Podejrzane dodatki

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Glut
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 55
Rejestracja: pt 14 sty, 2011 11:46
Lokalizacja: Piła

Podejrzane dodatki

Post autor: Glut »

Jeżeli już było, to przepraszam. Nie zauważyłem. Uważam, że jest to ważne więc piszę.

Semiolina, skrobia modyfikowana, słód, maltoza, syrop słodowy, mąka słodowa, dekstryna, maltodekstryna - mogą zawierać gluten.

Źródło: książka kucharska "120 przepisów bezglutenowych".
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1229
Rejestracja: pn 06 gru, 2010 15:39
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Ola_la »

Glut pisze:Semiolina
semolina to akurat, że tak powiem, czysty gluten - to twarda pszenica - a twarda, bo zawiera więcej glutenu, niż zwykła.

ale w sumie warto pisać też i o takich rzeczach - ostatnio zostałam poczęstowana bezglutenowym ciastem z kremem z.... kaszy manny...:/ "- bo to takie delikatne (zapewne dlatego, że pasie się tym dzieci), więc na pewno nie zaszkodzi..."kuskus też mi niektórzy proponują, bo taki "zdrowy".

nie wszystko, co oczywiste, jest oczywiste dla wszystkich - niestety.
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 615
Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tomkus »

Ola_la pisze:ostatnio zostałam poczęstowana bezglutenowym ciastem z kremem z.... kaszy manny...:/ "- bo to takie delikatne (zapewne dlatego, że pasie się tym dzieci), więc na pewno nie zaszkodzi.
Nie wszystko, co dla dzieci, jest bezpieczne dla bezglutenowca.
nie wszystko, co oczywiste, jest oczywiste dla wszystkich - niestety.
no no tak, niestety
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
PUMA
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 247
Rejestracja: pt 12 lis, 2010 10:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: PUMA »

Ola_la; Są przypadki /moja córka i wnuczka/, mają alergię na pszenicę, ale mogą jeść produkty z pszenicy durum/w niej jest semolina/... Tak wykazały testy...
http://blog-alergia.bloog.pl
KUKURYDZA
NERKOWCE
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1229
Rejestracja: pn 06 gru, 2010 15:39
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Ola_la »

PUMA pisze:mają alergię na pszenicę, ale mogą jeść produkty z pszenicy durum/w niej jest semolina
o proszę - to o takim przypadku jeszcze nie słyszałam.
bo o tym, że niektórzy nietoleranci pszenicy mogą jeść orkisz, to tak. niektórzy nawet się rozpędzają i twierdzą, że mogą go jeść niektórzy "celiacy", ale obawiam się, że to znowu typowy przejaw nieświadomości. przy nietolerancji - jak najbardziej uwierzę, przy celiakii - nigdy w życiu.
PUMA pisze:pszenicy durum/w niej jest semolina
i jeszcze jedno - semolina to nie substancja, która znajduje się w ziarnach pszenicy durum, tylko produkt z owych ziaren - nazwa mąki lub kaszy, które się z owych ziaren miele.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Semolina
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 615
Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tomkus »

O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
PUMA
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 247
Rejestracja: pt 12 lis, 2010 10:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: PUMA »

Córka i wnuczka miały robione testy w Anglii /w Cambridge./ To mogą jeśc, a nie mogą do końcażycia: kukurydzy, jajek, soi, mleka, drożdży... Życie jest różnodne :P
http://blog-alergia.bloog.pl
KUKURYDZA
NERKOWCE
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 615
Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tomkus »

czyli jest jakby trochę na odwrot :>
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
ODPOWIEDZ