Zakłady Mięsne "Grot"

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Ola*
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 441
Rejestracja: śr 15 lut, 2006 10:41
Lokalizacja: Katowice

Post autor: Ola* »

Bardzo mi sie podoba taka reakcja! :) Zawsze wstępowanie z ramienia Stowarzyszenia, to co innego niż mail od Kowalskiego czy Nowaka.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Małgorzata pisze:zobaczymy, czy będzie odzew :)
I co? Odpowiedzieli?
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1579
Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Małgorzata »

Tak, od razu, sorry, zapomniałam, bo jeszcze miałam z nimi kontynuować dyskusję...
Podali ogromną listę produktów, które wg nich są bezglutenowe, bardzo wątpliwą.....

[ Dodano: Nie 15 Lip, 2007 22:22 ]
Już wiem dlaczego zapomniałam o "Grocie" - II MDC się zbiżał :D , temat jak najbardziej do pociągnięcia od nowa.
Obrazek
głodna
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: pn 10 mar, 2008 17:55
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: głodna »

WitAM - to mój pierwszy wpis więc na początku wyjaśnienie: obsługuję konto żony na diecie od 1 marca 2008.
Dyskusja o wędlinach Grota ucięła się bez podsumowania, a ponieważ ich wędliny i mięso smakują nam, pokusiłem się o wyjaśnienie problemu produkcji wędlin bezglutenowych. Przeprowadziłem dzisiaj rozmowę telefoniczną z Szefem Kontroli Jakości p. Rudnicką. Według Niej na liście produktów bezglutenowych, jaka jest np. w sklepie w Warszawie na Wiolinowej, umieszczone są wyroby do produkcji których nie używane są surowce zawierające gluten. Badania swoich kilku produktów zrobili w laboratorium (z uprawnieniami) w Gdyni (Hermes albo jakoś tak). Takie badanie to koszt 5000.- od jednego produktu, a dla nich rynek bezglutenowy jest zbyt mały. Według ich badań w Łodzi jest to ok. 2000 osób. Zatem uzyskanie certyfikatu bezglutenowego jest dla nich nieekonomiczne. Jako jedyne surowce glutenowe Pani Rudnicka wymienia bułkę tartą i bułkę pszenną - stosowane głównie do pasztetów. Wszystkie inne wypełniacze są pozyskiwane z ziemniaków i owoców. Oczywiście zanieczyszczenia technologiczne nie są całkowicie wyeliminowane. Na moje pytanie o kiełbasę białą (idą Święta) uzyskałem odpowiedź, że jest robiona na linii technologicznej nie mającej kontaktu z glutenem i pakowana w folię.
W rozmowie przekazałem swoją wątpliwość dotyczącą używania tej samej krajalnicy do wędlin bezglutenowych i pozostałych - czy ktoś ma na ten temat jakieś informacje ?
Poprosiłem o zamieszczenie tych wszystkich informacji na ich stronie www firmy.
Przepraszam za długi wywód ale starałem się przedstawić opinię Pani Rudnickiej możliwie precyzyjnie.
PozdrawiAM -
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

głodna pisze:Takie badanie to koszt 5000.- od jednego produktu
to niech zrobią w Centrum Zdrowia Dziecka, tam kosztuje ok. 350,- brutto...
głodna pisze:Zatem uzyskanie certyfikatu bezglutenowego jest dla nich nieekonomiczne.
o jakim certyfikacie ta Pani mówi? Bo przeprowadzenie badań to koszt jak pisałem powyżej, a umieszczenie napisu typu: "Zawartość glutenu poniżej 200ppm" lub "Nie zawiera glutenu" - jest bezpłatne. Zależy tylko od woli producenta.
Chciałbym też wiedzieć, co oznacza sformułowanie, że bułka tarta i bułka pszenna - stosowana jest głównie do pasztetów? Tzn do czego jeszcze?
No i oczywiście zanieczyszczenia technologiczne - żeby je zmierzyć badania na zawartość glutenu są konieczne, i to kilka, żeby wykluczyć przypadek.
Wszystko tak na prawdę zostaje nadal w kwestii domniemań. Mimo wszystko dziękujemy, że zechciałeś się zainteresować się tym tematem. I nie ma co przepraszać za długość postu - o ile jest na temat, a jego długość przekłada się na jakość, zawsze można pisać jak najwięcej.
Okalina
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 139
Rejestracja: pn 16 mar, 2009 16:13
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Okalina »

