Upiekłam dwa dni temu chleb, który według podstawowego przepisu miał być raczej biszkoptem z jabłkiem. Ale że nie miałam jabłek, postanowiłam spróbować, czy da się z tego zrobić coś w rodzaju pieczywa. Wyszło zaskakująco dobre i jak na pieczywo bg właściwie się nie kruszy, a robi się niesamowicie prosto i szybko.
Przepis:
1 małe opakowanie jogurtu naturalnego - uwaga, kubeczek po jogurcie posłuży w przepisie dalej jako miarka
miarka oliwy (olej też może być)
pół miarki cukru (albo i mniej, zależy czy się lubi słodkie, można i więcej)
3 miarki mąki
dwie łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
W misce wymieszać jogurt, oliwę, mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Co do mąki - ja wzięłam jedną miarkę mąki z quinoi i dwie Fariny Schara, bo akurat takie miałam. Quinoa daje taki posmak mniej mączny, trochę jak gryczana. Na pewno można równie dobrze użyć mąki ziemniaczanej czy kukurydzianej, co kto ma.
W oddzielnej misce czy kubku rozbełtać jajka. Dodać jajka do mieszanki mączno-oliwnej, porządnie wymieszać. Mikserem będzie szybciej, ale mnie widelcem też wyszło
Nagrzać piekarnik do 200 stopni, przelać ciasto do foremki, wstawić do piekarnika, zmniejszyć temp do 180 i piec jakieś 40-45 minut, sprawdzić patyczkiem, czy suche.
Mój jogurt miał 125 gr, więc takie też były proporcje składników. Aczolwiek zazwyczaj jogurty są po 150 gram, więc można pewnie dodać łyżeczkę więcej proszku do pieczenia, żeby ładnie wyrosło.
A w ogóle przepis wzięłam z opakowania cukru trzcinowego
Oryginał jest tu, jak potrzeba, mogę pomóc przetłumaczyc: http://www.azucarera.es/comercial/pdf/recetas/bizcocho%20de%20manzana.pdf
Szybki hiszpański chlebek na proszku
Moderator: Moderatorzy
Szybki hiszpański chlebek na proszku
Ostatnio zmieniony pn 06 gru, 2010 14:07 przez Sheep, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
- Posty: 37
- Rejestracja: sob 14 sie, 2010 13:56
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pod lista skladnikow napisalam dosc wyraznie, jakich mak uzylam, wystarczy przeczytacmiodopijka pisze:mam takie pytanie, jakiej mąki użyłaś? jakiegoś miksu? i jeszcze drugie, bo kupiłam mąkę bg krakowską i jest na niej przepis tylko na chleb, można na niej piec ciasta, albo naleśniki?
Wiekszosc miksow typu "chlebowy" albo "pierogowy" zawiera oprocz skrobii czy maki jeszcze np. gume guar, glukoze i inne skladniki, ktore maja poprawic spojnosc i wyglad ciasta. Na poczatku trzeba troche poeksperymentowac, ale ja z reguly uzywam taka make, jaka akurat mam i nie przejmuje sie za bardzo opisem. A tej pierogowej nie kupuje, bo ma skrobie pszenna.
Ostatnio zmieniony czw 09 gru, 2010 12:12 przez Sheep, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
- Posty: 37
- Rejestracja: sob 14 sie, 2010 13:56
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- herbatnick
- Nowicjusz
- Posty: 26
- Rejestracja: czw 18 paź, 2007 22:28
- Lokalizacja: Głogów/Wrocław/Opole
Witam
Trochę odświeżę temat.
Zrobiłem właśnie ten chlebek i wyszedł super. W smaku przypomina mi trochę "cwibak" (tyle że bez bakalii), a ogólnie to faktycznie bardziej jest biszkopt niż chleb. Ale do dżemu czy serka z miodem idealny. Następnym razem dam mniej cukru i zobaczę, czy będzie pasować do wędliny.
Co do mąki, to dałem 2 miarki mieszanki chlebowej Bezglutenu i 1 miarkę mąki owsianej z Proveny - wyszło bardzo ładne, aksamitne ciasto. Jutro się okaże, czy będzie się kruszyć, czy nie.
Pozdrawiam wszystkich i polecam przepis
Trochę odświeżę temat.
Zrobiłem właśnie ten chlebek i wyszedł super. W smaku przypomina mi trochę "cwibak" (tyle że bez bakalii), a ogólnie to faktycznie bardziej jest biszkopt niż chleb. Ale do dżemu czy serka z miodem idealny. Następnym razem dam mniej cukru i zobaczę, czy będzie pasować do wędliny.
Co do mąki, to dałem 2 miarki mieszanki chlebowej Bezglutenu i 1 miarkę mąki owsianej z Proveny - wyszło bardzo ładne, aksamitne ciasto. Jutro się okaże, czy będzie się kruszyć, czy nie.
Pozdrawiam wszystkich i polecam przepis