wielki problem z chlebem
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 277
- Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
- Lokalizacja: Warszawa
wielki problem z chlebem
witam, mój mąż od 2 m-cy (wie o chorobie) celiakia. Od tego czasu próbuję zrobić jakiś fajny chlebek bezglutenowy. Zamówiłam kilka rodzajów mąk i.... próbuję. Wczoraj próbowałam robić chleb z przepisu Ani ..- wieloziarnisty- ale niestety chleb pięknie urósł, po czym jak go wyjęłam z piekarnika opadł jak kapeć w środku zrobił się obrzydliwy zakalec, a skórka cała odeszła
proszę o pomoc? gdzie mogę robić błąd? wszystko zgodnie z przepisem, produkty o temeparturze pokojowej, woda letnio ciepla nie wiem już co mam mu piec czy gotować?żeby było to zjadliwe?
proszę jak macie doświadczenie z celiakią i początkiem diety z nią związaną pomóźcie
z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich wytrwałych
monika
proszę o pomoc? gdzie mogę robić błąd? wszystko zgodnie z przepisem, produkty o temeparturze pokojowej, woda letnio ciepla nie wiem już co mam mu piec czy gotować?żeby było to zjadliwe?
proszę jak macie doświadczenie z celiakią i początkiem diety z nią związaną pomóźcie
z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich wytrwałych
monika
Ostatnio zmieniony pt 03 cze, 2016 12:03 przez monisiak81, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 277
- Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
- Lokalizacja: Warszawa
i jeszcze jedno
Jak ma ktoś doświadczenie co chorzy na celiakię mogą jeść z "normalnych" rzeczy które można kupić w zwykłym sklepie spożywczym czy hipermarkecie (lub też np. dodatki typu majonez? ketchup? ... albo inne takie), albo jakieś fajne przepisy na codzienne jedzenie (śniadanie, obiad, kolacja) bez wielkiego modzenia, lub ew. przepisy na jakieś sałatki?, to również proszę o podpowiedź będę bardzo wdzięczna za wszelkie podpowiedzi dot. dań codziennych, sałatek, i o zmoro moja ... jakiegoś dobrego chleba. bo już mi się pomysły na sałatki pokończyły ;/ a chleb jak nie wychodzil tak nie wychodzi jeszcze raz wielkie dzięki, pozdrawiam MK
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 448
- Rejestracja: sob 09 kwie, 2005 14:45
- Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Firma bezgluten rozprowadza książki '120 przepisów bezglutenowych".
Atrakcyjność tej książki polega na tym, że autorzy osobiście wypróbowali wszystkie przepisy. Warto zaznaczyć iż na końcu książki można znaleźć wyjaśnienia jak wygląda np. chleb do którego dodano za dużo wody itd.
Jak na razie upiekłam chleb ze słonecznikiem, lazanie i ciastka kruche.Wszystkie potrawy udały się i były pyszne.Książkę można zamówić przez internet wchodząc na stronę firmy.
Atrakcyjność tej książki polega na tym, że autorzy osobiście wypróbowali wszystkie przepisy. Warto zaznaczyć iż na końcu książki można znaleźć wyjaśnienia jak wygląda np. chleb do którego dodano za dużo wody itd.
Jak na razie upiekłam chleb ze słonecznikiem, lazanie i ciastka kruche.Wszystkie potrawy udały się i były pyszne.Książkę można zamówić przez internet wchodząc na stronę firmy.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Wszystko jest na Forum w odpowiednich działach...
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
Tak jak napisał moderator wszystko na forum tylko sporo czytania przed Tobą W normalnych sklepach można kupić wiele bezpiecznych produktów tylko trzeba czytać skład i forum. Najgorszy początek później już łatwiej. Co do książki ja też z niej piekłam tylko akurat u mnie chlebek ziemniaczany był porażką a normalnie piekę chleby z innych przepisów i wychodzą piękne.
Dwa bezglutki - mama i syn Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
- Grażyna
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 340
- Rejestracja: ndz 13 lut, 2005 22:24
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Re: wielki problem z chlebem
Wygląda na to, że za wcześnie wyjęłaś z piekarnika. Chleb nie był jeszcze całkiem upieczony, więc opadł. Ja piekąc, nie patrzę na czas podany w przepisie, lecz zawsze każdy wypiek nakłuwam drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Gdy jest całkiem suchy, można wyjmować. Nie załamuj się już po pierwszym nieudanym wypieku. Każdy z nas ma ich wiele na swoim koncie. Ale zobaczysz, praktyka czyni mistrza. Wkrótce i tobie zaczną wychodzić pachnące chlebki.mrygielska pisze: niestety chleb pięknie urósł, po czym jak go wyjęłam z piekarnika opadł jak kapeć w środku zrobił się obrzydliwy zakalec, a skórka cała odeszła
proszę o pomoc? gdzie mogę robić błąd? wszystko zgodnie z przepisem, produkty o temeparturze pokojowej, woda letnio ciepla nie wiem już co mam mu piec czy gotować?żeby było to zjadliwe?
A może drożdże miałaś stare, nieaktywne?
ja myślę, że to może jakieś promieniowanie elektromagetycznerainbowka pisze:Albo zakalec, albo rozsypujący się, albo z dziurą wzdłuż pod skórką, że 3 palce można wsadzić:/
tak właśnie myślę, bo mnie ostatnie chleby też w ogóle się nie chcą udawać, a wczorajszy to już przeszedł szczyty wszystkiego - i zakalec, i rozsypuje się, a dziura pod skórką jak malowana
może wzrosła aktywność słońca? a może to przed zbliżającym się końcem świata?
a na serio - też nie wiem i już mnie to wkurza, bo jak robię chleb na zakwasie, to nie upiekę zaraz nowego, jak mi się jeden nie uda, bo muszę czekać, aż mi zakwas urośnie.
to nie mąka. ja mieszam różne mąki (nie używam gotowych miksów) - więc zawsze wychodzi trochę inaczej - ale teraz nie wychodzi wcaleBasiar pisze:Może trafiłyście jaką felerną porcję mąki?
no nic. nie odpuszczam, tym bardziej, że właśnie stałam się szczęśliwą posiadaczką młynka żarnowego, więc zapału do pieczenia mam jeszcze więcej - coraz więcej mąk do wyboru