PIKOK Z LIDLA

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 432
Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
Lokalizacja: Żory

PIKOK Z LIDLA

Post autor: wieczorynka »

:) Pisałam do producenta wędlin Pikok z Lidla bo już od jakiegoś czasu czytam skład tych produktów i wydaje mi się wiarygodny oto odpowiedz:
Witam serdecznie Pani Beato


W naszym Zakładzie występują następujące rodzaje alergenów ocenionych jako najsilniejsze: soja, gluten, związki siarki, seler, jajo, mleko i gorczyca. Przyjęliśmy na etykietach taką zasadę, że jeżeli którykolwiek alergen jest dodawany do produktu to deklarujemy go w składzie. Z uwagi natomiast na fakt możliwości zanieczyszczenia innymi alergenami, które nie są dodawane celowo, a mogą się znaleźć przypadkowo określone są jako sformułowanie ,,produkt może zawiera składowe ilości …….”. Te śladowe ilości tak naprawdę nie są obecne i praktycznie nie ma możliwości zanieczyszczenia produktu nimi, ale ze względów bezpieczeństwa na wszelki wypadek zwracamy na nie uwagę. Produkt, który zawiera poszczególne alergeny ma je wypisane w składzie i tak gluten w naszych produktach występuje w
-kiełbaski pieprzowe brak
-kiełbasa biała brak
-kiełbasa śląska występuje gluten
-boczek magnacki występuje gluten
-karczek magnacki występuje gluten
-schab magnacki występuje gluten
-kiełbaski grillowe brak
-surowa polska brak
-kiełbaski śniadaniowe brak
-kaszanka występuje gluten
-szynka tradycyjna brak
-pasztetowa wędzona występuje gluten
-kiełbasa gospodarza brak
W razie jakichkolwiek pytań proszę o kontakt 62-7603618

Pozdrawiam

Anna Cichoń
Awatar użytkownika
BeataS
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 152
Rejestracja: czw 30 gru, 2010 13:15
Lokalizacja: Zawiercie

Post autor: BeataS »

No i teraz co począć jeść czy nie jeść - ja przed diagnozą pałaszowałam ich wyroby, a teraz ? No cóż chyba trzeba próbować :)
Beata
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Najlepiej nakłonić na przeprowadzenie badań za zawartość glutenu. To jednak najpewniejsza metoda.
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 432
Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
Lokalizacja: Żory

Post autor: wieczorynka »

Ja kupuję te wędlinki i jest ok. Też bym chciała żeby wszystko co można zjadać miało przekreślony kłos ale jeśli dostaję taką właśnie konkretną odpowiedz ryzykuję. :)
Awatar użytkownika
gosia888
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 171
Rejestracja: sob 11 mar, 2006 14:18
Lokalizacja: Siedlce

Post autor: gosia888 »

BeataS pisze:No i teraz co począć jeść czy nie jeść
ja te kiełbaski pieprzowe jem i wszystko ok :)
Obrazek
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 432
Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
Lokalizacja: Żory

Post autor: wieczorynka »

Jak ich nakłonić do przebadania się na zawartość glutenu wystarczy do nich napisać? Napiszcie maila do mnie jak i co to chętnie się tym zajmę
Awatar użytkownika
BeataS
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 152
Rejestracja: czw 30 gru, 2010 13:15
Lokalizacja: Zawiercie

Post autor: BeataS »

Pisać, dzwonić a oni i tak i tak zrobią po swojemu! Myślę, że trzeba napisać o rozbieżnościach z jakimi się spotykamy i prosić o wyjaśnienia.
Beata
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 432
Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
Lokalizacja: Żory

Post autor: wieczorynka »

Niestety! kiełbasa biała ma błonnik pszenny i pisze jeszcze że produkt może zawierać gluten. Tego wcześniej chyba nie było bo bym nie kupiła. Jestem rozczarowana i przestaję już pisać do producentów bo to nie ma sensu. Miałam nadzieje że jeśli odpisują to podawają wiarygodne informacje. Trudno. :)
SRK
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: sob 28 sty, 2012 21:12
Lokalizacja: PL

Post autor: SRK »

Polecam szynki z Lidla firmy DULCANO np. Pierś z kurczaka- pięknie smakuje i 100% bezgluten :) Pozdrawiam
pawel879
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 91
Rejestracja: wt 12 lip, 2011 21:48
Lokalizacja: Nowy Sącz

Post autor: pawel879 »

Cześć

Czy jecie wędliny Pikok, jakie są wasze opinie ?? czy nic wam nie jest??

Pozdrawiam

Łukasz
pentlik
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 57
Rejestracja: pt 01 mar, 2013 21:13
Lokalizacja: Parchowo

Post autor: pentlik »

Niedawno wróciłem z grilla i jadłem karkówkę w marynacie firmy Pikok. Na opakowaniu nie było napisane nic o glutenie więc spróbowałem, trochę dziwnie się czuję, ale nie wiem czy to od karkówki czy sam sobie tak wmawiam. Może ktoś konsumuje owe karkówki i może sie wypowiedzieć na ten temat?? Napiszę jutro co się ze mną będzie działo:P
ODPOWIEDZ