Czy używać inuliny?

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wiolek
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: wt 23 paź, 2012 23:14
Lokalizacja: Kraków

Czy używać inuliny?

Post autor: wiolek »

Cześć!
Ostatnio dużo dobrego przeczytałam o inulinie. Chciałam wiedzieć czy używanie jej jest korzystne na diecie bezglutenowej? Nie chodzi mi tak bardzo o walory lecznicze, ale o to czy użycie jej np do wypieku ciasta poprawi jego jakość. Jeżeli tak to do czego i w jakich proporcjach jej używać?
wiolek
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: wt 23 paź, 2012 23:14
Lokalizacja: Kraków

Post autor: wiolek »

Nikt nie odpowie..
Może powinnam pytanie przenieść do działu porad żywieniowych? Chyba tak zrobię.
Obrazek
anikam
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 255
Rejestracja: pn 14 maja, 2012 11:35
Lokalizacja: Polska

Post autor: anikam »

Wiolek myślę że to nic nie da, ponieważ wydaje mi się że każdy czyta temat postu a nie dział w jakim się znajduje,
może ludki nie mają nic do powiedzenia nt inuliny- nie pomyślałaś o tym?
osobiście się z inuluna się nie spotkałam
jeśli to jest to co myślę bardzo drogi towar (ok. 40 zł/ kg) to spotkałam kiedys panią w sklepie zielarskim i mówiła że tego urzywa do pieczenia czyba jabłecznik i była bardzo zadowolona
Obrazek
wiolek
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: wt 23 paź, 2012 23:14
Lokalizacja: Kraków

Post autor: wiolek »

Dzięki morze to prawda. Widziałam inulinę 26 zł za kg. Ponoć działa jak zagęstnik i jest słodkawa, dodawana do wyrobów cukierniczych poprawia ich jakość. Bardzo dobrze też wpływa na jelita. Może sama zastosuję metodę prób i błędów, i może coś z tego wyjdzie.
ODPOWIEDZ