chipsy ziemniaczane

Wszystko co można wyczarować z ziemniaka - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

tareczka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 36
Rejestracja: śr 27 mar, 2013 20:04
Lokalizacja: Ruda Śląska

Post autor: tareczka »

też takie robimy i to od dawna,ale tylko posolone
bezowy_torcik
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: wt 01 paź, 2013 08:49
Lokalizacja: Koszalin

Post autor: bezowy_torcik »

Ja robię z dodatkiem soli lub zmielonej papryki :)
Kurs wizażu podwyższający kwalifikacje - http://kurswizazu.net/
Panicz25
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: czw 03 paź, 2013 15:48
Lokalizacja: z nienacka

Post autor: Panicz25 »

A jakich przypraw użyć, żeby uzyskać takie efekt jak w czipsach o smaku fromage albo zielona cebulka? Bo coś takiego chętnie bym zrobił sobie
erika
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: pn 07 paź, 2013 14:18
Lokalizacja: Katowice

Post autor: erika »

hmm sama jestem ciekawa, ale może spróbować prażonej cebulki ?
papaja
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: czw 17 paź, 2013 12:06
Lokalizacja: Katowice

Post autor: papaja »

ja uwielbiałam talarki z patelni - babcia zawsze robiła i były pycha :)
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3652
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Post autor: Anula80 »

Moja mama robiła talarki, a raz nawet chipsy :) mniam mniam. Może warto by było samemu spróbować
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
alinka90
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: pt 18 paź, 2013 11:13
Lokalizacja: Kraków

Post autor: alinka90 »

talarki kojarzą mi się z takimi robionymi na piecu kaflowym :)
cleopatra
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: czw 21 lis, 2013 14:06
Lokalizacja: Liszki

Post autor: cleopatra »

moja babcia też robiła, ale z patelni też są pyszne
Awatar użytkownika
wojtek0808
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 20
Rejestracja: pt 24 paź, 2008 11:58
Lokalizacja: N-ów

Re:

Post autor: wojtek0808 »

Panicz25 pisze:A jakich przypraw użyć, żeby uzyskać takie efekt jak w czipsach o smaku fromage albo zielona cebulka? Bo coś takiego chętnie bym zrobił sobie
Swoje lekko posypałem sproszkowanym, suszonym czosnkiem (kupnym) i efekt - o dziwo - trochę przypominał mi smak cebulki.
Mam pytanie. Swoje chipsy smażyłem w frytkownicy i nawet po dokładnym otrząśnięciu na sitku i pozostawieniu na papierze nadal były zbyt tłuste, jak na mój gust. Jest jakiś inny sposób na pozbycie się nadmiaru tłuszczu?
- Ty musisz jeść coś nowego, rozszerzać dietę. Tyle ci nie zaszkodzi. Przecież to nie może być do końca życia..
- Jak chcesz, doleję ci nakrętkę domestosa do herbaty. Przyzwyczaisz się, może któregoś dnia będziesz mógł pić całą szklankę.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 7602
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: chipsy ziemniaczane

Post autor: Leeloo »

1. nie wrzucać na raz za dużo frytek, bo spadnie temperatura oleju i będą się dłużej smażyć i nasiąkać olejem

2. wymoczenie frytek w wodzie przed smażeniem wypłucze z nich sporo skrobii, która 'pije' olej

3. 'ręcznikowanie', czyli lekkie wyciskanie soków z gotowych frytek za pomocą papierowych ręczników kuchennych- muszą być dobrej jakości, co by nie przywarły do naszego jedzenia, bo odrywanie włókien z kazdej frytki może doprowadzić do szału
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Nalewka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 370
Rejestracja: sob 23 kwie, 2011 09:27
Lokalizacja: W-wa Ursynów

Re: chipsy ziemniaczane

Post autor: Nalewka »

A jeśli mają być suche, to lepiej cienkie talarki surowych ziemniaków upiec w piekarniku.
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
kitty
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: pt 14 lut, 2014 15:48

Re: chipsy ziemniaczane

Post autor: kitty »

tak, w piekarniku nawet zdrowiej !
gronkowiec
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 169
Rejestracja: pn 06 mar, 2006 21:20
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: chipsy ziemniaczane

Post autor: gronkowiec »

Można plastry ziemniaków posypać solą i po jakimś czasie opłukać i wysuszyć ręczniczkami papierowymi. Sól wyciągnie z nich wodę i zamiast się gotować w tłuszczu będą się smażyć. No i oczywiście jak pisano wcześniej, smażyć małymi porcjami.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 7602
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: chipsy ziemniaczane

Post autor: Leeloo »

Ludak, dlatego kobiety żyją dłużej. g:)
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 7602
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: chipsy ziemniaczane

Post autor: Leeloo »

domowe chipsy z mikrofali, cudowność:

http://www.mojewypiekiinietylko.com/201 ... iekarnika/
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
ODPOWIEDZ