Uncle Ben`s

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Martyna
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: wt 13 kwie, 2004 11:14

Uncle Ben`s

Post autor: Martyna »

Witam - chciałam Wam powiedzieć że sosy w słoiczkach Uncle Ben`s są wolne od glutenu - można śmiało mieszać z ryżem i jeść :)
Napisałam kiedyś do nich z tym zapytaniem i otrzymałam osobistą odpowiedz od Pana Dyrektora d/s sprzedaży. Tak samo jest Danonem jogurty wszelakie ( oprócz tych z mussli oczywiście )
Pozdrowienia
Martyna
Awatar użytkownika
ma-ski
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: wt 13 lip, 2004 20:25
Lokalizacja: niemcy

Post autor: ma-ski »

hej
wszystkie sosy uncle bens NIE sa bezglutenowe!!

bezglutenowe sa:
- chinski sos slodko kwasny
- chinski slodko kwasny "mocny"
- honkong sezam-soja
-indish curry
- thai slodko pikantny
Awatar użytkownika
Joanna
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 62
Rejestracja: pt 16 sty, 2004 11:27
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Joanna »

A co z sosami z Łowicza?
Awatar użytkownika
ma-ski
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: wt 13 lip, 2004 20:25
Lokalizacja: niemcy

Post autor: ma-ski »

???
Marcin
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 57
Rejestracja: pn 19 sty, 2004 14:47
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Marcin »

Tak nawiązując do dyskusji i i do informacji "skad" (Niemcy) jednego z przedmówców to wydaje mi się, że istotne jest uzyskanie informacji bezpośrednio od producenta w danym kraju. W innym kraju pochodzenie składników w tym samym produkcie tego samego koncernu może być inne. Tak mi się wydaje...
Awatar użytkownika
Karolina
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 60
Rejestracja: śr 10 mar, 2004 00:08
Lokalizacja: Malbork

Post autor: Karolina »

Joanna pisze:A co z sosami z Łowicza?
Ja kupuję sosy z Łowicza. Nie ma w składzie nic niepokojącego, przynajmniej w tym słodko-kwaśnym, chińskim, bolońskim (te wypróbowałam). Moja mama kilkakrotnie latała wymieniać sosy z innych firm, bo nie byłyśmy pewne :mrgreen: Tak więc mam nadzieję, że nie będziez się po nich źle czuła. Mąki niet :cheesy:
Glutenowym skrytomieszaczom mówimy NIE!
Awatar użytkownika
dorciap1975
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 164
Rejestracja: sob 20 mar, 2010 14:52
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: dorciap1975 »

a ja robię sama taki sos w słoiku,z papryki,ananasa,kukurydzy i pomidorów-teraz jest na to czas,bo cena papryki jest ok i pomidorów też-polecam,spróbujcie zrobić.
Podaję przepis-chętnie bym Wam wyslała po słoiczku na spróbowanie;-}

Sos słodko kwaśny
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
3 kg pomidorów
3 kg papryki
1 łyżka soli
1 kg cebuli
1 łyżka musztardy
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka granulowanego czosnku
1/2 kg cukru
2 łyżki Vegety
niepełna łyżka curry
pieprz do smaku
1 łyżka octu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Pomidory obrać ze skóry. Pomidory, paprykę pokroić w kostkę posolić
dobrze wymieszać i odstawić na 2-3 godziny. Odcedzić dodać cukier,
ocet,
musztardę i gotować około 15 min. Dodać pozostałe składniki i ananasa

pokrojonego w kostkę i gotować jeszcze godzinę. Kukurydzę dodać pod
koniec gotowania. Przed zdjęciem z ognia dodać mąkę ziemniaczaną
rozpuszczoną w zimnej wodzie. Zagotować i gorące wkładać do słoików.

pasteryzować około 20-30 min.
;)
Syn Mateusz na diecie od lutego 2010
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1366
Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Magdalaena »

dorciap1975 pisze:a ja robię sama taki sos w słoiku,z papryki,ananasa,kukurydzy i pomidorów-teraz jest na to czas,bo cena papryki jest ok i pomidorów też-polecam,spróbujcie zrobić.
Dorcia, ale nie każdy ma na to czas. I nie każdy lubi na tyle przygotowywanie przetworów, żeby traktować to jako relaks.
Sens sosu takiego jak UB polega na tym, że czeka w szafce i od razu jest gotowy do zjedzenia.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

No i nie ten dział forum, jeśli chodzi o przepis...
sylwiaszn
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: śr 04 wrz, 2013 13:33
Lokalizacja: Szczecin

Re: Uncle Ben`s

Post autor: sylwiaszn »

Martyna pisze:Witam - chciałam Wam powiedzieć że sosy w słoiczkach Uncle Ben`s są wolne od glutenu - można śmiało mieszać z ryżem i jeść :)
Napisałam kiedyś do nich z tym zapytaniem i otrzymałam osobistą odpowiedz od Pana Dyrektora d/s sprzedaży. Tak samo jest Danonem jogurty wszelakie ( oprócz tych z mussli oczywiście )
Pozdrowienia
Martyna
a co z octem w składzie?
Awatar użytkownika
uniaczek
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 507
Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
Lokalizacja: Gniezno

Post autor: uniaczek »

Ocet zdrowy nie jest ale jest bezglutenowy, nie trzeba się obawiać. Na potrzeby domowe warto go zastąpić octem jabłkowym lub winnym...
magda_90
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 97
Rejestracja: pt 25 mar, 2016 07:53
Lokalizacja: Warszawa

Re: Uncle Ben`s

Post autor: magda_90 »

Nie wszystkie sosy Uncle Ben's są bezglutenowe - wczoraj chciałam sobie kupić go na obiad ale w sklepie był tylko jeden rodzaj: seczuański chili. Miał w składzie podany sos sojowy w skład którego wchodziła pszenica. Tak samo jest z sosem słodko - kwaśnym pikantnym. Też ma w składzie ww. sos sojowy.
Na diecie bezglutenowej od 29.03.2016
Awatar użytkownika
uniaczek
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 507
Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
Lokalizacja: Gniezno

Re: Uncle Ben`s

Post autor: uniaczek »

Zgadza się. Producent deklaruje to w dokładnym opisie. My kupujemy właściwie tylko słodko-kwaśny, bo tylko taki nam smakuje. Chociaż pochwalę się - w tamtym roku zaprawiłam własny sos słodko- kwaśny. I w tym roku również biorę za to w następnym tygodniu g:D
Awatar użytkownika
uniaczek
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 507
Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
Lokalizacja: Gniezno

Re: Uncle Ben`s

Post autor: uniaczek »

Polecam przepis z Wielkiego żarcia: http://wielkiezarcie.com/przepisy/sos-s ... i-30019022
zmodyfikowałam nieco; warzywa tak samo jak w przepisie, zmieniłam tylko przyprawy i ocet (1/2 łyżeczki chili, zrezygnowałam z pieprzu, 1 szklanka cukru, 1/2 szkl. octu jabłkowego). Reszta tj. musztarda, słodka papryka, curry bez zmian. Acha i zamiast 2 łyżek soli dałam 1 łyżkę swojej domowej vegety
ODPOWIEDZ