chleb z amarantusem

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bellis
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: wt 15 sty, 2013 17:53
Lokalizacja: Warszawa

chleb z amarantusem

Post autor: Bellis »

2 szklanki bezglutenowej mąki schar
1 szklanka mąki z amarantusa
4 łyżki oleju
4 czubate łyżki zmielonego lnu (użyłam kupionego, odtłuszczonego)
2 szklanki wody
30gram drożdży
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem. Resztę składników DOKŁADNIE wymieszać, dodać rozpuszczone drożdże, wyrobić na gładką masę. Uwaga ciasto się klei! Jeśli zrobią się grudki można zmiksować blenderem. Przykryć miseczkę ręcznikiem, odłożyć na 40min w ciepłe miejsce. Przełożyć do wysmarowanej olejem keksówki i piec najpierw 40min w temp 220st a potem 30min w temp 160-180st.

Daje się kroić nawet na ciepło, z wierzchu jest chrupiący a w środku miękki.

Gdyby chleb był blady to trzeba go nieco podpiec, z wierzchu musi być zarumieniony.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
iagienka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: czw 12 gru, 2013 20:56

Re: chleb z amarantusem

Post autor: iagienka »

wyglada rewelacyjnie, ja próbuje upiec Córci chleb juz trzeci i niestety porażka, z mąki gryczanej nie wyrósł, poza tym ja tam czuje tylko kasze gryczaną, dwa inne tez były okropne. Twój mi sie podoba, zaryzykuje. Te produkty są drogie a u mnie ląduja w koszu. Najwidoczniej u mnie będzie do 4 razy sztuka ;-)
DudziakSylwka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: wt 01 kwie, 2014 09:45

Re: chleb z amarantusem

Post autor: DudziakSylwka »

Ile się go piecze?
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: chleb z amarantusem

Post autor: Anula80 »

"Przełożyć do wysmarowanej olejem keksówki i piec najpierw 40min w temp 220st a potem 30min w temp 160-180st." Tak jest w przepisie
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
ODPOWIEDZ