przepis na chleb

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: przepis na chleb

Post autor: sandyy »

To trafilysmy do tego samego punktu - stop eksmerymentom :D nie wychodzi mi i koniec, wcinam wafle ryzowe, choc juz sie przejadly i wole nie zjesc nic :P
Niestety orkisz i zyto nieeet, do wykluczenia u mnie. Przypomnij mi, Ty mialas wykluczyc tylko pszenice, czy ogolnie gluten?
A probowalas robic bulki twarogowe-ktore wychodza wszystkim, procz mnie ;)?

Widzisz teraz, kazdy ma jakiestam ograniczenia zywnosciowe i jakos musi ciagnac wozek :smurf: ja jeszcze 3 miesiace temu wcinalam gluten, az sie uszy trzesly, teraz nie i przykro, brakuje kochanych smakow, no ale kto mowil, ze bedzie lekko :)?
Aga mama Olka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 32
Rejestracja: sob 07 cze, 2014 20:29

Re: przepis na chleb

Post autor: Aga mama Olka »

Po prawie pięciu miesiącach z bezglutkiem w domu niemalże do perfekcji opanowałam pieczenie ciabat. A piekę je w ilościach przemysłowych ( Młody ma 15 lat i możliwości :D ) upycham w zamrażarce a do rozmrażania używam mikrofalówki ( broniłam się przed nią latami! niestety względy praktyczne zwyciężyły i miesiąc temu uległam a raczej poległam :< ) Moje dziecię bardzo lubi ciabatki wyprodukowane przez mnie, wczoraj wieczorem zjadło dwie duże, świeżutkie, mięciutkie i pachnące i to tak bez niczego czyli bez wędlinek, serków itp. Jedyny minus to gotowe mieszanki jakich używam do wypieków, ale wzbogacam je mąką amarantusową w niewielkiej ilości, siemieniem lnianym i ziołami. Mam nadzieję, że Młody oswoi się z amarantusem i z czasem sukcesywnie będę zwiększać jego ilość , jak też pokuszę się o inne mąki. Tyle tylko, że to już raczej nie będą ciabaty, ale nie ważne, grunt by były zdrowe i smakowały.
Jesteśmy tym czym myślimy, że jesteśmy (M. Aureliusz)
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: przepis na chleb

Post autor: Anula80 »

Przepis już podawałaś? Jeśli nie, to poprosimy :)
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8223
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: przepis na chleb

Post autor: Leeloo »

Ago, gratuluję i również czekam na przepis, przebierając nóżkami :D

a mikrofalówka jest w pełni bezpieczna, nie mutuje ani nie promieniuje ;)
Aga mama Olka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 32
Rejestracja: sob 07 cze, 2014 20:29

Re: przepis na chleb

Post autor: Aga mama Olka »

Przepis na ciabaty znalazłam na forum i jedynie dopracowałam go po swojemu i zgodnie ze smakiem dziecięcia. Dzisiaj Młody miał smaczek na pizzę, którą robię na ciabatkowym cieście zajadaliśmy się nią wszyscy dwoje mniam mniam.... Jeśli uda mi się zgrać wolny czas i odspawać Młodego od kompa napiszę o moich kulinarno-bezglutenowych doświadczeniach. Obiecuję ;) Używanie smartów do dłuższego pisania jest mało komfortowe łapki bolą bo już leciuchno starawe :P
Jesteśmy tym czym myślimy, że jesteśmy (M. Aureliusz)
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: przepis na chleb

Post autor: sandyy »

To czekam i ja na przepis :)
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 290
Rejestracja: pt 10 paź, 2014 21:28

Re: przepis na chleb

Post autor: violla »

sandyy pisze: Niestety orkisz i zyto nieeet, do wykluczenia u mnie. Przypomnij mi, Ty mialas wykluczyc tylko pszenice, czy ogolnie gluten?
A probowalas robic bulki twarogowe-ktore wychodza wszystkim, procz mnie ;)?
Leczę kandydozę jak Ty. Po przeczytaniu książki dr-a Janusa (potrzebne mi to było, by zrozumieć z czym będę walczyć, a ta książka z wszystkich pozycji książkowych jakie miałam w ręce, najbardziej do mnie dotarła) dowiedziałam się, że wyeliminować należy pszenice, tę nasza-europejską, bo durum od czasu do czasu wolno, a żytni i orkiszowy chleb na zakwasie można codziennie, uzupełniając odpowiednia ilością warzyw. Dlatego ja jadam ten żytni na zakwasie, bo takowy znalazłam po 2 m-cach poszukiwań. Nie każdy jest na 100% zakwasie, mimo reklam, sama się przekonałam. Nawet się raz wkurzyłam i zadzwoniłam do piekarni, że oszukują konsumenta ;) . Tak wiec wyeliminowałam pszenicę, pozostawiłam inne zboża, a dziecko na tym orkiszu czuje się znacznie lepiej i wyniki badań są lepsze. Wnioskuję więc, że ten orkisz jej nie szkodzi, jak zwykła pszenica.

A twarogowe możesz, skoro masz wyeliminować prod. mleczne? Twaróg, to w końcu tez mleko. Jeśli możesz na twaróg, to możesz tez coś upiec na maślance/ kefirze/śmietanie. Mam takowy przepis ale odłożony na bok.... cierpliwie czeka na moje natchnienie ;). No chyba, że Ci chodzi o bułki na serku wiejskim, taki mam za sobą i dwukrotnie nieudany i więcej prób nie będzie :D .
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: przepis na chleb

Post autor: sandyy »

Violla a to nie macie celiakii rowniez? Bo wciaz po glowie chodza mi pozostale zboza, te niedozwolone w diecie bg :)

Oczywiscie twarogowych nie moge, poczatkowo nie stosowalam sie do eliminacji produktow mlecznych, teraz w wiekszosci eliminuje (zostal tylko plaster sera i czasem lyzka jogurtu do surowki, no i w slodyczach)

Przepisik na maslance itp moglabys zapodac :)

Ja jako tako nie walcze z kandydoza calego org, choc nigdy tego nie badalam, a tylko z candida podwozia ;) dzieki Bogu lekarz nie nakazal diety antygrzybowej, wrecz zakazal :) jako, ze pani gin rowniez celiak (a i moja celiakie ona wykryla), liczy, ze moj problem z candida skonczy sie po paru miesiacach restrykcyjnej diety bg i gleboko w to wierze :)
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 290
Rejestracja: pt 10 paź, 2014 21:28

Re: przepis na chleb

Post autor: violla »

Życzę Ci tego, ale na samej restrykcyjnej diecie raczej nie przejdzie, gdyż candida podwozia nie "urodziła" się w podwoziu, to jest candida ogólnoustrojowa, która rozwija się w miejscu gdzie jest osłabienie. Naprawdę Ci życzę szczerze, mimo wszystko.
Celiakii nie mamy.

Zapodaję przepis na chleb i bułki, które jako jedyne z powodzeniem mi wychodzą i smakują każdemu.... nawet temu bez przymusowej diety. Podam też na te placki zastępujące pieczywo, które smażyłam zanim znalazłam chleb żytni na zakwasie.

Chleb orkiszowy lub żytni (w oryginale pszenny)

500 gr mąki orkiszowej typ 2000 lub żytniej 720 lub zmieszać oba typy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody
400 ml maślanki (ew. można dać wody ale koniecznie dodać sok wyciśnięty z pół cytryny, gdyż soda musi mieć coś kwaśnego by wyrosła)

Piekarnik nagrzać do 200st. Nasmarować keksówkę masłem i posypać mąką/otrębami/zmielonym lnem itp. Wsypać mąkę, sól i sodę. Dokładnie wymieszać i dolać maślanki. Chwileczkę mieszać mikserem (końcówki sprężynki). Potem przełożyć na stolnice, chwilkę pognieść, ulepić podłużny walec. Przełożyć do blachy, rozłożyć , przygnieść do rogów, nasiać ostrym nożem wzdłuż i dość głęboko. Piec ok. 30 min. Mój piekarnik przypala z góry wiec kładę na wierzch folie aluminiową, którą zdejmuję po ok. 10 minutach.

Wersja dla bułek jest taka sama, z tym, ze odrywamy po kawałku i lepimy kuleczki. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przygniatamy, nacinamy krzyżyk i piec ok. 7-10 minut, w zależności od wielkości bułek.

Czy to chleb czy bułki należy postukać od spodu by mieć pewność, że jest upieczony, powinien być głuchy dźwięk.
**************************************

Placuszki zastępujące pieczywo

mąka amarantusowa
mąka ryżowa (najlepiej z ciemnego ryżu)
mąka gryczana (w oryginale kukurydziana)
jajko
sól
woda

Niestety proporcji nie podam, bo sama dawałam "na oko". Konsystencja powinna być trochę gęstsza niż do placków. Placki najbardziej będą przypominać kawałek chleba, gdy będą nieco grubsze niż tradycyjne placki. Przy opcji na candidę, proponuję dać mniej mąki kukurydzianej, bo ma wysokie IG. Myślę, ze można eksperymentować z innymi bezglutenowymi mąkami np. migdałową, która rzekomo jest syta.

Ostudzone placki przechowywać w lodówce. Ja robiłam tak: smarowałam np. pasztetem, kładłam ogórka, pomidora, rzodkiewkę i składałam na pół.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: przepis na chleb

Post autor: sandyy »

Oo dziekuje :) drugi przepis do sprobowania, pierwszy odpada, bo gluten kroluje, a z innymi makami nie odwaze sie :)

Przerazilas mnie troche ta candida... jak diagnozowalas sie? Moze powinnam sie zbadac...
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 290
Rejestracja: pt 10 paź, 2014 21:28

Re: przepis na chleb

Post autor: violla »

Sandy, chętnie Ci opowiem ale chyba nie mogę w tym wątku by nie zaśmiecać. Moge na pw? A zapewniam, że te placki są 100 razy lepsze niż ryżowe krążki ;).
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
Aga mama Olka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 32
Rejestracja: sob 07 cze, 2014 20:29

Re: przepis na chleb

Post autor: Aga mama Olka »

No to czas napisać coś o ciabatach tak jak prosiłyście dziewczyny g:D
1. Produkty których używam to
Mąka firmy BEZGLUTEN bez skrobi pszennej( dziecię o wiele lepiej funkcjonuje jak ją wyeliminowałam) 0,5 kg
Mąka z amarantusa 3 - 4 łyżki
Siemię lniane płatki 3 łyżki (można dodać mielone)
Drożdże Babuni firmy Lesaffre (pakowane po 2 kosteczki każda waży 42 gramy)
Woda letnia 450 mililitrów
Oliwa lub olej 8 łyżek ( z olejem, w moim przypadku jest to Olej Kujawski ciasto jest lżejsze tzn. delikatniejsze)
Sól 1 łyżeczka
Zioła, (świetnie smakują i wyglądają mieszanki z suszonymi pomidorami firmy Dary Natury.)
Prace zaczynam od przygotowania drożdży, które mieszam z kilkoma łyżkami wody ( z tych 450 mililitrów ) i płaską łyżeczką cukru. Do dużego naczynia wsypuję wszystkie sypkie produkty, mieszam dokładnie łyżką, tak by nie było grudek. Dodaję następnie olej z kilkoma łyżkami oliwy i wodę mieszam robotem z końcówkami do ubijania i dodaję rozrobione drożdże, ponownie mieszam chwilę (około 2 minut). Aha! By ciasto miało ładny kolor dodaję łyżeczkę słodkiej papryki ale na etapie mieszania suchych składników. W czasie kiedy przygotowuję blaszki do pieczenia (np. keksówki lub jeszcze lepiej taki malutkie, podłużne o pojemności 0,5 litra ) a smaruję je masełkiem i wysypuję mąką, ciasto ciabatkowe leżakuje. Przed przełożeniem do blaszek mieszam łyżką wykonując kilka ruchów. Ciasto kładę cienką warstwą używając łyżki którą moczę w wodzie. Następnie łopatką lub łyżką również zanurzanymi w wodzie wyrównuję wierzch starając się nie przyciskać zbyt mocno. Powierzchnia nie musi być idealnie gładka a nawet nie powinna. Woda której używam jest ciepła a nie gorąca! Tak przygotowane ciabatki pozostawiam do wyrośnięcia na około 40-50 minut. Piekarnik rozgrzewam do 220 i do tak rozgrzanego piekarnika wstawiam na około 15-20 minut. Studzę, kroję na mniejsze i mrożę. A później Młodemu robię pyszne :jupi2: kanapusie do szkoły, które opiekam.
Jesteśmy tym czym myślimy, że jesteśmy (M. Aureliusz)
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 290
Rejestracja: pt 10 paź, 2014 21:28

Re: przepis na chleb

Post autor: violla »

Aga> a masz jakieś pieczywo bez drożdży?
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: przepis na chleb

Post autor: Anula80 »

Znalazłam taki przepis, ale nie robiłam jeszcze. Wygląda smakowicie:
http://zdrowozakrecona.blogspot.com/201 ... enowy.html

Jeszcze taka stronka:
http://www.mytaste.pl/s/chleb-bezgluten ... 5%BCy.html
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 290
Rejestracja: pt 10 paź, 2014 21:28

Re: przepis na chleb

Post autor: violla »

Ten z pierwszego linku znam, nawet smaczny. Tylko nastepnego dnia suchy jak babka wielkanocna po tygodniu ;). A poza tym.... mojej córce nie zasmakował, a ja głównie pod nią piekę.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
ODPOWIEDZ