Jako, ze w moim najbliższym sklepie otwarto stoisko firmowe firmy Grot i od dawna nikt nie kontaktował się z tą firmą, postanowiłam zadzwonić.
Pani z działu jakości była bardzo miła, zapewniła mnie, że w zakładzie nie jest używany czysty gluten i tego samego dnia otrzymałam maila:

,,Witam,
przesyłam listę produktów bez glutenu. Proszę dokładnie zapoznać się
z
informacjami zawartymi w pliku. W razie pytań proszę o kontakt.

Wszystkie wymienione wyroby wytwarzane są na bazie dodatków nie zawierających zbóż i ich przetworów zawierających gluten.

UWAGA! Jednocześnie informujemy, że na terenie naszego zakładu stosowane są do produkcji wyroby zawierające gluten np. bułka pszenna


1.baleron z beczki
2.baleron myśliwski
3.baleron polski
4.baleron z domowej wędzarni
5.bekon z beczki
6.boczek chłopski
7.boczek grotowski
8.boczek polski wędzony
9.boczek duński wędzony
10.boczek wędzony surowy
11.boczek z beczki
12.boczek z komina
13.chorizo
14.frankfurterki
15.golonka dębicka
16.kabanos chłopski
17.kabanos drobiowy
18.kabanos wieprzowy
19.karczek domowy
20.kaszanka gryczana
21.kęs mięsny z ryżem
22.kiełbasa biała surowa
23.kiełbasa biała surowa ekstra
24.kiełbasa góralska
25.kiełbasa grotowska
26.kiełbasa luksusowa z kurczaka
27.kiełbasa myśliwska
28.kiełbasa parówkowa
29.kiełbasa parówkowa ekstra
30.kiełbasa po chłopsku
31.kiełbasa podwawelska
32.kiełbasa polska surowa
33.kiełbasa serdelowa
34.kiełbasa słoikowa
35.kiełbasa swojska
36.kiełbasa wiejska
37.kiełbasa z beczki
38.kiełbasa zbójnicka
39.kiełbasa zwyczajna
40.kiełbaski dziecięce
41.kiełbaski z serem
42.kondziuk
43.krakowska sucha
44.krakowska parzona
45.kurczak rolowany
46.kurczak w galarecie
47.metka cebulowa
48.metka tatarska
49.mielonka
50.mielonka tyrolska
51.mortadela
52.ogonówka
53.ogonówka z beczki
54.parówki extra
55.parówki z indyka
56.pasztet francuski
57.pasztetowa kremowa wędzona
58.polędwica drobiowa
59.pieczeń a’la jagnięca
60.polędwica łososiowa
61.polędwica sopocka
62.polędwica z beczki
63.polędwica z kurczaka
64.rolada ozorowa
65.salami
66.salami piastowskie
67.salami piwne
68.salceson domowy
69.salceson czarny
70.salceson ozorowy
71.salceson z kurczaka
72.salcesonik bawarski
73.schab domowy
74.schab pieczony
75.schab pieczony ze śliwką
76.szynka baskijska
77.szynka codzienna
78.szynka domowa
79.szynka grotowska
80.szynka konserwowa
81.szynka polska
82.szynka starogórska
83.szynka staropolska
84.szynka surowa wędzona
85.szynka tradycyjna
86.szynka wiejska
87.szynka z beczki
88.szynka z domowej wędzarni
89.szynka z komina
90.szynka z kością tradycyjna
91.szynka z indyka w galarecie
92.szynkowa grotowska
93.szynkowa wieprzowa
94.śląska drobiowa
95.udo wędzone z kurczaka
96.udo z komina
97.wędzonka z beczki
98.wędzonka chłopska
99.wędzonka z komina
100.wieprzowina z weka
101.żywiecka
mama Krzysia (13 lat) zdiagnozowanego 16.03.2009
,,...co dla jednego pokarmem, to dla drugiego trucizną" (Lukrecjusz)
Okalina
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 139
Rejestracja: pn 16 mar, 2009 16:13
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Okalina »

Trochę mnie przytkało na widok tak dłuuugiej listy i zaczęłam drążyć temat.
Oto drugi mail z Grota:

,,Witam,
w pliku zawarte są produkty z glutenem. Wyroby z glutenem są produkowane
na tych samych liniach produkcyjnych, może dojść zatem do
zanieczyszczeni krzyżowego. Do ewentualnego zanieczyszczenia może dojść
np. przy naważaniu przypraw
Były wykonywane badania na obecność glutenu: dla kiełbasy grotowskiej w
laboratorium akredytowanym (metodą PCR) - nie wykryto glutenu. Badania
na obecność alergenów są bardzo drogie, wymagające często
specjalistycznego sprzętu, zatem rzadko wykonywane.

