oryginalne risotto

Wszystko o dozwolonych makaronach i pysznych ryżach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Barbara M
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 100
Rejestracja: wt 02 cze, 2009 10:37
Lokalizacja: warszawa

oryginalne risotto

Post autor: Barbara M »

Od jakiegoś czasu przygotowuję super risotto. Jestwm nim zachwycona.
Składniki:
Ryż do risotto aborio ok 1szkl.
jedna cebulka
kilka grzybów, mogą by suszone
pół lirta bulionu
pół szkl. białego wina
pół czerwonej papryki,
pół małęj cukini lub kilka szparagów
trochę oliwy do smażenia
trochę masła lub parmezanu
sół, pieprz

Wykonanie jest proste ale zajmuje ok 20 min. Zapewniam jedanak, że warto.
Wszystko robiny na patelni. Do gorącej oliwy wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy ryż i czekamy aż wchłonie całą oliwę. Następnie wlewamy wino mieszając cały czas. Chodzi o to by ryż miał cały czas jednakową temp. Gdy wchlonie się wino dodajemy pokrojone grzyby i paprykę oraz wlewany 3/4 szkl. bulionu. Mieszamy, przykrywany. Gdy ryż chłonie płyn dodajemy znów tyle samo bulionu i robimy tak aż buzionu nie będzie. Chwilę przed zakończeniem dodajemy pokrojoną cukinię lub szparagi. Na koniec doprawiamy i dodajemy nasło bądż parmezan.
Danie super. Można do tego podać jakieś mięso i sałatę jak kto woli. U mnie czasami jada się je same.
Polecam :043:
Awatar użytkownika
Dorotka_92
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 36
Rejestracja: pn 17 sie, 2009 16:34
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Dorotka_92 »

Te danie jest lekkostrawne?
Obrazek
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1431
Rejestracja: czw 15 gru, 2005 20:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Sheep »

Nie bardzo - ma smażoną cebulkę, grzyby, wino. Lekkostrawne są rzeczy przede wszystkim gotowane, gotowane na parze, ewentualnie pieczone. Cebula, kapusta, grzyby z natury swojej są ciężkostrawne, alkohol też.
Obrazek
Barbara M
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 100
Rejestracja: wt 02 cze, 2009 10:37
Lokalizacja: warszawa

Post autor: Barbara M »

Każdy może sobie zmodyfikować to danie i nie dodawać wina, grzybów...
Dużo jest dań ciężkostrawnych ale i tak je jemy :053:
Mojej rodzinie bardzo smakuje :564:
Polecam
Awatar użytkownika
helenae1
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 53
Rejestracja: pn 26 sty, 2015 11:34
Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław

Re: oryginalne risotto

Post autor: helenae1 »

Ciężkostrawne? A co to ma do dań bezglutenowych?
My możemy jeść grzyby i smażoną cebulę. Tylko niektórych mąk i kasz nie...
Jestem za tym, żeby korzystać z tego, co nam dała natura
i na pewno spróbuję tego risotto :)
A i podzielę się moim przepisem w rewanżu - niedługo :)
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3797
Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
Lokalizacja: Polska

Re: oryginalne risotto

Post autor: pleomorfa »

Helenae wiele osób nie może jeść potraw ciężkostrawnych, ponieważ uszkodzone jelito może na nie ciężko reagować. Szczególnie na początku diety.
A niektórzy po prostu takich potraw nie tolerują, z różnych powodów.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Awatar użytkownika
helenae1
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 53
Rejestracja: pn 26 sty, 2015 11:34
Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław

Re: oryginalne risotto

Post autor: helenae1 »

W sumie racja. Ale dlaczego mieć o to pretensje do kogoś, kto dzieli się przepisem?
Wystarczy nie skorzystać.
Ja, celiak, jestem krótko na diecie (5 miesięcy) , ale poprawa jest tak znaczna,
że mogę jeść już prawie wszystko i z wdzięcznością przyjmuję wszystkie pomysły,
zwłaszcza sprawdzone przez kogoś z tym samym problemem :-).
Awatar użytkownika
kasiqqq
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 102
Rejestracja: czw 06 wrz, 2012 16:07
Lokalizacja: Rabka

Re: oryginalne risotto

Post autor: kasiqqq »

Być może będziecie mieć ochotę skorzystać z mojego przepisu na risotto z szpinakiem ;)
http://malewypieki.pl/aksamitne-risotto/
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
uniaczek
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 507
Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
Lokalizacja: Gniezno

Re: oryginalne risotto

Post autor: uniaczek »

Kasiqqq wypróbuję pewnie Twój przepis , bo uwielbiam risotto. Najczęściej podaję do smażonej ryby. Oczywiście w przypadku ryby w wersji bezmięsnej
Risotto robię na maśle klarownym, podsmażam cebulę i ryż (1szkl.), zalewam bulionem, potem trafiają do tego różne dodatki np. suszone pomidory i oliwki. Lubię też dodać przyprawę curry g:P
Awatar użytkownika
kasiqqq
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 102
Rejestracja: czw 06 wrz, 2012 16:07
Lokalizacja: Rabka

Re: oryginalne risotto

Post autor: kasiqqq »

Nie próbowałam jeszcze risotto z smażoną rybą, ale wszystko przede mną ;)
Obrazek
ODPOWIEDZ