Kapusta kiszona.

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Kapusta kiszona.

Post autor: Anula80 »

Sandyy ja mam kapustę kwaszona w słoiku Dawtona i w składzie jest kapusta biała, sol. Dawton z tego co mi wiadomo jest dla nas bezpieczny
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: Kapusta kiszona.

Post autor: sandyy »

To mam ta sama :))))
Jeszcze dzis kupilam firmy Dominik w wiaderku: kapusta, marchewka i sol :)
Awatar użytkownika
Anika78
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 222
Rejestracja: śr 19 mar, 2014 23:47
Lokalizacja: świętokrzyskie

Re: Kapusta kiszona.

Post autor: Anika78 »

Ja mam obawy przed swojska, bo jednak ludzie, co ja przygotowuja nie wiedza, o co cho przy naszej diecie. I dla nich moze byc full bezpieczna, kiedy moze sie okazac, ze ns brudnej desce krojono kapuste itp[/quote]

Z tego co wiem,a wiem bo mieszkam na wsi i dawniej rodzice kisili kapustę,to nie kroi się jej na desce,tylko szatkuje szatkownicą,która jest przeznaczona do kapusty i ew. warzyw,które się do kiszonek dodaje,krojenie na desce zajęłoby wieki,a w kiszonce byłyby chyba i wszystkie palce krojacego :D
Szatkownicę myje się dokładnie i przed i po użyciu,a kapustę szatkuje na rozłożoną, specjalną folię,którą kupuje się w sklepach ogrodniczych.
Kapustę kisi się w kamionkowych lub plastikowych beczkach,a ubija(żeby puściła sok) specjalnie do tego zrobioną,drewnianą pałką.
Na marginesie dodam,że co poniektórzy ubijają ją bosymi nogami :D i wcale nie żartuję g:)
Tak więc myślę,że ryzyko zanieczyszczenia glutenem jest w przypadku swojskiej kapusty znikome,sama zjadłabym taką domową :P ,no może nie ubijaną stopami ;)
Bardziej obawiałabym się domowych ogórków kiszonych,bo do kiszenia często dodaję się chleb,a do kapusty wystarcza tylko sól .
Ja kupuję kapustę z firmy GOSTEX,w składzie:kapusta,marchew,sok kapuściany,sól ,o glutenie nie ma wzmianki,za to jest konserwant-sorbinian potasu :/
Muszę poszukać tych, o których tu piszecie :galy:
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: Kapusta kiszona.

Post autor: sandyy »

Anika u mnie w domu kieeeedys kisilo sie kapuste, ale zanim na szatkownice poszla to krojona byla na pol, bo latwiej nylo szatkowac ;)
Temu w moim wywodzie decha :D

Cholera tylko nawet jesli to skad wziac swojska...
Awatar użytkownika
Anika78
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 222
Rejestracja: śr 19 mar, 2014 23:47
Lokalizacja: świętokrzyskie

Re: Kapusta kiszona.

Post autor: Anika78 »

Sandyy,i tu mnie masz :D Nie pomyślałam,że trzeba przekroić,a i nóż może być zanieczyszczony :/
No,to póki co zostają te sklepowe,ale smak tej domowej...sama wiesz :P :)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Kapusta kiszona.

Post autor: Leeloo »

*można też pójść dalej i np. trafić na kapuchę ubijaną stopami nakremowanymi specyfikiem ze zbożowymi proteinami...:pig: :P
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: Kapusta kiszona.

Post autor: sandyy »

Albo komus pszenica wypaca sie stopami... g:D
Awatar użytkownika
Anika78
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 222
Rejestracja: śr 19 mar, 2014 23:47
Lokalizacja: świętokrzyskie

Re: Kapusta kiszona.

Post autor: Anika78 »

:sylwester:
Wniosek:
Gospodarzu,do ubijania kapusty,używaj tylko bezglutenowca!
Nie wypaca pszenicy i ma większą świadomość w używaniu kosmetyków. :D
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: Kapusta kiszona.

Post autor: sandyy »

:sylwester:
I tym pozytywnym akcentem jutro zaczynam prace nad bigosem :D
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Kapusta kiszona.

Post autor: Anula80 »

Pomysłowość ludzka nie zna granic. Po co się daje chleb do kiszenia ogórków :?:
"Ja wiem, ja wiem, wybierz mnie" :D
Żeby nam dać kolejną zagadkę do rozwiązania chyba :/
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
Anika78
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 222
Rejestracja: śr 19 mar, 2014 23:47
Lokalizacja: świętokrzyskie

Re: Kapusta kiszona.

Post autor: Anika78 »

Dodaje się chleb razowy,żeby szybciej ukisły i były kwaśniejsze.
Przetwórnie na pewno tego nie robią,ale jak ktoś was poczęstuje domowymi ogórkami,a zwłaszcza małosolnymi,to trzeba być ostrożnym i lepiej zapytać,czy nie z chlebem kiszone <:>>
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: Kapusta kiszona.

Post autor: sandyy »

Ostrooo, pierwsze slysze :D
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Kapusta kiszona.

Post autor: Anula80 »

Ja też, ale jak to mówią człowiek uczy się całe życie
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
Anika78
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 222
Rejestracja: śr 19 mar, 2014 23:47
Lokalizacja: świętokrzyskie

Re: Kapusta kiszona.

Post autor: Anika78 »

Żeby nie było,że coś mi się pokićkało :okulary2: ,to spójrzcie na dwa pierwsze z brzegu,przepisy na ogórki małosolne jakie znalazłam dziś w necie:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/o ... -bozenki-2
http://www.wielkiezarcie.com/recipe69163.html

Co prawda, to wątek o kapuście,ale tak ku przestrodze podaję,bo możemy sobie podjeść u ,,cioci na imieninach", pysznych ogóreczków ukiszonych( z jeszcze pyszniejszym :P )chlebem glutenowym :/
Adrian
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1055
Rejestracja: pn 13 sie, 2012 21:20
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kapusta kiszona.

Post autor: Adrian »

Ja kupuję kapustę z beczki w sklepach, bo wszystkie te paczkowane mają w składzie gluten albo śladowe ilości, a jak jem tą z beczki to wszystko jest w porządku.
ODPOWIEDZ