Skład parówek i białej kiełbasy*
KIEŁBASKI **DZIECIĘCE SKŁAD: */mięso wp.(44%), tłuszcz wp.(33%),
woda, skórki wp.(3%), mięso wołowe(3%), sól, białko sojowe;
E450,E451,E452,E331 stabilizatory, przyprawy i ekstrakty przypraw
(gorczyca), glukoza, aromaty, ekstrakt drożdżowy, maltodekstryna; E315,
E316, E301 przeciwutleniacz; E621, E635 wzmacniacz smaku i zapachu, E250
konserwant
/*PARÓWKI EXTRA** SKŁAD: */mięso wp.(34,6%), tłuszcz
wp.(27,5%),//woda,/ /mięso cielęce (5,9%), skórki wp.(4,4%), sól,
białko sojowe, białko mleka, białko kolagenowe, glukoza, przyprawy i
ekstrakty przypraw, aromaty, hydrolizat białka wp.; E450,E451,E452,E331
stabilizatory, maltodekstroza; E301, E315, E316 przeciwutleniacze; E250
konserwant; ekstrakt drożdżowy; E621, E635wzmacniacze smaku i zapachu./
*PARÓWKI ŚLĄSKIE **SKŁAD: */mięso wp (27%), tłuszcz wp (29%),mięso
wołowe (11%),skóry wp (3%), woda, sól, białko sojowe, skrobia
ziemniaczana, białko zwierzęce wp., białko mleka, glukoza, przyprawy
nat. (seler), ekstrakt drożdżowy, aromaty natur., ekstrakty przypraw.,
maltodekstryna; E450, E451, E452: stabilizatory; E331 regulator kwas.,
E301, E316: przeciwutleniacze, E621,E631, E635 wzmacniacz smaku i zapachu,
E250 konserwant, ocetspirytusowy, E150d barwnik (zaw. gluten)
/*PARÓWKI Z INDYKIEM **SKŁAD: */mięso z indyka(29.6%), woda, tuszcz wp.
(25.1%), mięso wp.(13.3%), mięso z kur. (3%), skórki wp.(3%), sól,
białko mleka, białko wp., białko soj., glukoza, maltodekstryna, laktoza,
hydrolizat białko sojowe; E331, E450, E451, E452: stabiliz., przyprawy
nat. (gorczyca), ekstrakt drożdżowy, aromaty nat.,
ekstrakty przypraw, E621, E635: wzmacniacze smaku i zap; E301, E316:
przeciwutleniacze, //E250 konserwant/*
*
*KIEŁBASA BIAŁA SUROWA EKSTRA **SKŁAD: */mięso wp.(76,5%), tłuszcz
wp. (14,3%), woda, sól, przyprawy nat.; E262, E331, stabilizatory; E300,
E301 przeciwutleniacze.
/*KIEŁBASA BIAŁA SUROWA **SKŁAD: */mięso wieprz.(63,3%), tłuszcz
wieprz. (22%), woda, skórki wieprz., przyprawy naturalne, sól; E451,
E450, E262, E331: stabilizatory; E301, E300 przeciwutleniacze, E250
konserwant.
Lista produktów z glutenem:
Wymienione wyroby wytwarzane są przy użyciu przypraw i dodatków zawierających gluten.

