Dawtona
Moderator: Moderatorzy
Dawtona
Witam,
Oto moje zapytanie i odpowiedź od firmy Dawtona, bardzo Was proszę o recenzję, bo mam wątpliwości
Proszę o informację, czy w składzie produktów Państwa firmy jest gluten?
Jestem na diecie bezglutenowej i ta, precyzyjna informacja, będzie mi
bardzo pomocna. Podzielę się nią z osobami, które również cierpią na
celiakię. Byłabym wdzięczna, gdyby Państwo mogli sporządzić listę swoich
produktów w 100% bezglutenowych. Niestety, etykiety nie zawsze
jednoznacznie wskazują na bezglutenowość produktu.
Szanowna Pani,
Gluten to mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny. Występuje w ziarnach zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa.
W produktach naszej firmy nie stosujemy w/w zbóż, tak więc gluten w nich nie występuje.
z poważaniem
Aneta Rękosiewicz
Oto moje zapytanie i odpowiedź od firmy Dawtona, bardzo Was proszę o recenzję, bo mam wątpliwości
Proszę o informację, czy w składzie produktów Państwa firmy jest gluten?
Jestem na diecie bezglutenowej i ta, precyzyjna informacja, będzie mi
bardzo pomocna. Podzielę się nią z osobami, które również cierpią na
celiakię. Byłabym wdzięczna, gdyby Państwo mogli sporządzić listę swoich
produktów w 100% bezglutenowych. Niestety, etykiety nie zawsze
jednoznacznie wskazują na bezglutenowość produktu.
Szanowna Pani,
Gluten to mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny. Występuje w ziarnach zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa.
W produktach naszej firmy nie stosujemy w/w zbóż, tak więc gluten w nich nie występuje.
z poważaniem
Aneta Rękosiewicz
Ostatnio zmieniony śr 01 gru, 2010 08:46 przez huana, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
A ketchupy, sosy i musztardy...?
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
No tak, bo rozumiem jeszcze, że papryka w zalewie może być bezglutenowa, ale powyższe produkty już nie koniecznie.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Dlaczego ocet szkodzi? Bo jest ze spirytusu? Teoretycznie wyroby destylowane nie zawierają glutenu, więc aby obalić tą tezę, trzeba by było przebadać taką paprykę.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Ból brzucha po soku pomidorowym czy occie zdarza się często osobom nietolerującym kwaśnych potraw czy przetworów (osobiście znam takie) i nie oznacza to od razu, że produkt zawiera gluten. Nie możemy chyba w ten sposób generalizować...
Ale do rzeczy. Ja osobiście używam produktów Dawtona (głównie pomidory w puszce, sos pomidorowy, przecier, warzywa w puszkach (np. fasola) które używam do sałatek czy dań na ciepło i serdecznie polecam, bo są dobrej jakości. Co do ketchupu, to jeżeli w składzie jest skrobia nieokreślonego pochodzenia to nie biorę Obecnie używam Develey'a Mc'Donalds, od czasu do czasu też Heinz'a dla zmiany smaku (w składzie brak skrobii).
Huana, ja bym dopytała jednak o ketchupy, musztardy i sosy.
Ale do rzeczy. Ja osobiście używam produktów Dawtona (głównie pomidory w puszce, sos pomidorowy, przecier, warzywa w puszkach (np. fasola) które używam do sałatek czy dań na ciepło i serdecznie polecam, bo są dobrej jakości. Co do ketchupu, to jeżeli w składzie jest skrobia nieokreślonego pochodzenia to nie biorę Obecnie używam Develey'a Mc'Donalds, od czasu do czasu też Heinz'a dla zmiany smaku (w składzie brak skrobii).
Huana, ja bym dopytała jednak o ketchupy, musztardy i sosy.