Agar-agar

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 191
Rejestracja: czw 01 lut, 2007 08:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Agar-agar

Post autor: thh-polka »

Jest b. dobry przy pieczeniu ciast i ciastek. Nie trzeba uzywac maki z zagestnikami. Wystarczy np. zwykla maka i skrobia kukurydziana. Wiaze wszystkie skladniki. Nalezy rozpuscic agar-agar w przegotowanej wodzie. Szybko sie scina. Po zagotowaniu nadal sie scina.
Wyprobowalam z ciastem bananowym, murzynkiem i ciastkami.
Pozdrawiam
klunia2
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 32
Rejestracja: wt 23 sty, 2007 13:00
Lokalizacja: Opole

Post autor: klunia2 »

thh-polka!! a czy podalabys jakies fajne przepisy na cista, ktore robilas?

z gory dziekuje :)
Margot
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 33
Rejestracja: śr 08 cze, 2005 21:55
Lokalizacja: pomorza

Post autor: Margot »

klunia2 pisze:thh-polka!! a czy podalabys jakies fajne przepisy na cista, ktore robilas?

z gory dziekuje :)
ja poproszę te z agar-agarem,bardzo proszę
Awatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 824
Rejestracja: czw 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: kfiatek »

W jakich proporcjach używasz agaru? (tzn. ile agaru na ile mąki?)
Ja próbowałam eksperymentować z agar-agar, próbowałam też z gumą guar, i wydaje mi się, że guma guar dawała lepsze efekty (możliwe też, że nie trafiłam w proporcje z agarem). Guaru ostatnio dałam 1,5 płaskiej łyżeczki na 2 szklanki mąki, i wyszło OK (nawet bardzo OK :) ).
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 191
Rejestracja: czw 01 lut, 2007 08:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Post autor: thh-polka »

Kfiatek
Te ciasta z agarem pieklam ze 3 lata temu, kiedy nie mialam dostepu do bezglutenowych mixow. Agar mialam w postaci nie sproszkowanej. Ulamalam tak z okolo 5 cm i rozpuszczalam we wrzatku, pol szklanki. Teraz ostatnio kupilam agar w proszku, podam proporcje jak wyprobuje. Mysle, ze nie trzeba bac sie eksperymentow. Do wszystkiego dochodze metoda prob i bledow.
kunia2, Margot,
Przepisy na ciasta, ktore robilam z agarem, sa podobne do przepisow juz zamieszczonych na forum. Jezeli jednak zyczycie sobie ,to dopisze tam moje.
Pozdrawiam
Margot
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 33
Rejestracja: śr 08 cze, 2005 21:55
Lokalizacja: pomorza

Post autor: Margot »

bardzo proszę o przepisy :) a tego agaru tak 1-2 łyżeczki chyba byłoby dobrze?
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 191
Rejestracja: czw 01 lut, 2007 08:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Post autor: thh-polka »

Dobrze zamieszcze moje przepisy w dziale ciasta.
Mysle, ze 1-2 lyzeczki wystarczy. Jezeli bedzie za malo to ciasto bedzie sie kruszyc, ale bedzie jadalne.
olivia
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: wt 15 kwie, 2008 14:21
Lokalizacja: Krk

Post autor: olivia »

A widzieliście na slodyczedlaciebie.pl firma sprzedaje agar. z tego co czytałam mają rekomendacje firm cukierniczych. I z tego co widziałam istnieje możliwość osobistego zakupu towaru.
Ja mam zamiar skorzystać, ptasie mleczko i galaretki czekają :gitara:
Barbara M
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 100
Rejestracja: wt 02 cze, 2009 10:37
Lokalizacja: warszawa

Post autor: Barbara M »

Własnie wczoraj zakupiłam agar. Nie wiem jaki będzie efekt po dodaniu do ciasta chlebowego. Niestety nie było w moim sklepie gumy guar.
:042:
Awatar użytkownika
dorciap1975
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 164
Rejestracja: sob 20 mar, 2010 14:52
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: dorciap1975 »

ja też kupiłam agar i zmieszałam z sokiem bobofrut i zastygło raz dwa.
A jak chciałam z herbaty owocowej zrobić galaretkę z agarem to nie zastygło;-{.
Może ktoś robił na zimno ciacho z agarem?
Syn Mateusz na diecie od lutego 2010
Barbara M
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 100
Rejestracja: wt 02 cze, 2009 10:37
Lokalizacja: warszawa

Post autor: Barbara M »

Jakiś czas temu dodałam odrobinę agaru do dżemu truskawkowego. Wydaje mi się, że dżem jest bardziej gęsty niż zwykle, choć to może być kwestia proporcji cukier-owoce? :/
Potem dodałam do ciasta na szarlotkę. Efektu nie zauważyłam <hmm> .
Awatar użytkownika
dorciap1975
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 164
Rejestracja: sob 20 mar, 2010 14:52
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: dorciap1975 »

robiłam ciacho na zimno,z serkiem .po dodaniu agaru do serka nie zastygł serek,jak zrobic aby serek homogenizowany zastygł po dodaniu agaru lub czegoś innego,bezpiecznego dla celiaka,poradzcie
Syn Mateusz na diecie od lutego 2010
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 312
Rejestracja: śr 10 mar, 2010 13:07
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Jeli »

dorciap1975,
a agar dobrze zagotowałaś ? żeluje po zagotowaniu , tylko do mokrego ciasta można wsypać agar i sie ma dobre ciasto
ODPOWIEDZ