Chleb bez zawartości glutenu i laktozy
Ciasto na 2 chleby o wadze 550 g kaŜdy:
Składniki:
500 g Mieszanka kukurydziano-sojowa nie zawierająca glutenu i
laktozy
500 mleko sojowe
50 g olej roślinny
10 g sól
1 kostka świeŜe droŜdŜe (42 g)
Przepis na 3 chleby pełnoziarniste o wadze 450 g kaŜdy:
150 g ziaren słonecznikowych lub
150 g ziaren dyni lub
150 g ziaren lnu
Ziarna wsypać do 150 g wody, do tego dodać 5 g soli i odstawić na 2
godziny.
Następnie przygotować ciasto i dodać do niego ziarna*, uformować z
ciasta chleb i odstawić na 60 minut. Do nagrzanego piekarnika wkładamy
foremkę z ciastem, w temperaturze 220°C na około 45 minut.
*Do tego według upodobania przyprawy, orzechy, marchew.
Chleb bez zawartości glutenu i laktozy
Moderator: Moderatorzy