cam napisał(a): No i co z tym aparatem z Mango?
przyznam bez bicia że ja go kupiłam...
nie jest to może rewelacja... ale ja jestem zadowolona -
uprzedzam iż nie mam porównania z chlebami pieczonymi w innych automatach...piekę w nim chleb bezglutenowy mleczny ( często z dodatkami - pestki słonecznika, lub siemię lniane, lub podsmażona cebulka) - chleb wyrasta mi do wysokości 3/4 foremki.
Foremka jest wyjmowana – chleb wychodzi bez problemu. Trochę trzeba się nagimnastykować by wyjąć to śmigiełko - gdyż jest obrośnięte ciastem. Piekę na 3 programie "Whole Wheat" z przyrumienieniem skórki na : Dark
Do pieczenia na zmianę używam mąki : Piekarni Fundacji "Przekreślony kłos" (bezglutenowa mleczna) oraz „Koncentratu Ciasta Chlebowego” – „Glutenexu”
oraz stosuje "sztuczki" :wink: aby poprawić proces rośnięcia:
- drożdże rozrabiam z cukrem ( tym z przepisu) i małą ilością ciepłego mleka - do foremki dodaje takie już rosnące,
- dodawane płyny (tj. mleko woda) nie powinny być wyjęte prosto z lodówki tylko w temperaturze pokojowej lub ciut cieplejsze,
- sól hamuje proces rośnięcia nie można solą posypywać drożdży.