BEZGLUTENOWY SĘKACZ

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

BEZGLUTENOWY SĘKACZ

Postprzez mama czworga » Śr 25 lip, 2018 00:36

Wielu jest Celiaków takich jak my którzy pamiętają smak sękacza z czasów gdy jeszcze byli glutenowi ... a jeszcze więcej jest tych którzy za nim tęsknią ...
Wychowałam się na Suwalszczyźnie , tu gdzie mieszkamy to kraina sękaczem płynąca więc nie sposób jest o nim nie myśleć
Ta myśl nie dawała mi spokoju ... ale byłam cierpliwa

Przyszłam wam pokazać że można , że się da ... że nie trzeba tęsknić
Jako mama i żona Celiaków chciałam zrealizować dziecięce marzenie ... trudne marzenie, choć dla mnie było tylko wyzwaniem ...

Udało się !!! Jest !!!

Gdybym mogła wysłać jego zapach zrobiłabym to lecz się nie da ... możecie być pewni że jest przepyszny , delikatny , miękki jak kaczuszka, lekki , taki puchaty ... można by pomyśleć że to nie możliwe , a jednak możliwe ... tak właśnie smakuje biszkoptowe ciasto zwane SĘKACZ

zobaczcie sami ( zdjęcia w linku ) :

https://przepisybez.blogspot.com/2018/0 ... zyzny.html

Składniki:
40 świeżych dużych wiejskich jaj
1 litr kwaśnej śmietany 18%
1 kg mąki bezglutenowej
1 kg cukru
1 kg masła 83%
1 kieliszek oleju roślinnego
sok z 2 cytryn
4-5 opak cukru waniliowego (bezglutenowego)
1 opak. proszku do pieczenia (bezglutenowego)
2-3 dowolne aromaty bezglutenowe Libella
sól
1.Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch , aż się cały cukier rozpuści.
Następnie dodać żółtka jajek (bez białek!!!). Przy rozdzielaniu żółtek od białka należy od razu podzielić białka na 4-6 porcji. Później na tyle samo części podzielimy ciasto z żółtkami.
2.Dodajemy śmietanę ,olej ,następnie do masy przesiewamy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko ucieramy na gadką masę. Następnie dodać aromaty oraz sok z 2 cytryn i mieszamy do uzyskania jednorodnej masy.
3.Każdą z porcji białka które zostało podzielone na 4-6 części ubijamy tuż przed dodaniem do każdej porcji utartego ciasta. Wtedy ciasto jest bardziej puszyste.
4.Wałek owijamy pergaminem lub papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Następnie owijamy sznurkiem bawełnianym ( używam wędzarniczego przeznaczonego do kontaktu z żywnością) . Wałek nagrzewamy przy ogniu aby jego powierzchnia była gorąca.
5.Następnie wylewamy 1 porcję ciasta na blachę która znajduje się pod drewnianym wałkiem i po jego ogrzaniu nalewamy dużą chochlą na wałek, tak aby utworzyć cienką warstwę którą lekko zapiekamy.
6.Następnie kręcimy wałkiem i po lekkim stężeniu masy nalewamy kolejne warstwy ciasta. Gdy ciasto się kończy ponownie ubijamy białka z odrobiną soli i dodajemy do jednej z odmierzonych porcji mącznego ciasta.
7.Dalej kolejne warstwy zapiekamy i polewamy oraz kręcimy tworząc zalążki kolców np. łyżką cedzakową
8. Sękacz razem z wałkiem odstawiamy do suszenia i stężenia na 6-12 godzin . Ciasto z wałka zdejmujemy pociągając za jeden koniec sznurka z szerszej strony.
mama czworga
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 145
Dołączył(a): N 24 kwi, 2016 14:09

Powrót do Ciasta słone i słodkie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości