Szynka? Sery? Dżemy?

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

Postprzez Gaga » Cz 28 wrz, 2006 10:07

Witam !

Wysłałam zapytanie do Stovitu w sprawie pochodzenia syropu glukozowo-fruktozowego w ich dżemach ( do jakiegoś czasu nasze ulubione az nie wyczytałam na forum ,że zawierać on może gluten )

Sent: Wednesday, September 13, 2006 9:49 PM
Subject: zapytanie dotyczące dokładneo składu produktów Stovit

Szanowni Państwo,

Zwracam się z prośbą o potwierdzenie czy Państwa produkty, a głównie dżemy niskosłodzone np. czereśniowy i premium np. jabłkowo-morelowy z wanilią mogą być bezpiecznie spożywany przez osoby będące na diecie bezglutenowej.

W diecie tej obowiązuje zakaz spożywania produktów posiadających w swoim składzie białka takich popularnych zbóż jak: pszenica, owies, jęczmień , żyto ( w tym również zagęstniki i skrobie będące ich pochodnymi, a także m.in. syropy glukozowo fruktozowy - jeśli pochodzi z pszenicy )

Czytając skład na opakowaniu podajecie Państwo kod dla syropu ale po dokładnym obejrzeniu zakrętki a także całego opakowania nigdzie nie jest on widoczny.

Dla rzeszy osób stosujących dietę bezglutenową istotną jest informacja czy syrop glukozowo fruktozowy wytwarzany jest z pszenicy czy np. z ziemniaków .

Oddzwoniła do mnie mila Pani z laboratorium z informacją ,że niestety syrop pochodzi z Belgii i jest z pszenicy ale ,że zawartość glutenu jest śladowa i dlatego nie podają go jako alergenu. Pociągnęłam watek dalej i poprosiłam aby belgijski producent przesłał informacje o poziomie zawartości glutenu w swoim produkcie no i... w załączniku oryginalny druczek z alergenami jaki obowiązkowo wypełniają producenci

Dla nie angielsko języcznych podaję wolne tłumaczenie ale proszę także a waszą opinię i komentarze.

Więc na podst. dyrektywy 2005/26/EC z marca 2005 maltodekstryny na bazie zbóż, syropy glukozowe i dekstrozy i tego typu produikty zostaja tymaczowo zwolnione z obowiązku wskazywania "zbożowego" pochodzenia w kontekście wymogów oznaczania produktów na zawartość alergenów , co zostało wprowadzone dyrektywą 2003/89/EC. Nie później niż 25 listopada 2007 r podjęta ma zostać nowa decyzja dot. permanentnego wyłączenia tych produktów z obowiązku podawania żródła pochodzenia

P.S. mam kłopoty z załączeniem załącznika . Może ktoś mi podpowie ....? :(
Gaga
Avatar użytkownika
Gaga
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 30
Dołączył(a): Wt 08 sie, 2006 23:11
Lokalizacja: Bielsko Biała

Postprzez GosiaM » Cz 28 wrz, 2006 12:12

Ja kupkuję tylko dżemy Łowicz. Skład podany na słoiczku jest ok, ale i tak zadzwoniłam do firmy i rozmawiałam z głównym technologiem. Pan zapewnił mnie, że żadnych innych składników oprócz tych podanych do swoich dżemów nie dodają. Może niektórzy powiedzą, że nie powinnam panu wierzyć, ale nic nie wzbudziło moich podejrzeń i dżemy Łowicz kupuję.
- Moja córcia już prawie 12! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Avatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 886
Dołączył(a): Pn 24 maja, 2004 21:49
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez Agniesia » Cz 28 wrz, 2006 12:19

Gaga, jeśli chodzi o załączniki, to poczytaj sobie FAQ tam zajdziesz niezbędne podpowiedzi :D
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 918
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 08:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez GosiaM » Cz 28 wrz, 2006 12:22

Jeśli chodzi o ten załącznik to nie wiem czy coś pomogę, ale ja robię w ten sposób, że albo wstawiam adres strony używając funkcji "kopiuj", albo kopiuję jakąś treść do postu.
- Moja córcia już prawie 12! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Avatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 886
Dołączył(a): Pn 24 maja, 2004 21:49
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez Ola* » Cz 28 wrz, 2006 13:32

Brawo Gaga za udane śledztwo... :=D>:
Zaciekawiło mnie bardzo to co piszesz o dyrektywie UE... Czyżby oznaczała ona, że syrop glukozowy powoli zaczyna przechodzić do grupy składników dla nas bezpiecznych? Piszę powoli - bo na razie wykluczenie tych produktów jest tymczasowe - do 25.09.2007 kiedy to podanie zostana lista produktów, które mogą zostać wykluczone na stałe.

Tu można przeczytać - po angielsku treść tej dyrektywy.
Lista składników wyłączonych znajduje się na drugiej stronie.

I teraz ważny cytat stad:
On november 2004, the EFSA published its opinions on:
- wheat based maltodextrins,
- wheat based glucose sirup, including dextrose

The EFSA opinions conclude that these wheat-based ingredients:
- "are unlikely to cause an adverser reaction in individuals with coeliac disease" amd
- "are not very likely to cause severe allergic reactions in majoroty of cereal allergic individuals"



Jak widać stowarzyszenie osób chorych na celiakię z Wysp wierzy derektywie - i tu kolejna strona dla osób angielskojęzycznych. Więc czemu i my byśmy nie mieli wierzyć.

Sama jestem trochę oszołomiona. Od dawna wbijamy wszyskim moim znajomym do głowy, że syrop glukozowo - fruktozowy jest be... A tu taki szok... Muszę sobie wszystko przetrawć. I jestem ciekawa co Wy o tym sądzicie.


Załączniki dodaje się przy dodawaniu posta. Poniżej pola, w którym wpisuje się treść posta, pod chceckboxami "wyłącz kod HTML... itd" znajduje się sekcja "załącz plik". W polu nazwa załącznika wpisuje się jego nazwę, a potem jak naciśniesz przycisk przeglądaj, to możesz wybrać lokalizację na swoim dysku, gdzie znajduje się plik, który chcesz załaczyć.
Czekam na ten załącznik, bo bardzo jestem ciekawa jak taka tabelka wypełniana przez producentów wygląda.
Avatar użytkownika
Ola*
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 470
Dołączył(a): Śr 15 lut, 2006 10:41
Lokalizacja: Katowice

Postprzez asiar » Cz 28 wrz, 2006 13:49

Ola* napisał(a):The EFSA opinions conclude that these wheat-based ingredients:
- "are unlikely to cause an adverser reaction in individuals with coeliac disease" amd
- "are not very likely to cause severe allergic reactions in majoroty of cereal allergic individuals"

Czy mogłabyś przetłumaczyć?
Avatar użytkownika
asiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 421
Dołączył(a): N 22 sty, 2006 11:08
Lokalizacja: Pomorze

Postprzez Ola* » Cz 28 wrz, 2006 14:25

asiar napisał(a):
Ola* napisał(a):The EFSA opinions conclude that these wheat-based ingredients:
- "are unlikely to cause an adverser reaction in individuals with coeliac disease" amd
- "are not very likely to cause severe allergic reactions in majoroty of cereal allergic individuals"

Czy mogłabyś przetłumaczyć?




Z opinii EFSA European Food Safety Agency (w wolnym tłumaczeniu Europejska Agencja Bezieczeństwa Żywności) wynika, że składniki na bazie przenicy:
- prawdopodobnie nie powodują szkodlwych reakcje u osób chorych na celiakię
- mało prawdopodobnie mogą powodować ostre reakcje alergiczne u większości osób chorych na alergie zbożowe.


unlikely - nieprawdopodobny
not vey likely - mało prawdopodobny
Avatar użytkownika
Ola*
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 470
Dołączył(a): Śr 15 lut, 2006 10:41
Lokalizacja: Katowice

Postprzez asiar » Cz 28 wrz, 2006 15:08

Bardzo dziękuję
Avatar użytkownika
asiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 421
Dołączył(a): N 22 sty, 2006 11:08
Lokalizacja: Pomorze

