Czy można samemu upiec bułki?

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mama Mateusza
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 72
Rejestracja: czw 30 gru, 2004 21:23
Lokalizacja: Warszawa

Czy można samemu upiec bułki?

Post autor: mama Mateusza »

Czy jest jakaś szansa na zrobienie z "naszej" mąki bułek podobnych do tradycyjnych kajzerek?
Mati ma kryzys i tak bardzo chciałby kajzerkę ze sklepu, a bułek maślanych Glutenexu nie chcę nawet próbować.

mm.
Awatar użytkownika
Grażyna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 340
Rejestracja: ndz 13 lut, 2005 22:24
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Grażyna »

Domyślam się, że chodzi o chrupiącą skórkę. Na chleb każdy ma swój przepis, więc nie podaję. No więc z wyrobionego i wyrośniętego ciasta uformuj bułki - najlepiej podłużne, odłóż na lekko omączoną deskę, przykryj, pozwól mu powtórnie uróść. Od tego czy dobrze urosną, zależy ich "puszystość", więc nie należy się spieszyć. W tym czasie w szerokim naczyniu zagotuj wodę z dodatkiem soli i cukru (trudno powiedzieć ile, zależy od ilości wody - ma być wyraźnie słodkawa). Dobrze wyrośnięte bułki wrzucaj do wrzątku, gotuj z każdej strony około 30 - 60 sekund. Wyjmuj łyżką cedzakową od razu na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy wszystkie bułki są "zaparzone", włóż na 10-15-20 minut (zależy od wielkości) do gorącego piekarnika 220*C (ja piekłam z termowentylatorem 200*C).
Przepis znalazłam na jakiejś amerykąńskiej stronie dla bezglutków. Wypróbowałam, piekłam z mąki bezmlecznej "Fundacji Przekreślony Kłos" i wyszła rzeczywiście pyszna chrupiąca skórka. Niestety, chrupiąca jest tylko w dniu wypieku, a najlepsza "prosto z pieca". Jeśli masz wystarczająco szeroki garnek, to możesz pokusić się o zrobienie bagietki. :P
mama Kingi (6 lat) od ponad 4 lat na diecie
Beatka i Marek
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 67
Rejestracja: pn 26 lip, 2004 08:52
Lokalizacja: Zielonka

Post autor: Beatka i Marek »

po prostu trzeba kupić garnek do.... RYBY :-) Bagieta półmetrowa wyjdzie :-)
Awatar użytkownika
dorciap1975
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 164
Rejestracja: sob 20 mar, 2010 14:52
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: dorciap1975 »

słuchajcie,ja robię bułki z mąki Mechl,to są dobre mąki,pieczywo wychodzi dobre,nie kruszy sie.Polecam
Syn Mateusz na diecie od lutego 2010
Awatar użytkownika
dorciap1975
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 164
Rejestracja: sob 20 mar, 2010 14:52
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: dorciap1975 »

250 g mieszanki Mix B,
5 g suchych drożdży lub 10 g świeżych drożdży,
3 łyżki oleju ,
200 ml letniej wody,
odrobina mleka do
posmarowania,
mak do posypania
(według upodobania
również,
sezamow, siemię lniane
lub pestki słonecznika)

Przygotowanie
Mąkę dobrze wymieszać z drożdżami. Dodać
olej i wodę, dobrze wymieszać i wyrobić jednolite ciasto. Mokrymi
rękoma uformować bułeczki i lekko je nacisnąć. Pędzelkiem nanieść
odrobinę mleka i posypać makiem, siemieniem lnianym itp. Przykryć
mokrą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu, aż objętość
zwiększy się prawie dwukrotnie. Piec w nagrzanym piekarniku przez
około 20 minut w temperaturze 180°C.
Syn Mateusz na diecie od lutego 2010
ODPOWIEDZ