Drożdże
Moderator: Moderatorzy
Drożdże
Jak to właściwie jest z drożdżami? Wiem że można je kupić w sklepach z "naszą " żywnością (ja dostaję takie w saszetkach), ale podglądałam skład takich zwyczajnych drożdży piekarskich i poza samymi drożdzami w składzie nic nie ma. Czy to znaczy że konsumujecie także te tradycyjne drożdże?
Pozdrawiam Asia.
- Grażyna
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 340
- Rejestracja: ndz 13 lut, 2005 22:24
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Ja kupuję "świeże" drożdże produkowane przez firmę "Lesaffre bio-corporation", pakowane są w paczki po 42g lub 100g. Oczywiście dzwoniłam do nich, powiedziano mi że ich drożdże są w 100% bezglutenowe, ponieważ hodują je, o ile dobrze pamiętam na melasie. Ale to było ponad dwa lata temu. Jeśli ktoś chciałby to sprawdzić osobiście, podaję telefon do jednego z ich zakładu: 077/41 88 279 Wołczyn.
mama Kingi (6 lat) od ponad 4 lat na diecie
No właśnie! I co wkońcu z tymi świeżymi drożdżami, bo dziś dzień pączkowy. A ja nie wiem czy mogę użyć tych świeżych. Dzwoniłam do tej firmy Lesaffre z Wołczyna, o której pisała Grażyna, ale jak zaczęli mnie przełączać i rozłączać to po trzecim razie zrezygnowałam. Napisałam do nich, ale bez echa. A dziś chcę zrobić piękne pączusie. Niestety nie mam dostępu do tych niby naszych drożdży w saszetkach. Poradźcie mi coś
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
To bardzo ciekawe, choć przyznam, że nawet się nad tym nie zastanawiałam. Użyłam drożdży w saszetce, bo takie miałam (były kupione w sklepie z bezglutenami), ale ponoć na świeżych drożdżach ciasto lepiej wyrasta... tylko faktycznie z czego one są?
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Ja się nad tym zastanawiałam przy okazji Wielkanocy oraz baby bezglutenowej, co mi ją babcia upiekła.
Nie chciałam świeżych brać, ale w książce pani Beck-Pietrzak (tu okładka) w każdym przepisie z drożdżami jest dowolnie, świeże albo suche, i nawet bez wyszczególniania nazwy firmy, więc chyba drożdże są ok.
Nie chciałam świeżych brać, ale w książce pani Beck-Pietrzak (tu okładka) w każdym przepisie z drożdżami jest dowolnie, świeże albo suche, i nawet bez wyszczególniania nazwy firmy, więc chyba drożdże są ok.
Uzywalem tych drozdzy z Dr.Oetkera, kupilem je w sklepie internetowym na bezglutenie, wiec raczej sa bezglutenowe, ale ostatnio w normalnym sklepie znalazlem duzo tansze "Drożdze babuni" ktore nie odbiegaja ze skladem od tych z dr. Oetkera, sklad jest identyczny. Tak wiec, moge stosowac te kupione normalnie w sklepie?czy raczej trzymac sie tych z Dr. Oetkera?
Dzwoniłam na informację DR Oetkera, czy jak tam się to pisze.... jest na opakowaniu droższy. Miły Pan poinformował mnie, że on ma przed sobą listę produktów bezglutenowych, która jest także na stronie internetowej i tam jest napisane, że drożdze są bezglutenowe. Problem jednak z takimi listami jest taki, że producenci robią je na podstawie produktów. Tzn jak wejdziecie na stronę Kupca, to też jest taka lista i tam jest kasza jaglana, gryczana. Ale gdy w domu ową kaszę przejrzałam, stwierdziłam, że są tam obce ziarna. Należałoby ustalić, skąd wniosek producentów, że jest to produkt bezglutenowy.
dzwoniłem do Mazowieckiej Fabryki Drożdży, dostałem w odpowiedzi na maila informację, że:
oraz żesurowce i dodatki użyte do produkcji skrobi ziemniaczanej gat. Superior Standard wyprodukowanej w Przedsiębiorstwie Przemysłu Ziemniaczanego Bronisław sp. z o.o. nie zawierają ani nie składają sie z organizmów genetycznie modyfikowanych.
skrobia ziemniaczana gat. Superior Standard wyprodukowana w Przedsiębiorstwie Przemysłu Ziemniaczanego Bronisław sp. z o.o. nie zawiera glutenu.