1.kurczak na słodko
2.kurczak z grzybami
3.pasztet a’la indyk
4.pieczeń a’la kaczka
5.zapiekanka kutnowska
6.filet domowy
7.pasztet luksusowy z kurczaka
8.pierś pieczona z indyka
9.boczek kanapkowy
10.pasztet rycerski
11.pasztet Grotowski
12.pieczeń pizza
13.pasztet ze śliwką
14.pieczeń cebulowa
15.pasztecik borowikowy
16.kiszka ziemniaczana
17.pasztet luksusowy z orzechami
18.kęs mięsny z kaszą
19.kiszka krwista
20.pasztetowa
21.pasztetowa wędzona
22.salceson włoski
23.boczek w ziołach
24.ogonówka w ziołach
25.karkówka w ziołach
26.polędwica w ziołach
27.szynka w ziołach
28.mortadela włoska
29.parówki śląskie
30.kiełbasa biała parzona
31.parówki smakowite
32.kiełbaski koktajlowe
33.kiełbasa podlaska
34.parówki luksusowe
35.kabanosy dębowe
36.polędwica z warzywami
37.kiełbasa kurpiowska
38.kiełbasa z domowej wędzarni
39.kiełbasa tatrzańska
40.kiełbasa krakowska pieczona
41.kiełbasa lisowska
mama Krzysia (13 lat) zdiagnozowanego 16.03.2009
,,...co dla jednego pokarmem, to dla drugiego trucizną" (Lukrecjusz)
Okalina
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 139
Rejestracja: pn 16 mar, 2009 16:13
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Okalina »

Dodam tylko, że płyn Lugola nie barwi kilku wędlin (tych, które przetestowałam) z wymienionych jako wolne od glutenu .Są smaczne. Ale ja nie mam celiakii.
Mój syn natomiast jadł tylko kabanosy i bardzo mu smakowały, ale nie mam zamiaru eksperymentować z np.pasztetem :/

Może przydałoby się, aby Stowarzyszenie się tym zajęło, bo te pasztety mnie naprawdę dobiły...
Ostatnio zmieniony wt 27 lip, 2010 20:34 przez Okalina, łącznie zmieniany 3 razy.
mama Krzysia (13 lat) zdiagnozowanego 16.03.2009
,,...co dla jednego pokarmem, to dla drugiego trucizną" (Lukrecjusz)
nesia
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: pn 26 lip, 2010 22:39
Lokalizacja: Łódź

Post autor: nesia »

Ulotka informacyjna dostępna w sklepach
http://www.zpmgrot.pl/uploaded/Image/of ... -large.jpg
Zajadam się salami i czuje się dobrze
gigi_26
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 52
Rejestracja: sob 18 wrz, 2010 01:05
Lokalizacja: Irlandia

:)

Post autor: gigi_26 »

Super, od razu wyślę mojej mamie, żeby mogła sobie poszukać :) dzięki :043:
Przemo
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 32
Rejestracja: śr 22 wrz, 2010 23:35
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Przemo »

Kupiłem ostatnio u nich schab domowy (z listy bg). Nie czułem się po nim najlepiej, nie wiem czemu w sumie. Może coś dostało się podczas krojenia...
kinga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 490
Rejestracja: pn 14 mar, 2005 11:30
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: kinga »

Uważajcie na tę firmę,gdyż wg.mojej wiedzy nie mają żadnych certyfikatów na to że ich wyroby są bezglutenowe.
Anna Mama Szymona
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 187
Rejestracja: pt 13 lis, 2009 12:19
Lokalizacja: łódź

Post autor: Anna Mama Szymona »

Oczywiście że nie mają mam po sąsiedzku swojej pracy sklep patronacki Grot i dziewczyny które tam sprzedają po zapytaniu o certyfikat mówią , że nic takiego nie posiadają i trzeba dzwonić do firmy ale nie po certyfikat (bo napewno nie mają)tylko dlaczego oferują produkty jako bezglutenowe tylko na "słowo".
kinga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 490
Rejestracja: pn 14 mar, 2005 11:30
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: kinga »

Jest to karygodne, bo osoby na diecie wierzą w ich zapewnienia i kupują te wędliny :(
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1366
Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Magdalaena »

kinga pisze:Jest to karygodne, bo osoby na diecie wierzą w ich zapewnienia i kupują te wędliny :(
Przecież piszą "wytwarzane bez użycia zbóż zawierających gluten i ich przetworów". Czyli, że nie gwarantują bezglutenowości produktu, a tylko to, że nie dosypują tam wielkiej michy mąki pszennej ;-)

Ja nie kupuję ich wędlin.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
ODPOWIEDZ