Kod: Zaznacz cały
mam do Państwa nietypowe jak sądzę pytanie dotyczące składu jogurtów Jogobella (nie musli).
Jestem na diecie bezglutenowej, co wiąże się z pewnymi restrykcjami dotyczącymi żywienia. Ogólnie mówiąc nie mogę spożywać produktów zawierających gluten, a więc produktów na bazie żyta, pszenicy, jęczmienia itd.
Państwa produkt bardzo mi smakuje i chcąc upewnić się co do możliwości jego dalszego spożywania chciałbym spytać się o jeden składnik. Czy syrop glukozowo-fruktozowy jest na bazie pszenicy?, zawiera pszenicę, gluten? Niekiedy na różnych produktach w nawiasie producenci informują o tym iż zawiera on pszenicę, ale nie w tym przypadku więc nie mam 100% pewności i dlatego kieruję do Państwa moje pytanie.
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź
Kod: Zaznacz cały
Szanowny Panie,
w odpowiedzi na Pana zapytanie uprzejmie informujemy, że:
1. Jogobella z owocami i ziarnami 6 zbóż, Jogobella z owocami i musli, Jogovita z musli, deser Tiramisu, Deser z Koroną, Jogurt Serduszko z biszkoptem, Serduszko kaszka, Serduszko deser o smaku czekoladowym 120g - zawierają gluten
2. Jogurt naturalny w tym jogurt Grecki, jogurt Jogovita – jogurt naturalny, jogurt Jogobella Light z owocami*, kefir, śmietana, ser twarogowy formowany w kostki oraz krajanka, a także sery Mozzarella i Bayerntaler nie zawierają glutenu.
* - Jogobella Light zawiera aspartam i acesulfan - substancje słodzące
3. Pozostałe rodzaje jogurtów owocowych Jogobella, Jogobella L.casei, jogurty Prima i Serduszko oprócz jogurtów owocowych wymienionych w punkcie 1 i 2 , serki homogenizowane Jogobella oraz ryż na mleku Belriso zawierają w składzie syrop glukozowo- fruktozowy, wyprodukowany wprawdzie z pszenicy, ale wg oświadczenia producenta tego syropu oraz według obowiązujących przepisów jest on uznawany jako produkt bezglutenowy
4. Jogurty marki Prima i Serduszko owocowe, Monte Drink, Monte deser, Serduszko pudding 4x125g zawierają skrobię modyfikowaną ale surowcem do jej wyprodukowania jest skrobia kukurydziana lub skrobia z tapioki – co oznacza, że jest to skrobia modyfikowana bezglutenowa.
W razie dodatkowych pytań pozostajemy do Pana dyspozycji.
Poniżej dodatkowe informacje:
Odnośnie zawartości glutenu w syropie glukozowo-fruktozowym – zebrane informacje przedstawiają się następująco:
w 2007 r. Komitet ds. Żywienia i Żywności Specjalnego Żywieniowego Przeznaczenia Kodeksu Żywnościowego przedstawił projekt zrewidowanej normy dotyczącej żywności bezglutenowej. Zgodnie z tym projektem i szeroką dyskusją wyróżnione zostały dwie kategorie produktów specjalnego żywieniowego przeznaczenia dla osób nie tolerujących glutenu, tj.:
− żywność bezglutenowa;
− żywność o obniżonej zawartości glutenu.
Jako żywność bezglutenową określa się produkty:
● składające się lub wytworzone wyłącznie z surowców nie zawierających pszenicy (i jej odmian takich, jak pszenica durum, orkisz lub kamut), żyta, jęczmienia i owsa lub ich odmian, w których całkowity poziom glutenu nie może przekraczać 20 mg/kg; ● zawierające jeden lub więcej składników z pszenicy (i jej odmian takich, jak pszenica durum, orkisz lub kamut), żyta, jęczmienia i owsa lub ich odmian, które zostały specjalnie przetworzone w celu usunięcia z nich glutenu, a całkowity poziom glutenu nie może przekraczać 20 mg/kg.
Powyższe wartości odnoszą się do produktów w postaci, w jakiej są wprowadzane do obrotu i sprzedawane konsumentowi.
Z informacji udzielonej nam przez producenta syropu glukozowo-fruktozowego wynika, że dostarczany nam syrop zawiera poniżej 20 mg glutenu na kg syropu czyli według definicji powyżej może być określony jako produkt bezglutenowy. Ponadto dodawany jest on do jogurtów w ilości ok.4 % czyli przeliczając według receptury – jogurt owocowy Jogobella zawiera około 0,8 mg glutenu na kg gotowego produktu co oznacza, że jeden kubeczek jogurtu a 150 g zawiera 0,12 mg glutenu, natomiast jeden kubek jogurtu a 500 g zawiera 0,4 mg glutenu.