Chleb z mąki ryżowej
Moderator: Moderatorzy
Chleb z mąki ryżowej
Nie znalazłam takiego przepisu. Czy znacie taki, bez drożdży, jaj i kukurydzy?
Ostatnio zmieniony śr 25 cze, 2008 18:47 przez domi1_23, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 56
- Rejestracja: wt 09 gru, 2008 09:02
- Lokalizacja: Skarżysko-Kam.
Chleb bez drożdży kupiony?
Dziękuję Ci bardzo. Pomogłaś mi. Od tego czasu trochę się zmieniło, zanim weszłam na Forum, więc spróbuję wprowadzić do diety produkty typu: jaja i może być mąka kukurydziana.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy można kupić chleb bez drożdży bezglutenowy? Czy tylko Pumpernikiel jest bez drożdży? I czy istnieją takie Pumpernikle, które są bezglutenowe?
Mam jeszcze jedno pytanie, czy można kupić chleb bez drożdży bezglutenowy? Czy tylko Pumpernikiel jest bez drożdży? I czy istnieją takie Pumpernikle, które są bezglutenowe?
Ostatnio zmieniony pt 03 kwie, 2009 12:51 przez domi1_23, łącznie zmieniany 1 raz.
nie znalazłam tematu..więc tu podpinam zapytanie o mąkę ryżową. W ramach przygotowań do diety sprawdzam grunt.
W Sparze znalazłam Mouku Ryzova z firmy Provita. Dystrubutorem jest P.P.U.H Zantex z Bielska. Dzwoniłam tam ale nikt nie odbiera. Próbnie usmażyłam sobie z tym placki ziemniaczane - pychotka! No ale czy to było danie bg? Nic tu nie ma na temat składu. O zanieczyszczeniach nie mówiąc.
aha..no i doczytałam tu coś po czesku, bo po polsku nie ma, że produkowana we FrydekMystek, i jest Prirozenebezlekovy. bezlepkovy = bezglutenowy to wiem na bank. ale te priro-coś-tam to nie wiem. Co myślicie?
W Sparze znalazłam Mouku Ryzova z firmy Provita. Dystrubutorem jest P.P.U.H Zantex z Bielska. Dzwoniłam tam ale nikt nie odbiera. Próbnie usmażyłam sobie z tym placki ziemniaczane - pychotka! No ale czy to było danie bg? Nic tu nie ma na temat składu. O zanieczyszczeniach nie mówiąc.
aha..no i doczytałam tu coś po czesku, bo po polsku nie ma, że produkowana we FrydekMystek, i jest Prirozenebezlekovy. bezlepkovy = bezglutenowy to wiem na bank. ale te priro-coś-tam to nie wiem. Co myślicie?
Ostatnio zmieniony czw 23 kwie, 2009 16:14 przez dagma7, łącznie zmieniany 1 raz.
Może do końca nie w temacie chleba z maki ryżowej, ale dotyczy mąki ryżowej. Piekłam chleb z mąki gryczanej na zakwasie z mąki ryżowej. Robiłam:
I zakwas: użyłam maki ryżowej Glutenex-u. Dodoałam tak jak w przepisie wode gazowaną, sok z cytryny, odstawiłam w ciepłe miejsce na 4 dni. Już trzeciego dnia urósł, że hoo... Upiekłam chleb, był taki sobie, bo za ostry w smaku - uzyałam mąki gryczanej z kaszy palonej.
II zakwas - tym razem uzyłam mąki ryzowej irlandzkiej "Brown Rice Flour" i niestety nie ukisł, a 4 dnia pojawiła sie pleśń...
Chyba w tej irlandzkiej zabrakło glutenu Może warto by bylo takie mąki jak ryżowa, kukurydziana też przebadać...
Wpłacę 1 % podatku na Stowarzyszenie, by była kasa na te badania produktów...
I zakwas: użyłam maki ryżowej Glutenex-u. Dodoałam tak jak w przepisie wode gazowaną, sok z cytryny, odstawiłam w ciepłe miejsce na 4 dni. Już trzeciego dnia urósł, że hoo... Upiekłam chleb, był taki sobie, bo za ostry w smaku - uzyałam mąki gryczanej z kaszy palonej.
II zakwas - tym razem uzyłam mąki ryzowej irlandzkiej "Brown Rice Flour" i niestety nie ukisł, a 4 dnia pojawiła sie pleśń...
Chyba w tej irlandzkiej zabrakło glutenu Może warto by bylo takie mąki jak ryżowa, kukurydziana też przebadać...
Wpłacę 1 % podatku na Stowarzyszenie, by była kasa na te badania produktów...