Postprzez -ania- » Cz 28 wrz, 2006 17:07

ja już nie wiem co myśleć....może my sami popadamy w paranoję doszukując się wszędzie cienia glutenu??????ja póki co - z ostrożności, aż się kabran fachowo nie wypowie;-) - syropów nie ruszam
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 435
Dołączył(a): Pt 12 maja, 2006 20:25
Lokalizacja: ostrołęka

Postprzez kabran » Cz 28 wrz, 2006 18:22

koteczek napisał(a):ja póki co - z ostrożności, aż się kabran fachowo nie wypowie;-) - syropów nie ruszam
Oj, oj, nie przesadzajcie z tą moją fachowością, ja się na tym wcale nie znam. Gdybym się znała, to od razu powiedziałabym, jak jest, a muszę się domyślać razem ze wszystkimi :wink: . Dlatego właśnie postulowałam, aby przebadać w pierwszej kolejności owe syropy - trzeba to wyjaśnić raz i do końca, żeby nikt nie miał wątpliwości. Być może jest tak, że w procesie technologicznym gluten po prostu ginie, znika, jest rozkładany itp. tak jak w przypadku spirytusu. Ale ja tego nie wiem. A baaardzo chciałabym wiedzieć...
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Avatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1970
Dołączył(a): So 22 paź, 2005 08:52
Lokalizacja: Lublin

Postprzez Lars » N 22 paź, 2006 11:10

Hej! Nigdy nie widzialem na forum nic o serach wedzonych i chcialbym sie upewnic czy sa dobre dla nas. Ostatnio kilka rzeczy mnie totalnie zaskoczylo i dobilo, wiec chyba bede pytal o wszystko was :-)
Always Look On the Bright Side of Life :-)
Avatar użytkownika
Lars
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 57
Dołączył(a): Pt 21 kwi, 2006 13:39
Lokalizacja: Piotrków

Stovit

Postprzez huilisti » Śr 07 maja, 2008 13:52

a czy ich skrobia modyfikowana jest bezpieczna? chodzi mi o musy... :(
huilisti
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 126
Dołączył(a): Śr 06 cze, 2007 18:44
Lokalizacja: Poznań

Stovit

Postprzez Nastka » Cz 25 lut, 2010 14:59

Wygląda na to, że tak :) "Stovit promuje bezglutenowe musy owocowe Frucio"
http://www.portalspozywczy.pl/owoce-war ... 25239.html
Obrazek
Avatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 642
Dołączył(a): Cz 29 sty, 2004 01:12
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Stovit

Postprzez Karolcia6 » Cz 25 lut, 2010 22:10

Nastka napisał(a):Wygląda na to, że tak :) "Stovit promuje bezglutenowe musy owocowe Frucio"



Wiecie, gdzie w Gdańsku można je kupić?
Obrazek
Avatar użytkownika
Karolcia6
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 305
Dołączył(a): Pt 16 maja, 2008 07:38
Lokalizacja: Skórcz

Postprzez kuyt » Pn 26 lip, 2010 12:17

Ja osobiście dziś rozglądałem się za takim dżemem to jest ta sama firma,lecz inne opakowanie i składniki inne również są ..

http://www.hipernet24.pl/nowy/prodinfo.php?item_id=4546

oraz

http://a.pl/owoce/przetwory-owocowe/sor ... dzony-315g

ale jak mnie niektórzy już znają wolałem zapytać czy jest ok ... hm dziś do ręki chwyciłem bodajże parówki jakiejś firmy,napisane było,iż produkt może zawierać śladowe ilości Glutenu ale chyba te nawet śladowe chyba by mnie zniszczyły :/
Chrys­tus wypędził han­dlarzy ze świąty­ni. Potem han­dlarze zmądrze­li: przyw­dziali sza­ty kapłańskie.
Avatar użytkownika
kuyt
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 121
Dołączył(a): Wt 11 maja, 2010 16:22
Lokalizacja: LODZ

Poprzednia strona

Powrót do Produkty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości