paprykarz

Wszystko co zielone, kolorowe i fajnie doprawione - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

paprykarz

Postprzez Anawa » N 23 sie, 2009 17:56

3kg pomidorów,1 kg cebuli,1 kg marchwi,1 szkl. ryżu sypkiego
zalewa:1/4 szkl.octu,1/4szkl. cukru,1szkl. oleju, sól, pieprz do smaku
pomidory sparzyć obrać ze skóry,cebulę pokrajać w piórka,marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.To wszystko gotujemy 1 godz., następnie dodajemy ugotowany ryz i zalewę.Gotujemy jeszcze pół godziny.przekładamy w słoiki i pasteryzujemy 15 min.
Potrawa smakuje na zimno na kanapki jak również na gorąco z miesem
Czas jest najlepszym nauczycielem,
ale nieczęsto ma dobrych uczniów.


Obrazek
Anawa
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 38
Dołączył(a): Cz 13 mar, 2008 16:53
Lokalizacja: Suwałki

Paprykarz z kurczaka

Postprzez Tomkus » Pn 12 paź, 2009 09:04

1 kurczak, 10 dag. cebuli, 5 dag. tłuszczu, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1-2 łyżki przecieru pomidorowego, sól.

Sprawionego kurczaka podzielić na 8-10 niedużych porcji, posolić. Cebulę pokrojoną w krążki poddusić w tłuszczu, dodając mieloną paprykę. Włożyć mięso, dobrze obrumienić, dodać pomidory, podlać trochę wody, przykryć i dusić około 30 minut. Gotować jeszcze przez chwilę. Podawać z ryżem lub kluskami.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Avatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 615
Dołączył(a): Pn 08 gru, 2008 13:38
Lokalizacja: Małopolska

Re: paprykarz

Postprzez AndziaMamusia » Cz 11 wrz, 2014 11:43

A ja robie paprykarz wg swoich upodobań. Gotuję ryż Kupiec - 2 woreczki. Na patelni rozgrzewam olej, na to rzucam ze dwie drobno pokrojone cebule, praesmażam. Następnie dodaję paprykę czerwoną mieloną i trochę papryki chili. Po przesmażeniu dodaje ryż. Na koniec dodaje 2 puszki makreli king oskar w oleju i dokładnie mieszam.
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 364
Dołączył(a): Pn 12 sie, 2013 11:49
Lokalizacja: Żywiec


Powrót do Surówki, sałatki i inne jarzyny

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości