pomoc z chlebem

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
iron_girl88
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: czw 14 paź, 2010 11:02
Lokalizacja: Gdańśk

pomoc z chlebem

Post autor: iron_girl88 »

mam diete bezglutenowa i bezmleczna, zaczne piec sama chleb, ale nie mam zadnego sprawdzonego przepisu.. niech ktos wspomoze jakims sprawdzonym przepisem na chleb albo bulki albo cos, z gory dziekuje
Awatar użytkownika
Cecylia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 368
Rejestracja: czw 05 cze, 2008 10:12
Lokalizacja: Wschowa

Post autor: Cecylia »

Mogę polecić przepis, z którego korzystam:
500 g mąki (używam krakowskiej z domieszką z owsa)
2 łyżki oliwy
420-450 ml ciepłej wody
łyżeczka soli i cukru
saszetka drożdży suszonych
łyżeczka sparzonego siemienia lnianego (w niewielkiej ilości wody)
do ciasta dodaję ( 2 łyżeczki nasion amarantusa, słoneczniku, zmielonych orzechów i kaszy gryczanej ). Jeśli masz jakieś pytania pisz na pw.
Obrazek
iron_girl88
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: czw 14 paź, 2010 11:02
Lokalizacja: Gdańśk

Post autor: iron_girl88 »

a owies tez jest zbozem.... i to tak mozna?
Awatar użytkownika
Cecylia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 368
Rejestracja: czw 05 cze, 2008 10:12
Lokalizacja: Wschowa

Post autor: Cecylia »

iron_girl88 przeczytaj ten wątek a rozwiejesz swoje wątpliwości...
http://www.celiakia.pl/index.php?option ... &catid=3:p
Obrazek
iron_girl88
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: czw 14 paź, 2010 11:02
Lokalizacja: Gdańśk

Post autor: iron_girl88 »

to nie moge jej, poniewaz u mnie maja zregenerowac sie kosmki jelitowe...
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Mąka krakowska nie ma w sobie domieszki owsa - skąd go dodajesz???
iron_girl88
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: czw 14 paź, 2010 11:02
Lokalizacja: Gdańśk

Post autor: iron_girl88 »

a jakis przepis z maki kukurydzianej?
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 615
Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tomkus »

Rozglądnij się po tym dziale. Na pewno coś znajdziesz...
Tu jest zawarta problematyka i kwestie o bezglutenowym pieczywie. :)
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Kliknij pod ostatnim postem na link >> Chleb >> Ukaże Ci się lista tematów związanych z pieczeniem chleba. Wątek był często poruszany na forum. Działa także wyszukiwarka forumowa :)
Awatar użytkownika
Cecylia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 368
Rejestracja: czw 05 cze, 2008 10:12
Lokalizacja: Wschowa

Post autor: Cecylia »

Przepraszam, faktycznie napisałam niezbyt precyzyjnie na 500 g mąki daję 350-370 g mąki krakowskiej i 130-150 g mąki owsianej firmy Provena.
Obrazek
ODPOWIEDZ