Masła i mleka roślinne

Wszystko to co nie ma swojej kategorii w dziale Kuchnia - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Re: Masła i mleka roślinne

Postprzez kofi » Śr 18 mar, 2015 11:15

Zalewam wrzątkiem, wtedy ładniej schodzi skórka. Powinno się moczyć przez noc, ale zwykle moczę kilka godzin.
kofi
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 96
Dołączył(a): Śr 03 gru, 2014 09:52

Re: Masła i mleka roślinne

Postprzez Anula80 » Śr 18 mar, 2015 13:02

Jak się zaleje wrzątkiem, to nie straci najlepszych składników, np. wapnia?
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3668
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Masła i mleka roślinne

Postprzez kofi » Śr 18 mar, 2015 14:58

Szczerze mówiąc nie zastanawiałam się. :oops:
kofi
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 96
Dołączył(a): Śr 03 gru, 2014 09:52

Re: Masła i mleka roślinne

Postprzez Leeloo » Śr 18 mar, 2015 23:17

idealne mleko jaglane:

Składniki (polecam eko):

szklanka ugotowanej kaszy jaglanej*,
dwie szklanki wody,
3, 4 suszone daktyle,
prawdziwa wanilia (opcjonalnie).

*Ugotowanie kaszy jaglanej powinno zająć nam 10 minut (1 miarka kaszy przepłukanej na sitku, 2 miarki wody). Po wyłączeniu gazu kasza powinna stać pod przykryciem jeszcze kolejne 10 minut, aby wchłonąć całą wodę.

Przygotowanie:

1. W blenderze kielichowym umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy przez kilka minut do uzyskania gładkiej masy.
2. Posłodzić możemy nie tylko daktylami, ale także syropem daktylowym lub np. melasą karobową.
3. Wanilię warto dodać na końcu, już po przecedzeniu mleka przez gazę/pieluszkę/sitko.


źródło:
http://baranowscy.eu/wordpress/?p=3366
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7196
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Masła i mleka roślinne

Postprzez Anula80 » So 28 mar, 2015 13:39

Zapomniałam Wam powiedzieć, że zalanie migdałów letnią wodą nie zdało egzaminu. Skórka owszem zeszła, nie istotne, że szklankę migdałów obierałam jakąś godzinę. Chodzi o to, że migdały przez tak długie moczenie ze skórą zrobiły się gorzkawe, a nie o to mi chodziło. Następnym razem nie będę kombinować, tylko zaleję normalnie wrzątkiem :P
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3668
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Masła i mleka roślinne

Postprzez kofi » So 28 mar, 2015 19:11

Anula, myślisz, że to z powodu tej letniej wody zrobiły się gorzkie? Nigdy mi się nie zdarzyło, fakt zwykle zalewam gorącą/wrzącą,ze względu na skórkę właśnie, ale nie przyszłoby mi do głowy, że inaczej będą gorzkie.
kofi
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 96
Dołączył(a): Śr 03 gru, 2014 09:52

Re: Masła i mleka roślinne

Postprzez Anula80 » So 28 mar, 2015 20:02

Sprawdzę to jak zrobię "normalnie" :D
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3668
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Masła i mleka roślinne

Postprzez xymi » Śr 01 kwi, 2015 10:34

Zrobiłam wczoraj mleko kokosowe z wiórków. W takiej wersji naturalnej nadaje się do zup i innych dań a średnio np do płatków śniadaniowych lub do dzieci.
Dodałam natomiast karob i syrop daktylowy i jest pyszne. Polecam dla dzieci i dla dorosłych również. A najważniejsze, że zdrowe :D
Avatar użytkownika
xymi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 263
Dołączył(a): N 11 sty, 2015 23:35
Lokalizacja: Cieszyn/Katowice

Re: Masła i mleka roślinne

Postprzez kofi » Śr 06 maja, 2015 21:03

Kokosowe z wiórków mi się rozwarstwia, ale trudno. Najlepsze taie świeże, zaraz po zrobieniu.
A próbowałyście słonecznikowego? Pyszne, też się rozwarstwia strasznie (jak się zamiesza, jest OK), ale wydaje mi się najbardziej podobne w smaku do krowiego.
kofi
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 96
Dołączył(a): Śr 03 gru, 2014 09:52

Re: Masła i mleka roślinne

Postprzez pleomorfa » Śr 06 maja, 2015 22:00

Naturalnie te mleka się rozwarstwiają, dlatego tak trudno znaleźć mleko roślinne w sklepie bez masy stabilizatorów ... nawet nie wiem czy takie można tam znaleźć :p
Mówisz, że słonecznikowe pycha? No to na liście do zrobienia.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Avatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3763
Dołączył(a): Wt 29 paź, 2013 07:56
Lokalizacja: Polska

Re: Masła i mleka roślinne

Postprzez Leeloo » Śr 06 maja, 2015 22:27

słonecznikowe..i makowe na mojej liście do zrobienia.
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7196
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Masła i mleka roślinne

Postprzez Pajacynka » Cz 07 maja, 2015 08:56

A z jakiego słonecznika robicie? I maku? Kresto, czy jakiegoś innego?
Pajacynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 401
Dołączył(a): N 02 mar, 2014 22:23

Re: Masła i mleka roślinne

Postprzez kofi » Pt 08 maja, 2015 08:51

Słonecznik najczęściej kupuję w Rossmanie, z tej ich serii enerbio.
Mak na wagę. Wiem, że może być zanieczyszczony, przeglądam, wszystko i tak długo płuczę.
kofi
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 96
Dołączył(a): Śr 03 gru, 2014 09:52

Re: Masła i mleka roślinne

Postprzez sekunda » Pt 21 sie, 2015 14:11

A czy ktoś używał roślinną millę cukierniczą? Czasem potrzebuję coś do zabielenia zupy dla synka, który od niedawna jest na bezmlecznej diecie. Przyzwyczaił się, że ogórkowa, czy pomidorowa są zabielone i chciałabym mu jakoś je rozjaśnić. Nie zawsze mam czas na takie na szybko przygotowanie porcyjki mleka z roślin. A w dodatku synek nie lubi kokosowego smaku, więc wszystko kokosowe też mi odpada...
sekunda
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 66
Dołączył(a): Cz 04 gru, 2014 20:27
Lokalizacja: Częstochowa

Poprzednia strona

Powrót do Kogel Mogel

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron