Chleb bezglutenowy na proszku - prosze pomóżcie :-(
Moderator: Moderatorzy
Chleb bezglutenowy na proszku - prosze pomóżcie :-(
Witam mam na imię Alicja jestem nowicjuszka na tym poście. Zwracam się do Was o pomoc, ponieważ nie radzę sobie z upieczeniem chleba bezglutenowego na proszku. Moja córcia okazało się, że oprócz nietolerancji na gluten, laktozę, jajka jest tez uczulana na drożdże. Od wczoraj upiekłam już pięć chlebów i niestety wszystkie poszły do kosza. Kompletnie nie chcą wyrastać z wierzchu są spieczona a środek nieupieczony albo zakalec. Próbowałam z różnych mąk i koncentratów i nic. Myślę, że jest coś co muszę robić nie tak. Może ktoś mógłby mi pomóc a może zna gotowy sprawdzony przepis. Chleby piękę w piekarniku.Gorąco proszę o pomoc.
Nie dodaję zakwasu ponieważ to też drożdże tylko maturalne. Piekę tylko na proszku.
podaje przepis:
- 40dag mąki /koncentrat/
- 2 jajka/ zamiennik/
- 1 szklanka wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżki oleju
Wszystko wyrabiam, wkładam do foremki i piekę 50 min w temp 150 stopni. Masa ciasta jest gęsta. W poprzednich przepisach dawałam więcej wody i ciasto było konsystencji gęstej śmietany, ale było gorzej.
podaje przepis:
- 40dag mąki /koncentrat/
- 2 jajka/ zamiennik/
- 1 szklanka wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżki oleju
Wszystko wyrabiam, wkładam do foremki i piekę 50 min w temp 150 stopni. Masa ciasta jest gęsta. W poprzednich przepisach dawałam więcej wody i ciasto było konsystencji gęstej śmietany, ale było gorzej.
Z tym zakwasem może masz rację, też się dokładnie nie orjentuje, tę informację przeczytałam na forum. Jutro muszę zadzwonić do dietetyczki, mam nadzieję, że rozwieje moje wątpliwości. A co do moich chlebków to nie wydaje mi się, że im chłodno, ponieważ dodawałam ciepłą wodę. One po prostu są zakalcami albo w ogóle nie wyrastają. A może dodaję za dużo albo za mało wody. A może więcej oleju albo wcale. Jestem kompletna noga w wypiekach a tu takie wyzwanie. Nie mówiąc już o tym, że moja córcia od wczoraj czeka na chlebek. Zaczynam wątpić czy mi wyjdzie.
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 738
- Rejestracja: czw 10 wrz, 2009 14:47
- Lokalizacja: Warszawa
No, one Ci poza piecem nie wyrosną, bo nie mają na czym. Mąka rośnie na zakwasie albo na drożdżach poza piecem i koniec kropka, ewentualnie w piecu podrasta trochę na proszku do pieczenia, ale nie można go sypać w nieskończoność, bo będzie smakowało mydłem .
Może substytut jajek masz za mało tłusty/ kleisty?
"Chłodno" - chodziło mi o temperaturę pieczenia. Pomyśl o 200 stopniach raczej.
Kończą mi się pomysły, nie mam wielkiej wprawy w pieczeniu bg i w ogóle pieczeniu chleba, ale są tutaj dużo bardziej doświadczone istoty, jak tylko wrócą z niedzielnych spacerów, na pewno poratują Cię radą. Kiedyś musi Ci wyjść, mój pierwszy chleb powędrował do kosza razem z foremką - dzięki Bogu kupiłam jednorazowe keksówki:)
Może substytut jajek masz za mało tłusty/ kleisty?
"Chłodno" - chodziło mi o temperaturę pieczenia. Pomyśl o 200 stopniach raczej.
Kończą mi się pomysły, nie mam wielkiej wprawy w pieczeniu bg i w ogóle pieczeniu chleba, ale są tutaj dużo bardziej doświadczone istoty, jak tylko wrócą z niedzielnych spacerów, na pewno poratują Cię radą. Kiedyś musi Ci wyjść, mój pierwszy chleb powędrował do kosza razem z foremką - dzięki Bogu kupiłam jednorazowe keksówki:)
Zajrzałam do książki pani Ewy Lange "Dieta bezglutenowa" i mam przepis na chleb na proszku - jest wprawdzie z jajkiem i mlekiem, ale jajka można próbować zastąpić zamiennikiem, a zamiast mleka dać wodę, ewentualnie mleko ryżowe np.
Chleb bezglutenowy mieszany:
50 dag miksu bg (albo wymieszać w równych proporcjach miks, mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną)
pół łyżki pektyny kub kleiku ryżowego,
10 dag masła,
180 ml mleka
jajko
łyżeczka proszku bg do pieczenia
szczypta soli
tłuszcz i bułka tarta do formy - zamiast bułki można nic nie dawać, albo wysypać formę kaszką kukurydzianą
Mąki połączyć z proszkiem do pieczenia, solą i pektyną (kleikiem). Dodać pokrojone masło, mleko i jajko. Wyrobić do uzyskania gęstego ciasta, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec w temp. 220 stopni przez ok. 40 min.
Sama tego przepisu nie próbowałam, ale mam nadzieję, że się przyda i chleb się upiecze dobry.
Chleb bezglutenowy mieszany:
50 dag miksu bg (albo wymieszać w równych proporcjach miks, mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną)
pół łyżki pektyny kub kleiku ryżowego,
10 dag masła,
180 ml mleka
jajko
łyżeczka proszku bg do pieczenia
szczypta soli
tłuszcz i bułka tarta do formy - zamiast bułki można nic nie dawać, albo wysypać formę kaszką kukurydzianą
Mąki połączyć z proszkiem do pieczenia, solą i pektyną (kleikiem). Dodać pokrojone masło, mleko i jajko. Wyrobić do uzyskania gęstego ciasta, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec w temp. 220 stopni przez ok. 40 min.
Sama tego przepisu nie próbowałam, ale mam nadzieję, że się przyda i chleb się upiecze dobry.
2 szklanki mixu , 2 jaja, 1/3 szklanki oleju, 1 lyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku i woda mineralna gazowana o temperaturze pokojowej, 45 minut 180 stopni, powinien wyjść( mi wychodzi).Konsystencja ciasta bardziej gęsta niż na naleśniki( bardzo gęsta śmietana)
Ostatnio zmieniony ndz 07 mar, 2010 21:07 przez Basiar, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam, skorzystałam z przepisu Basiar i jest ok. Chlebek pięknie wyrósł i tylko od dołu jest mały zakalec. To i tak duży sukces po tylu porażkach. Nie rezygnując jeszcze raz upiekłam obniżając poziom w piekarniku i niestety kompletny klops. Pięknie wyrósł z zew ładnie upieczony ale w środku zakalec. Chyba jednak coś nie tak z moim piecykiem, może dół słabo piecze. W czwartek wybieram się do mamy i na jej sprawdzonym piekarniku spróbuje upiec. Dziś się dowiedziałam od mojej dietetyczki, że mogę piec na zakwasie, a to dobra wiadomość. Już dziś nastawiłam, oby się udał
No, tak, ale na razie musimy sobie radzić. Chętnie skorzystam z przepisu na pizze i gofry. Może ktoś zna?
Pozdrawiam serdecznie
No, tak, ale na razie musimy sobie radzić. Chętnie skorzystam z przepisu na pizze i gofry. Może ktoś zna?
Pozdrawiam serdecznie