Agar-agar
Moderator: Moderatorzy
Agar-agar
Jest b. dobry przy pieczeniu ciast i ciastek. Nie trzeba uzywac maki z zagestnikami. Wystarczy np. zwykla maka i skrobia kukurydziana. Wiaze wszystkie skladniki. Nalezy rozpuscic agar-agar w przegotowanej wodzie. Szybko sie scina. Po zagotowaniu nadal sie scina.
Wyprobowalam z ciastem bananowym, murzynkiem i ciastkami.
Pozdrawiam
Wyprobowalam z ciastem bananowym, murzynkiem i ciastkami.
Pozdrawiam
W jakich proporcjach używasz agaru? (tzn. ile agaru na ile mąki?)
Ja próbowałam eksperymentować z agar-agar, próbowałam też z gumą guar, i wydaje mi się, że guma guar dawała lepsze efekty (możliwe też, że nie trafiłam w proporcje z agarem). Guaru ostatnio dałam 1,5 płaskiej łyżeczki na 2 szklanki mąki, i wyszło OK (nawet bardzo OK ).
Ja próbowałam eksperymentować z agar-agar, próbowałam też z gumą guar, i wydaje mi się, że guma guar dawała lepsze efekty (możliwe też, że nie trafiłam w proporcje z agarem). Guaru ostatnio dałam 1,5 płaskiej łyżeczki na 2 szklanki mąki, i wyszło OK (nawet bardzo OK ).
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Kfiatek
Te ciasta z agarem pieklam ze 3 lata temu, kiedy nie mialam dostepu do bezglutenowych mixow. Agar mialam w postaci nie sproszkowanej. Ulamalam tak z okolo 5 cm i rozpuszczalam we wrzatku, pol szklanki. Teraz ostatnio kupilam agar w proszku, podam proporcje jak wyprobuje. Mysle, ze nie trzeba bac sie eksperymentow. Do wszystkiego dochodze metoda prob i bledow.
kunia2, Margot,
Przepisy na ciasta, ktore robilam z agarem, sa podobne do przepisow juz zamieszczonych na forum. Jezeli jednak zyczycie sobie ,to dopisze tam moje.
Pozdrawiam
Te ciasta z agarem pieklam ze 3 lata temu, kiedy nie mialam dostepu do bezglutenowych mixow. Agar mialam w postaci nie sproszkowanej. Ulamalam tak z okolo 5 cm i rozpuszczalam we wrzatku, pol szklanki. Teraz ostatnio kupilam agar w proszku, podam proporcje jak wyprobuje. Mysle, ze nie trzeba bac sie eksperymentow. Do wszystkiego dochodze metoda prob i bledow.
kunia2, Margot,
Przepisy na ciasta, ktore robilam z agarem, sa podobne do przepisow juz zamieszczonych na forum. Jezeli jednak zyczycie sobie ,to dopisze tam moje.
Pozdrawiam
- dorciap1975
- Forumowicz
- Posty: 164
- Rejestracja: sob 20 mar, 2010 14:52
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- dorciap1975
- Forumowicz
- Posty: 164
- Rejestracja: sob 20 mar, 2010 14:52
- Lokalizacja: Biała Podlaska