Chleb ryżowy
Moderator: Moderatorzy
Chleb ryżowy
Mam takie pytanie.Chcę sobie zamówić tą gotową mieszanke na chleb ryzowy CHLEB RYŻOWY BEZGLUTENOWY 200g CELIKO (CHLEB RYŻOWY 200G) czy ktoś może już to próbował robić??? Z jakim rezultatem czy jest to zjadliwe??Można mrozić??
Jadłam zawsze chleb kukurydziany ale juz mi go nie robią i musze nad czymś pomyśleć. A ja bez chleba nie umie żyć
I druga pytanie czy mozna zrobic chleb z maki ryżowej i kukurydzianej tylko???
Jadłam zawsze chleb kukurydziany ale juz mi go nie robią i musze nad czymś pomyśleć. A ja bez chleba nie umie żyć
I druga pytanie czy mozna zrobic chleb z maki ryżowej i kukurydzianej tylko???
Re: Chleb ryżowy
wydaje mi się, że tak. ja na razie eksperymentuję z przepisem na chleb gryczany na zakwasie ryżowym:ada04 pisze:I druga pytanie czy mozna zrobic chleb z maki ryżowej i kukurydzianej tylko???
http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0 ... wasie.html
ale zawsze dokładam jakąś część mąki kukurydzianej, ostatnio dałam też jaglaną i mielone siemię lniane. chleb jest przepyszny, pachnie, nie kruszy się - dla laika nie odróżnienia od "zwykłego".
nie próbowałam robić z samej mąki kukurydzianej, ale myślę, że warto się pokusić. poza tym, co ważne - to jest chleb bez żadnych sztucznych dodatków i świństw - zero chemii, co dla mnie jest sprawą pierwszorzędną (zaraz po bezglutenowości i bezpszenności).
przepis jest właśnie w linku, który podałam, tam jest też filmik, jak go zrobić.
ja też jestem wygodna i najpierw się wystraszyłam, że najpierw trzeba robić zakwas, potem czekać, a potem dopiero piec - ale okazało się potem, że zajmuję się tym jakieś 10 minut W SUMIE, a potem samo się piecze przez godzinę. i tyle to roboty, za to efekt - nie do porównania z kupnym chlebem.
z mieszanek nigdy nie korzystałam, tablica Mendelejewa w liście składników skutecznie mnie zniechęca. nie tylko teoretycznie - po prostu taki chleb mi szkodzi, a przecież chodzi o chleb, który nie będzie szkodził!
ja też jestem wygodna i najpierw się wystraszyłam, że najpierw trzeba robić zakwas, potem czekać, a potem dopiero piec - ale okazało się potem, że zajmuję się tym jakieś 10 minut W SUMIE, a potem samo się piecze przez godzinę. i tyle to roboty, za to efekt - nie do porównania z kupnym chlebem.
z mieszanek nigdy nie korzystałam, tablica Mendelejewa w liście składników skutecznie mnie zniechęca. nie tylko teoretycznie - po prostu taki chleb mi szkodzi, a przecież chodzi o chleb, który nie będzie szkodził!
Dlatego nie jestem przekonana do mieszanek znając moją nietolernację. Ale ta mieszanka ryżowa nie wygląda tragicznie i licze,że bede się po niej dobrze czuć.
Faktycznie nie zauważyłam linku taki zamot ze mnie ostatnio Zakwas w sumie nie wydaję się aż taki trudny jak poprzednio myślałam. Muszę koniecznie spróbować.
Faktycznie nie zauważyłam linku taki zamot ze mnie ostatnio Zakwas w sumie nie wydaję się aż taki trudny jak poprzednio myślałam. Muszę koniecznie spróbować.
ostatnie doświadczenie z zakwasem - na weekend zostawiłam świeżo nastawiony zakwas sam w domu z nadzieją, że ładnie wyrośnie w cieple, jak nikt mu nie będzie przeszkadzał.ada04 pisze:przepis na chleb gryczany na zawasie ryżowym
okazało się jednak, że pańskie oko konia tuczy, bo po powrocie (ok. 1,5 dnia) mój zakwas znalazłam.... zapleśniały!
nigdy przedtem mi się to nie zdarzyło, ale zawsze do tej pory mieszałam zakwas przynajmniej dwa razy dziennie, zaglądałam do niego i cieszyłam się, że tak ładnie rośnie
w przepisie, który linkuję, nie piszą o mieszaniu, ale znalazłam gdzieś informację, że warto przemieszać, nie wiedziałam wprawdzie, czy nie przesadzam (bo robiłam to głównie dla przyjemności - miło patrzeć, jak coś tak ładnie rośnie i bąbelkuje ), okazało się, że nie. więc podrzucam tę uwagę dla zainteresowanych, tym bardziej, że jak się zakwas zmarnuje, to o te kolejne kilka dni później ma się świeży chleb - a to bywa przykre...
Jest taka cudowna strona, która ma wiele przepisów na chleby. Ostatnio Pani dodała tam także przepisy na bezglutenowce na zakwasie - trwalsze, choć dłużej się na nie czeka. Polecam:
http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-re ... leb-ryzowy
http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-re ... leb-ryzowy
Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło.
Cześć,
czy znacie może jeszcze jakiś przepis na chleb ryżowy? Może zawierać jajka, mleko, soję.
Mam mąkę ryżową firmy SCHNEEKOPPE, niestety na opakowaniu nie ma żadnych przepisów na chleb, a chętnie bym taki upiekła.
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie wskazówki
Dziękuję i pozdrawiam
czy znacie może jeszcze jakiś przepis na chleb ryżowy? Może zawierać jajka, mleko, soję.
Mam mąkę ryżową firmy SCHNEEKOPPE, niestety na opakowaniu nie ma żadnych przepisów na chleb, a chętnie bym taki upiekła.
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie wskazówki
Dziękuję i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr 01 maja, 2013 11:57 przez Borówka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
- Posty: 3
- Rejestracja: pt 30 sie, 2013 10:39
- Lokalizacja: Poznań