Wypisz Wymaluj

W tym dziale prosimy zamieszczać linki do blogów o tematyce bezglutenowej.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Wypisz Wymaluj

Post autor: Leeloo »

Prześwietny blog mamy i córki, wszystko BG lub w dwóch wersjach (BG i tradycyjna).

Każdy pomysł mnie po prostu zachwyca, graficznie jest bieda, ale przepisy nadrabiają. Polecam g:D

http://wypisz-wymaaaluj.blogspot.com/
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: Wypisz Wymaluj

Post autor: sandyy »

Leeloo juz myslalam, ze sama zalozylas :sylwester:
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Wypisz Wymaluj

Post autor: Leeloo »

wybacz mi, ale nie w tym życiu :bunny:
Awatar użytkownika
uniaczek
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 507
Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
Lokalizacja: Gniezno

Re: Wypisz Wymaluj

Post autor: uniaczek »

Nigdy nie popełniłam pierogów bezglutenowych, a w tym blogu jest opis krok po kroku ( pierogi ruskie). Poszło w zakładki
P.S. Na święta kochana mama robi dla nas bg pierogi z kapustą i grzybami. Wiem, że lekko nie ma. :(
W tym roku dostałam zadanie: kupić jakąś lepszą czeską mąkę, zamiast tzw. pierogowo - naleśnikowej
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: Wypisz Wymaluj

Post autor: sandyy »

Uniaczek, ja robilam pierogi z mieszanki pierogowo-nalesnikowej iiii naku***wowalam sie, ale ogarnelam metode :) :
- przed rozwalkowywaniem zwilzam ciasto woda (inaczej nie ma sily, zeby udalo mi sie rozwalkowac, rozwarstwia sie, rozpada sie...)
- nie rozwalkowuje ciasta normalnie, jak glutenowe na duzy plac, tylko rozwalkowuje ciasto doslownie pod jeden pierog
- rozwalkowuje ciasto grubiej, niz na normalne pierogi glutenowe
- po zlozeniu pieroga jeszcze zawijam brzegi w 'falbanke' - by sie nie rozpadaly

Mi bardziej z mieszanki nalesnikowo-pierogowej nie pasuje smak tej mieszanki... zastanawiam sie, czy by schara nie sprobowac... ;)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Wypisz Wymaluj

Post autor: Leeloo »

potwierdzam- falbanka a'la sandyy nie w kij dmuchał :sylwester:
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: Wypisz Wymaluj

Post autor: sandyy »

Ahaa tylko jedna uwaga: mi sie nie udaje rozwalkowac, bo walkuje sloikiem :D walka niezainfekowanego glutenem sie nie dorobilam :D
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Wypisz Wymaluj

Post autor: Anula80 »

W Tupperware jest genialny wałek, nie drewniany i akurat w promocji. Można kupić razem z silikonową matą. Poszukaj u siebie jakiegoś przedstawiciela firmy, gwarantuję że będziesz zadowolona. Mam taki już wiele lat :)
http://tupperware.ipapercms.dk/Tupperwa ... o45482014/
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
uniaczek
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 507
Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
Lokalizacja: Gniezno

Re: Wypisz Wymaluj

Post autor: uniaczek »

Sandyy wpisz wałek na listę życzeń do Mikołaja :hahaha:
Widziałam falbankę Sandyy :galy: normalnie ręce opadają
A jutro przychodzi paczka z Glutenexu i będą pierogi z serem g:D ha!!!
Wracając do bloga "wypisz wymaluj" polecają robić pierogi ruskie z mąki Schara mix b i może doświadczone w zagniataniu podpowiedzą, bo mają doświadczenia z różnymi mąkami.
Z książeczki rzeczonego Schara wynika jednak, że oni zalecają spośród swoich mąk do pierogów Mehl-Farine. I bądź tu mądry i lep pierogi ;(
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Wypisz Wymaluj

Post autor: Anula80 »

Co jest złego w wałku? :036: Teściowej kiedyś sprezentowałam.

Na stronie Schaer znalazłam przepis na pierogi z mąki Mix it z nadzieniem twarogowym-szpinakowym:
Ciasto:
400g mąki Mix it!
3 jaja
20 ml oliwy extra vergin, sól
Nadzienie:
200g twarogu
1 jajo
100g szpinaku
40g parmezanu
kilka listków szałwii,
gałka muszkatołowa, sól
Utworzyć jednorodne ciasto z mąki, 3 jaj oraz oliwy. Rozwałkować je, wyciąć kawałki odpowiednie na pierogi, wypełnić je przygotowanym nadzieniem z rozdrobnionego szpinaku, twarogu, oraz jaja z odrobiną gałki muszkatołowej i soli.
Pierogi gotować w osolonej wodzie a następnie podsmażyć na patelni na której wcześniej roztopiliśmy masło z odrobiną szałwii.
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: Wypisz Wymaluj

Post autor: sandyy »

O luuuudu 100zl za mate + walek :batman:
Sandyy wpisz wałek na listę życzeń do Mikołaja :hahaha:
Smiej sie smiej :D juz to zrobilam :mikolaj: :mikolaj: :mikolaj:

Daj znac, jak tam z glutenexu sie robi :)


Ja w najblizszym czasie tez musze jakas inna mieszanke kupic (mysle o scharze) i sprobowac podzialac, tylko zeby kukurydzianki bylo mniej w skladzie, bo posmak mnie drazni...

Co jest złego w wałku? :036: Teściowej kiedyś sprezentowałam.
Hehehe :564: :564: :564:

Ja jestem wprawiony wyrabiacz pierogow, ale hmmm glutenowych :( (jak robilam te bg, a zaraz po nich glutenowe, to to ciasto zagniecione glutenowe to baaaaajka, mieciutenkie... marzenie :burger: )
Ja do ciasta nie daje jajek, sama maka i goraca woda, z 2 lyzki oleju :)
Awatar użytkownika
uniaczek
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 507
Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
Lokalizacja: Gniezno

Re: Wypisz Wymaluj

Post autor: uniaczek »

Anula80 nie śmiem kpić z wałka g:hmm i dziękuję za przepis. Kiedyś jak robiłam glutenowe to też nigdy nie dawałam jajka, za to olej i gorąca woda owszem.
A z Sandyy się śmieję, bo już przeczytałam kilka jej życzeń do Mikołaja ( książka, młynek ) to niech doda dziewczyna jeszcze jedno marzenie g:D
Sandyy z Glutenexu nie robię pierogów tylko zamówiłam gotowe <lala> , Janek już jadł ich pirogi z jagodami i z serem, podjadałam i są b. dobre. Zamówiłam też pyzy drożdżowe - są perfekcyjne :!: i jutro będą do gulaszu, reszta do zamrażalnika na potem
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Wypisz Wymaluj

Post autor: Anula80 »

:oops: źle zrozumiałam, nie gniewaj się :D
Już kiedyś robiłam podchody pod Glutenex, ale mają koszmarnie wysokie ceny wysyłki. A za 400zł nie ma szans, żebym zamówiła :/
Ach, pierogi... pyzy... moje marzenie :)
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Wypisz Wymaluj

Post autor: Leeloo »

powiem Wam, że gdybym faktycznie wałkowała, to taki sprzęt bym zakupiła.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Wypisz Wymaluj

Post autor: Anula80 »

Ja ten sprzęt mam i to od lat, i drugi raz też bym kupiła. Super się sprawują, a przede wszystkim zajmują bardzo mało miejsca :)
Ale pierogi bg robiłam 2 razy i tak się zraziłam, że nie wiem, kiedy będzie następna próba :/
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
ODPOWIEDZ