Szukaj
FAQ
Regulamin
Dołącz do Stowarzyszenia

Poprzedni temat :: Następny temat
białka i tłuszcze roślinne
Autor Wiadomość

Andrew
Nowicjusz

Wysłany: Pon 21 Mar, 2005 21:42   białka i tłuszcze roślinne

Mimo, że już ponad 4 miesiące jestem na diecie i wszystko jest w porządku, to cały czas patrząc na skład produktów, gdy widzę "białko roślinne" lub "tłuszcz toślinny", to zastanawiam się, czy jest on zabroniony, jeśli pochodzi ze zbóż zabronionych w celiakii. Czy ktoś mógłby się fachowo wypowiedzieć?

anakon 
Bardzo Aktywny Forumowicz

Pomogła: 3 razy

Wysłany: Wto 22 Mar, 2005 08:31   

Federacja Konsumentow odpowiedziala mi, ze wobec powszechnosci bialka roslinnego w wedlinach oni radziliby robic wedliny samemu w domu...no coments...niedlugo bedziemy piekarzami; kucharzami, rzeznikami i co tylko jeszcze...

buba
Aktywny Nowicjusz

Wysłany: Wto 22 Mar, 2005 20:02   Re: białka i tłuszcze roślinne

Andrew napisał/a:
Mimo, że już ponad 4 miesiące jestem na diecie i wszystko jest w porządku, to cały czas patrząc na skład produktów, gdy widzę "białko roślinne" lub "tłuszcz toślinny", to zastanawiam się, czy jest on zabroniony, jeśli pochodzi ze zbóż zabronionych w celiakii. Czy ktoś mógłby się fachowo wypowiedzieć?

To tłuszcze roślinne też są zabronione? Myślałam, że tylko białko?

mama Mateusza 
Aktywny Nowicjusz

Wysłany: Pią 25 Mar, 2005 13:28   

a nie wystarczy sprawdzać wędlin płynem Lugola?
ja tak sprawdzam

pozdr.

s.

Ola 
Aktywny Nowicjusz

Wysłany: Nie 03 Kwi, 2005 10:39   

Tłuszcz roślinny wg mnie jest bezpieczny w diecie bezglutenowej. Gorzej jest z białkiem.

Z tego co wiem, to coraz częściej do wędliń, czekolad itp. dodają czysty gluten, niekedy w opisie jest nawet uczciwe zapisane białkia pszenicy.

Białko takie jest zabronione w naszej diecie, mało tego, test płynem lugola, który jest testem na wykrywanie skrobii NIE WYKRYJE WÓWCZAS TAKIEGO BIAŁKA!!!!.

Ola

mój status

Marcin
Aktywny Nowicjusz

Wysłany: Nie 10 Kwi, 2005 17:58   

Mogę sobie wyobrazić po co dodaje się gluten do wędlin (wypełnia, skleja itp.) ale po co do czekolad???
Czekolady po prostu produkuje się na zwykle na wspólnej linii produkcyjnej i jeśli firma ma w ofercie czekolady z chrupkami itp to jest ryzyko że śladowe ilości glutenu dostaną się także do innych czekolad.
Z tego co ja spotykałem - jeśli był na czekoladzie opis że może zawierać białka pszenicy to mowa była zawsze o śladowych ilościach.

Madzia295 
Nowicjusz

Wysłany: Sro 24 Lut, 2010 10:51   

Czy ktoś mógłby mi doradzić jakiego oleju najlepiej używać do surówek. Kupiłam sobie oliwę z oliwek i olej słonecznikowy i niestety nie są zbyt smaczne- mają charakterystyczny posmak.Bardzo was proszęo radę :>

martini 

Pomogła: 1 raz

Wysłany: Sro 24 Lut, 2010 12:01   

Olej ryżowy i olej z pestek winogron są neutralne w smaku. Ryżowy jest dość drogi, ale warto zainwestować, bo fantastycznie nadaje się do zmażenia.
Musisz popróbować połączeń w potrawach, bo oleje robi się z bardzo wielu ziaren i każde ma inny smak w kombinacji z innymi składnikami. Oliwy nigdy nie ma co lać za dużo, jeśłi jesteś do niej nieprzyzwyczajona i masz jeszcze taką z pierwszego tłoczenia, bo będzie Ci śmierdzieć:) Mnie śmierdzi olej lniany i nic na to nie poradzę :diabelek:

bratka 
Nowicjusz

gluten
mleko

Wysłany: Sro 24 Lut, 2010 12:29   

Mnie na początku olej z oliwek też "nieprzyjemnie" pachniał, lecz jest to kwestia przyzwyczajenia.

Madzia295 
Nowicjusz

Wysłany: Pon 08 Mar, 2010 18:45   

Dziękuję serdecznie za radę Martini - olej ryżowy sprawdził się, faktycznie nie zmienia smaku potraw! :)

martini 

Pomogła: 1 raz

Wysłany: Wto 09 Mar, 2010 00:49   

Cieszę się:)

Malia 
Aktywny Forumowicz

Pomogła: 2 razy

Wysłany: Pią 18 Cze, 2010 16:23   

Pytanie może i głupie, ale trudno.
Czy jak na produkcie pisze: tłuszcz roślinny lub tłuszcze roślinny utwardzony, to znaczy, że nie ma pod tym hasłem już mleka? :039: I co to znaczy, że utwardzony? Zimnem?
Linus Pauling

tomaszswiatek 
Aktywny Forumowicz

gluten
skrobia pszenna

Wysłany: Pią 18 Cze, 2010 17:48   

Cytat:
Oleje roślinne, które wchodzą w skład margaryny, poddawane są procesowi tzw. utwardzania, którego celem jest zmiana konsystencji z ciekłej na stałą. Do utwardzania olejów roślinnych przeznaczonych do produkcji margaryn polecanych do smarowania stosowane są obecnie procesy minimalizujące niekorzystne zmiany w składzie kwasów tłuszczowych. Dodaje się także witaminy A i D, aby upodobnić margarynę do masła. Oprócz składników podstawowych margaryna zawiera również długą listę substancji dodatkowych, takich jak: emulgatory, stabilizatory, barwniki, substancje aromatyzujące i konserwanty, co w opinii konsumentów jest postrzegane negatywnie.

http://www.federacja-kons...y.php?story=483

/Paul Verlaine/

Malia 
Aktywny Forumowicz

Pomogła: 2 razy

Wysłany: Pią 18 Cze, 2010 17:53   

Dzięki. ;) Dobrze wiedzieć
Mi głównie o mleko chodziło, bo mnie strasznie po laktozie pędzi. Poczytam. :)
Linus Pauling

titrant 

gluten
skrobia pszenna
mleko

Wysłany: Pią 18 Cze, 2010 18:17   

Przykładem procesu utwardzania jest wysycanie tłuszczów wodorem (nie wiem czy stosowane dziś w praktyce fabrycznej). Np. bierzemy kwas omega-3 i go wysycamy wodorem. Dostajemy co? Kwas nasycony. Ergo zupełnie co innego i absolutnie pozbawione zalet fizjologicznych, jakie przypisuje się kwasowi omega-3 :D . A na czym polega to nowomodne utwardzanie, które minimalizuje "niekorzystne zmiany w składzie kwasów tłuszczowych", nie wiem.

Odpowiedz do tematu