Tort orzechowy bez mąki:)
Moderator: Moderatorzy
Tort orzechowy bez mąki:)
Przepis wypróbowany.Tort pyszny. Polecam !
Jeżeli klikniecie na przepis , będzie można zobaczyć go w powiększeniu
Acha, ja nie daję rumu rzecz jasna
Jeżeli klikniecie na przepis , będzie można zobaczyć go w powiększeniu
Acha, ja nie daję rumu rzecz jasna
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wt 19 sty, 2010 11:36 przez gabinia, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Nowicjusz
- Posty: 37
- Rejestracja: sob 14 sie, 2010 13:56
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Jest widoczny w pierwszym poście PO zalogowaniu.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Zrobiłam w zeszłym tygodniu na urodziny mojej chrześnicy i jest tak słodki, że nie da się go jesc, no może po malutkim kawałku. Przepis świetny ale wymaga modyfikacji. Ja następnym razem dam połowę mniej cukru do masy i to cukru pudru, bo jednak ta masa nie rozciera sie do końca i nie jest gładka. Bez dałabym również połowę, bo ciasto jest już i tak wyjątkowo słodkie. A ciasto trzeba zdecydowanie dłużej piec, żeby nie było surowe w środku. Wg mnie rum nadaje wyraz temu tortowi.
Reasumując torcik pyszny, wygląda pięknie, ale mój mąż stwierdził, że nazwę należy zmienić na: "zemsta cukrzyka" oczywiście w moim wykonaniu bo ja mam 2 diety
Reasumując torcik pyszny, wygląda pięknie, ale mój mąż stwierdził, że nazwę należy zmienić na: "zemsta cukrzyka" oczywiście w moim wykonaniu bo ja mam 2 diety
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 56
- Rejestracja: wt 09 gru, 2008 09:02
- Lokalizacja: Skarżysko-Kam.
ale się zbiegło w czasie, zupełnie niezależnie ostatnio zrobiliśmy ciasto orzechowe.
Jedną z różnic jest to że nie dodajemy proszku do pieczenia
Składniki na ciasto:
6 jajek
200 g cukru
250 g orzechów laskowych, włoskich
40 g bułki tartej bezglutenowej
sok z 1 cytryny
Składniki na krem:
200 g orzechów laskowych, włoskich
200 ml mleka
150 g cukru pudru
5 kropli aromatu migdałowego
Resztę oraz zdjęcia gotowego ciasta na naszym blogu www.zyciebezglutenu.pl
pychota
Jedną z różnic jest to że nie dodajemy proszku do pieczenia
Składniki na ciasto:
6 jajek
200 g cukru
250 g orzechów laskowych, włoskich
40 g bułki tartej bezglutenowej
sok z 1 cytryny
Składniki na krem:
200 g orzechów laskowych, włoskich
200 ml mleka
150 g cukru pudru
5 kropli aromatu migdałowego
Resztę oraz zdjęcia gotowego ciasta na naszym blogu www.zyciebezglutenu.pl
pychota
Wojtek & Wiola
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...
www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu
www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...
www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu
www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
, właśnie mam pytanie
związane z proszkiem do pieczenia bezglutenowym
- jakim cudem maja urosnąć muffinki na proszku Celiko czy Bezglutenu ??? w jakich proporcjach na ile maki itp , owszem na opakowaniu Celiko pisze na 1 kg maki jedno opakowanie proszku ale ja wyczuwam ten proszek przy dwóch łyżeczkach na szklance maki a muffiny przypominają kartacze barona Münchhausena. ILe bezglutenowego proszku na 1 szklankę by otrzymać względnie puszyste mufinki ?:(
Kupiłam źle wymieszany proszek ?
związane z proszkiem do pieczenia bezglutenowym
- jakim cudem maja urosnąć muffinki na proszku Celiko czy Bezglutenu ??? w jakich proporcjach na ile maki itp , owszem na opakowaniu Celiko pisze na 1 kg maki jedno opakowanie proszku ale ja wyczuwam ten proszek przy dwóch łyżeczkach na szklance maki a muffiny przypominają kartacze barona Münchhausena. ILe bezglutenowego proszku na 1 szklankę by otrzymać względnie puszyste mufinki ?:(
Kupiłam źle wymieszany proszek ?
jakimś cudem umknęło mi wpisanie masła, 1 paczka masła 200g potrzebnaSkładniki na krem:
200 g orzechów laskowych, włoskich
200 ml mleka
150 g cukru pudru
5 kropli aromatu migdałowego
Wojtek & Wiola
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...
www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu
www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...
www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu
www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
Jeli, mnie na tym proszku ciasta ładnie wyrastają. A do maffinek dodaję sody zamiast proszku i są wielkie i puszysteJeli pisze:, właśnie mam pytanie
związane z proszkiem do pieczenia bezglutenowym
- jakim cudem maja urosnąć muffinki na proszku Celiko czy Bezglutenu ??? w jakich proporcjach na ile maki itp , owszem na opakowaniu Celiko pisze na 1 kg maki jedno opakowanie proszku ale ja wyczuwam ten proszek przy dwóch łyżeczkach na szklance maki a muffiny przypominają kartacze barona Münchhausena. ILe bezglutenowego proszku na 1 szklankę by otrzymać względnie puszyste mufinki ?:(
Kupiłam źle wymieszany proszek ?
Mama 11,5 - letniej Julki
Julka na diecie od 10 lat...
Julka na diecie od 10 lat...