Proszę o pomoc w kuchni 4latka

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
b_betinka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: wt 25 paź, 2011 13:02
Lokalizacja: Stary Sącz

Proszę o pomoc w kuchni 4latka

Post autor: b_betinka »

Witam,
Bardzo proszę mamy o pomoc, mój 4letni syn jest na diecie bezglutenowej i bardzo się domaga słodkości, może panie posiadają jakieś sprawdzone przepisy na ciasteczka, babeczki którymi mógłby się zajadać taki maluch. Niestety mój zasób wiedzy kuchennej w sprawach pieczenia jest bardzo ograniczony, więc bardzo proszę o rady :) Próbowaliśmy już babeczek z mąki ryżowej i gryczanej, ale jak to wybrednemu maluchowi smak nie podszedł.
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 312
Rejestracja: śr 10 mar, 2010 13:07
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Jeli »

viewforum.php?f=16


z jakiego przepisu te Twoje ciasteczka ? babeczki ? i w czym naprawdę problem ?
Awatar użytkownika
Grażyna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 340
Rejestracja: ndz 13 lut, 2005 22:24
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Grażyna »

Zaglądnij także na kuchniabezglutenowa.pl - tam masz również zdjęcia
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

chyba najprostsze są ciastka z kleiku link
Mój czterolatek zawsze pomaga mi robić a potem jeść :D
Obrazek
Awatar użytkownika
mamakubusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 215
Rejestracja: wt 07 cze, 2011 22:00
Lokalizacja: Lublin

Post autor: mamakubusia »

moj maluszek tez uwielbia ciasteczka ryzowe z kleiku-lub kaszki w jakims smaku np bananowym

1 paczka kleiku ryżowego (200 gr - nie wiem czy jeszcze są takie, czy wszystkie już mają 180) - może byc też kaszka ryżowa (Nestle ma taka 200gr)
250 gr margaryny bezmlecznej-lub mlecznej jezeli toleruje mleko
0,5 szklanki cukru (z tym cukrem to sobie spróbuj masę i ewentualnie daj więcej lub mniej bo kaszki sa slodkie
cukier waniliowy (jeśli możesz, ja robiłam bez i też były smaczne) Dr. Oetker
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego (jeśli możesz)

wszystko razem połaczyc formowac male kulki ukladac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia mozna robic w nich dziurki i nakladac odrobine dzemu.

smacznego
mJULKA
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 126
Rejestracja: pn 27 wrz, 2010 12:30
Lokalizacja: podlaskie

Post autor: mJULKA »

Ja też robiłam te ciasteczka i po dodaniu masła naprawdę super smakowały.Julka się zajadała ale tylko chwile po upieczeniu bo potem robiły się jak kamienie.Może coś nie tak dodałam?
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 520
Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy

Post autor: Justyna1982 »

Ja poza zaglądaniem do typowych bezglutenowych przepisów używam tych normalnych "receptur" tylko zamieniam mąkę pszenną na mix bezglutenowy uniwersalny czasem mix biszkoptowy (najczęściej z firmy bezgluten). Zawsze przepisy się udają :) Oczywiście na inne składniki też uważamy typu budyń, cukier waniliowy itp. zawsze dając wersję bg :)
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Joanna PW
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 46
Rejestracja: śr 02 lis, 2011 15:32
Lokalizacja: Przyszowice k/Gliwic

Post autor: Joanna PW »

Justyna1982,
Ja robię dokładnie tak samo i na ogół wszystko udaje się super, a tak na marginesie do ciast drożdżowych i do pizzy można użyć np. koncentratu chleba bezglutenowego :)
Mama Mateusza który jest na diecie bezglutenowej od 21 lat
Agata23
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 121
Rejestracja: ndz 06 mar, 2011 21:27
Lokalizacja: Zuzułka

Post autor: Agata23 »

a mam pytanko ile czasu się piecze te ciasteczka z kleiku bo ja to raz przesadziłam bo wyszly mi twarde jak kamień,ale na poczatku jak je wsadziłam do piekarnika to byly jakieś rzadkie i chciałam je dopiec ale efekt końcowy był ich kiepski:(
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

Agata23, tak jak podawałam w liku piekę ok 20 min... aż zaczną się rumienić,
nie jakieś bardzo przypieczone ale już nie białe.
Obrazek
Agata23
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 121
Rejestracja: ndz 06 mar, 2011 21:27
Lokalizacja: Zuzułka

Post autor: Agata23 »

DZIEKI:)
ODPOWIEDZ