŁASNE RĘCE TEŻ SIĘ NADAJĄ :)
JAK WYROBIĘ CIASTO WKŁADAM DO FOREMKI ( Z PAPIEREM DO PIECZ)
ZOSTAWIAM CHLEBEK NA CAŁĄ NOC !!!!!
RANO DO ZIMNEGO PIEKARNIKA, NASTAWIAM DO NA 200 ST. NA GODZINĘ.
PÓŹNIEJ TYLKO TRZEBA SIĘ POWSTRZYMAĆ ABY OD RAZU NIE POCHŁONĄĆ CIEPŁEGO BOCHENKA .
PYCHOTKA POLECAM
ODPOWIEDZ