Problem przy pieczeniu chleba w automacie

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Bezglutenowa
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: śr 30 sty, 2013 12:16
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem przy pieczeniu chleba w automacie

Post autor: Bezglutenowa »

Mi zawsze wychodzi:
500 g mąki (ja lubię schar mix it )
440 ml wody letniej
1 łyżka oleju
sól
drożdże 5 g
Siemie lniane Automat ustawiam na chleb bezglutenowy.

POWODZENIA ! :)
Na stronie za kilka dni wrzucę przepis ze zdjęciami.
mgr inż. Nauk o Żywności Wioleta Zysk
April
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 102
Rejestracja: pn 17 lut, 2014 17:40

Re: Problem przy pieczeniu chleba w automacie

Post autor: April »

Autorze postu mam taki sam model automatu co Ty, zrobiłam 5 chlebków które potem musiałam wyrzucić. Jeśli masz jakiś sprawdzony przepis to proszę podaj mi bo ja już tracę cierpliwość do wypieków. Chleb piekę ponad 5 godzin a on nadal jest biały, twardy. No tragedia :(
Obrazek
karolina_16075
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: czw 21 sie, 2014 17:39

Re: Problem przy pieczeniu chleba w automacie

Post autor: karolina_16075 »

ważne jest to żeby do wypiekacza najpierw wlać płyn potem sól cukier a potem mąkę i na koniec na mąkę a na nią drożdze suche. najważniejsze żeby płyn się nie stykał z drożdzami. tak pisze w instrukcji mojego wypiekacza. i jesli tak robię to zawsze wychodzi. mam zelmer 43z010
Awatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 287
Rejestracja: czw 17 kwie, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: Problem przy pieczeniu chleba w automacie

Post autor: Anja »

Pamiętajcie aby soli nie mieszać z drożdżami!
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Problem przy pieczeniu chleba w automacie

Post autor: Leeloo »

sól rzucona bezpośrednio na drożdże zahamuje bardzo mocno ich wzrost
April
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 102
Rejestracja: pn 17 lut, 2014 17:40

Re: Problem przy pieczeniu chleba w automacie

Post autor: April »

karolina_16075 pisze:ważne jest to żeby do wypiekacza najpierw wlać płyn potem sól cukier a potem mąkę i na koniec na mąkę a na nią drożdze suche. najważniejsze żeby płyn się nie stykał z drożdzami. tak pisze w instrukcji mojego wypiekacza. i jesli tak robię to zawsze wychodzi. mam zelmer 43z010
Robię tak jak mówisz, ostatnio bardzo ładnie mi wyrósł jednak był biały, może tak ma być?
Obrazek
April
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 102
Rejestracja: pn 17 lut, 2014 17:40

Re: Problem przy pieczeniu chleba w automacie

Post autor: April »

karolina_16075 pisze:ważne jest to żeby do wypiekacza najpierw wlać płyn potem sól cukier a potem mąkę i na koniec na mąkę a na nią drożdze suche. najważniejsze żeby płyn się nie stykał z drożdzami. tak pisze w instrukcji mojego wypiekacza. i jesli tak robię to zawsze wychodzi. mam zelmer 43z010
Robię tak jak mówisz, ostatnio bardzo ładnie mi wyrósł jednak był biały, może tak ma być?
Obrazek
kasiak195
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 15
Rejestracja: pn 26 maja, 2014 08:06

Re: Problem przy pieczeniu chleba w automacie

Post autor: kasiak195 »

Ja piekę chleb w automacie od dwóch miesięcy. Mam stałą kolejność dodawania produktów: woda, olej, sól, mąka, drożdże, cukier. Zawsze pilnuję dobrej temperatury wody - musi być dobrze ciepła, ale nie gorąca. Mimo to nigdy nie wiem kiedy chleb wyrośnie, a kiedy nie. Najczęściej rośnie pięknie, ale czasem jest płaski, a raz zapadł mi się cały środek. Nie mam pojęcia od czego to zależy.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Problem przy pieczeniu chleba w automacie

Post autor: Leeloo »

to może zależeć od jakości i świeżości drożdży.
kasiak195
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 15
Rejestracja: pn 26 maja, 2014 08:06

Re: Problem przy pieczeniu chleba w automacie

Post autor: kasiak195 »

Możliwe, że tak jest Kupiłam jakiś czas temu kilkanaście torebek drożdży i pomału je zużywam. Kupione jednego dnia, w jednym sklepie. Może były produkowane w różnych terminach? Sama nie wiem co o tym myśleć
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Problem przy pieczeniu chleba w automacie

Post autor: Leeloo »

suszone powinny być ok w sumie..popatrz na datę produkcji i termin ważności. Może też od jakości wody to zależy, jej temperatury itd.
ODPOWIEDZ