Szukaj
FAQ
Regulamin
Dołącz do Stowarzyszenia
Ulotka do pobrania

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Małgorzata
Pon 07 Mar, 2011 21:42
Petycja do ściągnięcia
Autor Wiadomość

Agniesia 

gluten
Pomogła: 5 razy

Wysłany: Czw 15 Cze, 2006 17:44   Petycja do ściągnięcia

W jednym załączniku znajdziecie petycję, w drugim tabelkę.
Pamiętajcie, żeby każda strona tej tabelki zawierała nagłówek - żeby było wiadomo co to za petycja. Nagłówek jest widoczny na podglądzie :D
To ważne, bo potem mogą podpisy bez nagłówka odrzucić.

Nastka 

gluten
mleko
jajka
skrobia pszenna
Pomogła: 6 razy

Wysłany: Pią 16 Cze, 2006 19:36   

Dzięki :)

kabran 

gluten
Pomogła: 17 razy

Wysłany: Pią 16 Cze, 2006 20:39   

Wydaje mi się, że tabelka powinna być dołączona do petycji (jako osobny dokument) do ściągnięcia. Potem każdy może ją sobie powielać, chodzi o to, żeby wszyscy mieli takie same! Wtedy będzie to wyglądać profesjonalnie i poważnie... I ważne, żeby nikt nie zapomniał: oprócz imienia i nazwiska musi być adres, nr dowodu lub pesel...

Agniesia 

gluten
Pomogła: 5 razy

Wysłany: Pią 16 Cze, 2006 20:56   

Proszę na razie wstrzymajcie się z robieniem list.
W pełni się zgadzam z kabran, że wszystkie listy powinny wyglądać jednakowo. Najlepiej tak, jak ta na "Międzynarodowych dniach..."

vixi 
Bardzo Aktywny Forumowicz

Wysłany: Nie 18 Cze, 2006 09:33   

a czy jest jakiś termin w którym trzea sie zmieścić - a może jest jakaś wymagana liczba podpisów? Czekam na ostateczną wersję petycji i listy i do dzieła.

[ Dodano: Nie 18 Cze, 2006 10:34 ]
dodam że już podpisałam się na liście na dniach celiakii jako 3-cia hehe ale chcę by wszyscy moi znajomi sie podpisali :)

Ana 
Forumowicz

Wysłany: Pon 19 Cze, 2006 13:54   

W takim razie ja też czekam na ostateczną wersję petycji - podziałam wśród znajomych i rodziny i na pewno się wpiszą

tyqua 
Aktywny Nowicjusz

Wysłany: Pon 19 Cze, 2006 20:07   

Pozwoliłam sobie zrobić tabelkę na 45 podpisów (i przy okazji jeszcze drobna korekta tekstu - zboczenie zawodowe :D ). Nie za bardzo tylko wiem, co ma być w nagłówku do tabelki :?: I czy tak owa tabelka ma wyglądać?

kabran 

gluten

Wysłany: Pon 19 Cze, 2006 20:43   

Tyqua, świetnie! :D
No a ja bym napisała tak:
"Petycja do Ministra Zdrowia w sprawie wpisania celiakii na listę chorób przewlekłych,
wprowadzenia refundacji żywności bezglutenowej zgodnie z normami Unii Europejskiej,
uregulowania i ujednolicenia sytuacji prawnej osób chorych na celiakię i pozostających na diecie bezglutenowej, oraz stworzenia programu edukacyjnego dla środowiska medycznego i całego społeczeństwa."
Ale nie wiem, czy tabelki nie warto zrobić wpoprzek strony (odwrócić o 90 stopni), wtedy byłoby więcej miejsca na wpisywanie dłuższych danych. To takie luźne propozycje... :D

Ana 
Forumowicz

Wysłany: Wto 20 Cze, 2006 07:29   

Nieśmiało wtrącam swoje 3 grosze i proponuję wersję petycji "upiększoną" :D
Moze się spodoba - sprawdzcie sami

[ Dodano: Wto 20 Cze, 2006 08:30 ]
I wersja tabelki

kabran 

gluten

Wysłany: Wto 20 Cze, 2006 07:52   

Ładnie, ładnie... Widzę, że nie tylko ja lubię zabawy formatowaniem :D
Mnie się podoba pomysł z użyciem logo, tylko pytanie czy występujemy wszyscy jako www.celiakia.pl czy jako Fundacja, czy jeszcze inaczej, jako pospolite ruszenie (i wtedy wszystkie chwyty dozwolone :wink: ). Kwestia jest do przemyślenia i przedyskutowania. Ale baaardzo ładnie :D
vixi napisał/a:
a czy jest jakiś termin w którym trzea sie zmieścić - a może jest jakaś wymagana liczba podpisów?
No tak... Terminu żadnego jeszcze chyba nie ma, myślę że mamy sporo czasu. A co do wymaganej ilości podpisów - im więcej tym lepiej. Wydaje mi się, że niezbędne minimum (ogółem licząc) to kilkanaście tysięcy. Przeliczając na jednego aktywnego Forumowicza, wychodzi całkiem sporo. Nie wystarczy zrobić rundki po znajomych, trzeba angażować i wciągać do akcji kogo się da. Są szkoły, uczelnie, zakłady pracy.... Inwencja i to wszystko.

vixi 

Wysłany: Wto 20 Cze, 2006 10:17   

a ile podpisów już mamy? Ze swojej strony mogę powiedzieć że postaram się zebrać jak najwięcej jak tylko podacie która wersja jest ostateczna - mam duże możliwości i wielu znajomych którzy też mogą dla mnie zbierać podpisy. Proponuję wszystkim by zaangażowali np. rodzinę która pozbiera podpisy nawet w zakładach pracy w których użędują. wśród znajomych. Dzieci celiaczkowe mogą zbierać podpisy w szkole od nauczycieli i dzieci (bo dzieci chyba też mogą prawda?). I tym sposobem uda nam się na pewno.

asiar 
Aktywny Forumowicz

Pomogła: 3 razy

Wysłany: Wto 20 Cze, 2006 12:50   

Dzieci na pewno nie mogą podpisywać, ale zbierać....

kabran 

gluten

Wysłany: Wto 20 Cze, 2006 12:53   

Dzieci podpisywać nie mogą, bo potrzebny jest numer dowodu albo pesel, czyli trzeba być pełnoletnim. Ale zbierać podpisy to chyba jak najbardziej.

vixi 

Wysłany: Wto 20 Cze, 2006 12:53   

tyle że na dniach celiakii widziałam jak kilka nastolatek się podpisywało - więc wnioskowałam z tego że mogą - przecież w końcu też są chore. No ale może rzeczywiście nie mogą proszę o potwierdzenie przez kogoś tej wiadomości i jeśli nie mogą to zwróćcie uwagę na podpisy z dnia celiakii.

asiar 
Aktywny Forumowicz

Pomogła: 3 razy

Wysłany: Wto 20 Cze, 2006 12:56   

No więc jeszcze raz piszę - dzieci podpisywać nie mogą i z tym zbieraniem w szkole też może być różnie

Odpowiedz do tematu