KOTANYI

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 615
Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
Lokalizacja: Małopolska

KOTANYI

Post autor: Tomkus »

Zawiadomienie z firmy Kotanyi:
Witam,

produkty firmy Kotanyi mogą zawierać śladowe ilości ilości pszenicy zawierającej gluten, jajek, soi, selera, sezamu, mleka (laktoza) i gorczycy.

Pozdrawiam
Na pytanie, jakie to są, te śladowe ilości glutenu, tzn. czy są bezpieczne, czy nie, dla osób, które stosują dietę bezlglutenową , otrzymałem odpowiedź:
Witam,

zgodnie z informacją z naszego działu jakości, śladowe ilości glutenu nie stanowią zgrożenia dla zdrowia osób cierpiących na celiakię.
W załączeniu przesyłam dodatkowa liste produktów, które na pewno zawieraja gluten, ale taka informacja znajduje sie na opkaowaniu w składnikach mieszanek.

Pozdrawiam

E. B.

Kotanyi Polonia Sp. z o.o.
02-001 Warszawa, Al. Jerozolimskie 81
tel 022 695-00-57; fax 022 695-00-67
NIP 118-00-45-854, Regon 010398489
KRS 8098 Sąd Rejonowy m.st. W-wy, XII Wydz. Gospodarczy
Kapitał Zakładowy 2.602.300 zł
Załącznik dodatkowych produktów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony śr 28 lip, 2010 20:28 przez Tomkus, łącznie zmieniany 1 raz.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Awatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 638
Rejestracja: czw 29 sty, 2004 01:12
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Nastka »

Sprawdzałam dzisiaj opakowania kilku produktów, które wg. informacji producenta zawierają gluten, tj.przyprawy do bigosu i soli zmiękczającej mięso. Niestety, jak podejrzewałam, na tych produktach nie ma informacji, że zawierają gluten. Jest enzym papaina, jakim cudem mamy się domyślić, że w tym enzymie jest gluten, jeśli nie ma o nim wzmianki? Podobnie przy aromacie (przyprawa do bigosu) nie ma wzmianki o glutenie.
I oto dowód na to, jak producenci przestrzegają przepisy...
Obrazek
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 738
Rejestracja: czw 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: martini »

Jest enzym papaina, jakim cudem mamy się domyślić, że w tym enzymie jest gluten
W tym enzymie raczej nie ma glutenu, bo otrzymuje się go z papai.
Awatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 638
Rejestracja: czw 29 sty, 2004 01:12
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Nastka »

martini, zajrzałaś do załącznika? Tam jest spis produktów zawierających gluten, a obok źródło glutenu - enzym papaina, aromat, itp... To jest informacja przesłana przez producenta.
Obrazek
Awatar użytkownika
dzolka89
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 65
Rejestracja: ndz 07 mar, 2010 16:58
Lokalizacja: Pyskowice

Post autor: dzolka89 »

A czy przyprawy typu kmin rzymski itp są ok? dostałam od siostry taką przyprawę w słoiczku, na którym nie ma żadnych informacji wiec użyłam a teraz mam wątpliwości:(
Ostatnio zmieniony ndz 03 paź, 2010 16:24 przez dzolka89, łącznie zmieniany 2 razy.
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 738
Rejestracja: czw 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: martini »

Nastka pisze:martini, zajrzałaś do załącznika? Tam jest spis produktów zawierających gluten, a obok źródło glutenu - enzym papaina, aromat, itp... To jest informacja przesłana przez producenta.
A nie zajrzałam:) Sorry:)
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 615
Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tomkus »

@dzolka89

w słoiczku? Wszystko zależy od producenta przyprawy.

Czy to jest Kotanyi, czy inny jakiś? Pewnym krokiem do przodu będzie,

jak będziesz się w stanie dowiedzieć od siostry, jakiej firmy ta przyprawa

odsypana do słoiczka.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

Do dyabła, nie widzę tego załącznika.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Awatar użytkownika
dzolka89
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 65
Rejestracja: ndz 07 mar, 2010 16:58
Lokalizacja: Pyskowice

Post autor: dzolka89 »

nie nie, to jest przyprawa kotani w słoiczku :) i właśnie na słoiczku nie ma żadnej informacji o składnikach, wiec wnioskowałam ze tam jest tylko kmin rzymski, ale skoro producent podaje ze możliwe są śladowe ilości to już teraz nie wiem:/

załącznik jest w pierwszym poście, pod 2 cytatem:)
Na diecie od kwietnia 2010!!

http://iamglutenfreewoman.blogspot.com/

Obrazek
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

U mnie nie ma, jest lity tekst :(.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 615
Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tomkus »

@titrant
zobacz w preferencjach przeglądarki której używasz i pokombinuj.
Sprawdź też na innej.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Ciekawe, bo maltodekstryna uznawana jest przez naszych producentów BG jako bezpieczna... A tu przedstawiona jako źródło glutenu.
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 615
Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tomkus »

Wysłałem do nich e-mail'a z zapytaniem o maltodekstrynę i poczekam na odpowiedź.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 615
Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tomkus »

Nadeszła odpowiedź związana z maltodekstryną.

Szanowny Panie,



Maltodekstryna jest żródłem alergenu –glutenu.

Ponieważ ilości w niej zawarte są śladowe, uważane za niegroźne, zgodnie z prawem UE nie ma obowiązku umieszczania takiej informacji na etykiecie. Z powyższego powodu jest podawana jako bezpieczny składnik diety bezglutenowej.


Mam nadzieję, że udało mi się odpowiedzieć na Pana zapytanie,

Pozdrawiam serdecznie,

M. S.


http://www.kotanyi.com/pl/
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Awatar użytkownika
dzolka89
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 65
Rejestracja: ndz 07 mar, 2010 16:58
Lokalizacja: Pyskowice

Post autor: dzolka89 »

czyli jest ok?
Na diecie od kwietnia 2010!!

http://iamglutenfreewoman.blogspot.com/

Obrazek
ODPOWIEDZ