Naleśniki (w każdej postaci)

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Naleśniki (w każdej postaci)

Postprzez helenae1 » Śr 11 lut, 2015 10:49

Niektórzy żyją dla naleśników.
Ja i moje dzieci należymy do tych osób :-).
Chciałabym się podzielić uzyskanym - metodą prób i błędów - przepisem na naleśniki bezglutenowe, które - śmiem twierdzić -
są nawet lepsze w smaku od tradycyjnych, glutenowych. Nie kruszą się (istotna jest konsystencja ciasta),
można je ogrzewać (w mikrofalówce lub na patelni) i pasują zarówno do przyrządzania "na słodko" jak i "na słono" ("obiadowo").
Proszę, wrzucajcie tu swoje przepisy i pomysły na NALEŚNIKI w każdej postaci.
Ponieważ lubię eksperymentować w kuchni, będę dodawać to, co wymyślę i do tego również zapraszam :-).
Avatar użytkownika
helenae1
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 53
Dołączył(a): Pn 26 sty, 2015 12:34
Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław

Re: Naleśniki (w każdej postaci)

Postprzez Anula80 » Śr 11 lut, 2015 11:06

To gdzie ten przepis? :053:
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3653
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Naleśniki (w każdej postaci)

Postprzez helenae1 » Śr 11 lut, 2015 11:07

Przepis podstawowy (duża porcja, można proporcjonalnie zmniejszyć):
1 litr mleka (można zastąpić sojowym lub jakimkolwiek innym, byle zawierało białko).
5 jajek klasy L (lub 6 mniejszych). Jajka niestety trudno zastąpić, ale można próbować...
4 duże czubate łyżki mąki ziemniaczanej.
4 duże czubate łyżki mąki kukurydzianej.
4 duże czubate łyżki "Ekstra koncentratu mąki bezglutenowej" firmy Bezgluten.
Łyżeczka soli.
Można dodać cukier - do smaku (1-3 duże łyżki), ale nie jest to konieczne.
Do tego wysoka miska i mikser :-), patelnia i olej roślinny.

Mleko, jajka, sól (i cukier) zmiksować, dodać mąki (wszystkie), wymieszać i również zmiksować na gładką masę.
Gotowe ciasto powinno być dość rzadkie. Pozostawić na 10-15 minut aż lekko zgęstnieje (mąka "naciągnie" mleka)
i jeszcze raz wymieszać. Powinno nadal pozostać mocno lejące się, niezbyt gęste.
Nalewać na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju (teflonową lub inną nieprzywierającą) cienką warstwę, równo rozprowadzić,
kiedy zacznie się rumienić od spodu (widać po brzegach), ostrożnie obrócić naleśnika (są dość delikatne) i opiec z drugiej strony.
Gdyby pierwsze naleśniki się rwały, trzeba dodać trochę mąki kukurydzianej (każdy ma inne łyżki ;-)).
Uwaga - ciasto gęstnieje i opada na spód miski, dlatego trzeba je często mieszać (przed każdy nałożeniem na patelnię).
Smacznego! :043:
Avatar użytkownika
helenae1
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 53
Dołączył(a): Pn 26 sty, 2015 12:34
Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław

Re: Naleśniki (w każdej postaci)

Postprzez helenae1 » Śr 11 lut, 2015 11:09

Anula80 napisał(a):To gdzie ten przepis? :053:

Spokojnie, uczę się dopiero to "postować" ;-)
Avatar użytkownika
helenae1
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 53
Dołączył(a): Pn 26 sty, 2015 12:34
Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław

Re: Naleśniki (w każdej postaci)

Postprzez kofi » Śr 11 lut, 2015 14:13

Robiłam takie: http://smakoterapia.blogspot.com/2014/08/niebywae-nalesniki-z-samej-gryki.html, wychodzą, są bardzo dobre, jedliśmy na słodko.
Na tym blogu jest jeszcze przepis na jaglane, ale jeszcze nie testowałam.
kofi
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 96
Dołączył(a): Śr 03 gru, 2014 09:52

Re: Naleśniki (w każdej postaci)

Postprzez helenae1 » Pn 23 lut, 2015 16:46

Ostrożnie z mąką gryczaną - dla tych, którzy cenią sobie smak tradycyjnych naleśników.
Maka gryczana - palona - ma bardzo intensywny aromat.
Ostatnio dodałam - na próbę - jedną łyżkę do ciasta i było ją bardzo czuć.
Były pyszne, ale nie dało się ukryć smaku gryki. :okulary2:
Avatar użytkownika
helenae1
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 53
Dołączył(a): Pn 26 sty, 2015 12:34
Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław

Re: Naleśniki (w każdej postaci)

Postprzez MajaWN » Pn 23 lut, 2015 18:15

Ja robię naleśniki takie, że wrzucam w podobnych mąkę ziemniaczaną, ryżową, jaglaną - jaka mi w ręce wpadnie, w różnych konfiguracjach ale zawsze z ziemniaczaną. Do tego trochę jogurtu, soli, jajka, olej. I jedziemy. :burger: :burger: :burger:
MajaWN
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 89
Dołączył(a): Wt 03 lut, 2015 12:31

Re: Naleśniki (w każdej postaci)

Postprzez kofi » Pn 23 lut, 2015 21:36

helenae1 napisał(a):Maka gryczana - palona - ma bardzo intensywny aromat.

No właśnie palona tak, niepalona dużo mniej intensywny. Szczerze mówiąc ostatnio jakoś średnio kocham kaszę gryczaną, ale z mąki gryczanej piekę chleb i jest jadalny - to już sukces. A z tej kaszy - niepalonej są w ogóle super. Ostatnio robiłam różowe - z burakiem pieczonym zblendowałam - były super. Ze szpinakiem na słono i na słodko - u nas z tofu. Gdyby dodać pure z dyni pewnie byłyby jeszcze lepsze i może mniej by smakowały tą gryką.
kofi
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 96
Dołączył(a): Śr 03 gru, 2014 09:52

Re: Naleśniki (w każdej postaci)

Postprzez monika3287 » So 21 mar, 2015 17:29

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
monika3287
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 30
Dołączył(a): Wt 10 cze, 2014 09:01

Re: Naleśniki (w każdej postaci)

Postprzez helenae1 » Cz 02 kwi, 2015 10:09

Ładne :-)
A ja nie umiem jeszcze załączać zdjęć :-(...
Avatar użytkownika
helenae1
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 53
Dołączył(a): Pn 26 sty, 2015 12:34
Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław

Re: Naleśniki (w każdej postaci)

Postprzez Pajacynka » Cz 02 kwi, 2015 18:02

Jaglane ze smakoterapii są boskie :)
Pajacynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 401
Dołączył(a): N 02 mar, 2014 22:23

Re: Naleśniki (w każdej postaci)

Postprzez Leeloo » Pt 24 kwi, 2015 21:16

Jaglano-jabłkowe naleśniki z quinoa BEZ MLEKA I JAJEK:

http://blog.bionica.pl/nalesniki-jablko ... -malinami/
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7358
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Naleśniki (w każdej postaci)

Postprzez Anula80 » Pt 24 kwi, 2015 21:19

Mniam, chyba wypróbuję :)
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3653
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Naleśniki (w każdej postaci)

Postprzez Leeloo » Pt 24 kwi, 2015 21:29

brzmią naprawdę dobrze i są mega odżywcze :) ciekawe jak się smażą
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7358
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Naleśniki (w każdej postaci)

Postprzez Pajacynka » So 25 kwi, 2015 06:03

Aaa. Leeloo, znowu Cię kocham <roza> Muszę zrobić dla mojego synka, który od wczoraj jest dodatkowo na diecie bezmlecznej (bez jajek), tylko jabłko zamienię na gruszkę, bo uczulony :gitara:
Pajacynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 401
Dołączył(a): N 02 mar, 2014 22:23

Następna strona

Powrót do Ciasta słone i słodkie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość