Chleb bezglutenowy - pilne!

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Chleb bezglutenowy - pilne!

Postprzez Sunlit » Wt 27 kwi, 2004 13:55

Prosze o sprawdzony przepis na dobry chlebek bezglutenowy pieczony w piekarniku, nie automacie.
Niedawno dowiedzialam sie, ze moj synek (17 m-cy) musi byc na takiej diecie i chcialabym sama piec mu chleb - ten kupny, mrozony jest paskudny (albo ja go nie potrafilam wlasciwie rozmrozic?!)
Widze tu tylko przepisy na chlebek z automatu, a czy ktos moze piecze jeszcze w piekarniku i moglby sie podzielic przepisem, czy rada w tym temacie?
Pozdrawiam i z gory dziekuje za szybki odzew.

Monika - mama Miloszka
Sunlit
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 8
Dołączył(a): Pt 16 kwi, 2004 13:06
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Agnieszka » Wt 27 kwi, 2004 18:12

Ja już od wielu lat jem chleb ten właśnie kupny i mrożony. Na początku rzeczywiście był okropny, ale kiedyś spróbowałam go podpiec w zwykłym tosterze i teraz już nie potrafię jeść inaczej. Tak średnio co 3 lata zużywam jeden toster, a potem kupuje nowy za 20 zł. Nie muszę się męczyć z żadnym pieczeniem.
Agnieszka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 24
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 18:23
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez Energetyk » Wt 27 kwi, 2004 18:55

To jest rzeczywiście rozwiązanie. Robiliśmy tak na początku, póki nie spróbowaliśmy chlebka własnej roboty. Niebo a ziemia. Poza tym rozmrażanie chleba Glutenexu można także przeprowadzić nad parą. Do garnka wlewamy troszkę wrzątku i zaczynamy gotować. Na garnek (do garnka) wkładamy durszlak a do środka chlebek (kilka kromek zaraz przed jedzeniem), po takim rozmrożeniu - super.

Co do pieczenia chleba w piekarniku to nie mamy rzadnych doświadczeń. Ciężko zapewne wyrobić ciacho, z resztą nie powinno być problemu.

PODSTAWA TO CIEPŁE MLEKO :)
Avatar użytkownika
Energetyk
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 42
Dołączył(a): Cz 15 kwi, 2004 14:36
Lokalizacja: Opole

Postprzez cam » Wt 27 kwi, 2004 19:22

ja piekłam co prawda nie chleb, ale bułki - gotowych mieszanek Glutenexu...ale chlebek tez mozna:)) W zasadzie na opakowaniu jest cały przepis krok po kroku co zrobić...jedyne "urozmaicenia" jakie czyniałm, to:

- drożdzę rozpuszczalam w niewielkiej ilości ciepłej wody (nie za zimnej, nie za goracej), przykrywałam folią i czekałam, az urosną (spienią się:)

-wyrzucałam łyzkę stołową (a czasem i dwie) tego mixu i na to miejsce dodawałam dwie łyżki mąki gryczanej; chelbek wychodził smaczniejszy i bardziej ciemny:)

Życze pwoodzonka w pieczeniu

aha, dodawałam też ziaren słonecznika i sezamu i pestek dyni:))))

Pozdrawiam
Kamila
jezyk żyrafy, nie szakala
Avatar użytkownika
cam
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 21
Dołączył(a): N 11 sty, 2004 13:19
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Dominika » Wt 27 kwi, 2004 23:15

Ja piekę w piekarniku chlebek ryżowy Celiko (z błonnikiem lub bez). Wersja dla mąki chleba z błonnikiem:Wsypuje do miski, dodaje 300 ml ciepłej wody, pół łyżki stołowej oleju (z pestek winogron/z oliwek). Rozrabiam robotem około 5 min. Dodaję pestki dyni lub słonecznika i wkładam tak rozrobione ciasto do foremek (takie średniej długości; piszę o tym dlatego że początkowo moja foremka była trochę dłuższa i chlebek nie wychodzi, teraz już wiem :) trzeba było dość do wprawy). No i ciasto sobie rośnie jakieś 40 min, następnie smaruję górę olejem (żeby po upieczeniu chlebek był zarumieniony)i wkładam do piekarnika na 40 minut na 220 stopni. Dla mąki bez błonnika- mniej wody, bo tylko 200 ml. wszystko inne tak jak w poprzedniej wersji. Aaaa no i to jest przepis bez mleka i jajek. Ale dobry!:) Smacznego!
Dominika
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 14
Dołączył(a): Cz 19 lut, 2004 23:35
Lokalizacja: Wrocław/Dzierżoniów

Postprzez Kasia-mama » Wt 25 maja, 2004 22:41

Ja piekę od paru lat właśnie w piekarniku, do mieszanek gotowych dodaję czasem słonecznik, czasem mąkę gryczaną(otrzymuję ją mieląc kaszę gryczaną), albo po prostu "tylko" wg przepisu na opakowaniu. Aha, czasem dosypuję łyżkę żelatyny, nie jest taki bardzo kruchy. Ostatnio moje dzieci gustują w chlebie firmy "Ania"( tel.do nich:12-422 21 89, e-mail: fph.ania@interia.pl ), jest to koncentrat w proszku, wychodzi mi lepszy, niż Glutenexowy. Warunkiem dobrych wypieków jest cierpliwość, bowiem zawsze musi dobrze wyrosnąć przed włożeniem do piekarnika. Każdy chleb można zamrażać, ten kupowany gotowy również, a potem wyjmuję kromkę i prosto z zamrażalnika wkładam do tostera. Dzieci mówią, żę pycha. Życzę wytrwałości i sukcesów kulinarnych.
Avatar użytkownika
Kasia-mama
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 135
Dołączył(a): So 17 sty, 2004 18:20
Lokalizacja: Kraków

Chleb bezglutenowy - pilne!

Postprzez rjack » Śr 26 maja, 2004 12:49

Witam,

Jeśli ktoś chce przepis na chleb kukurydziany to proszę pisać na rjack1(malpka)poczta.fm albo na GG 6659432 - proszę pisać, że w sprawie diety bezglutenowej bo inaczej nie odpowiem.

Chleb moze nie rewelacja ale mi bardzo smakuje ten swojego wypieku. Chociaż moim domownikom/znajomym nie smakuje.

Pozdrawiam
Robert Jackowski
rjack
 

Postprzez rjack » Pt 28 maja, 2004 08:18

Witam,

W związku z prośbą skierowaną do mnie o podanie przepisu na chleb kukurydziany, chcialem go przedstawić tutaj. Może komuś się przyda.

Chleb kukurydziany - przepis oryginalny na małą blaszkę
-----------------------
300g mąki kukurydzianej
20g drożdży
2 jajka
400g mleka (o temperaturze pokojowej)
sól (osobiście nie używam)
Masło albo margaryna (do wysmarowania formy)
Kaszka kukurydziana (do wysypania formy)

Chleb kukurydziany - przepis zmodyfikowany na dwie blaszki, ewentualnie jedną dużą
-----------------------
700g mąki kukurydzianej
50g drożdży
4-5 jajek
1litr mleka (o temperaturze pokojowej)
sól (osobiście nie używam)
Masło albo margaryna (do wysmarowania formy)
Kaszka kukurydziana (do wysypania formy)


Przygotować rozczyn z drożdży, cukru, kliku łyżek mleka i pozostawić do wyrośnięcia. Białka jajek ubić na pianę. Do przesianej mąki kukurydzianej dodać rozczyn i pozostałe składniki - wyrobić ciasto. Napełnić wysmarowaną foremkę. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w tem. 200 stopni C przez ok. 40 minut.

Uwagi:
1) Rozczyn stawiam w ciepłym miejscu. Zimą niedaleko kaloryfera, latem by szybciej podrósł podgrzewam nieco wodę w dużym garnku i stawiam do niego mniejsze naczynie w którym jest rozczyn.

2) Podobnie z ciastem - wiadomo drożdże lubią ciepło. Ogrzewam delikatnie piekarnik i stawiam do niego ciasto by wyrosło. Z tym, że nie zamykam w tym czasie piekarnika aby był dostęp powietrza. Za pomocą ścierki robię kurtynę by ciepło nie uciekało z uchulonego piekarnika. Wtedy ciasto szybciej rośnie.

3) Niestety ciasto podczas pieczenia opada nieco, ale nie robi się zakalec.

4) Chlebek jest najlepszy na słodko z dżemem, kremem czekoladowym, ale też dobrze smakuje z żółtym serem lub tylko z masłem z mleka. Nie znalazłem jeszcze nikogo komu by smakował ten chleb... co nie oznacza, że jest niedobry. Ja bardzo go lubię. Bardziej niż np. chleby z Glutenexu, które oczywiście mi smakują, ale kiedy są jeszcze świeże.

5) Trzymam go w blaszce w lodówce. Spokojnie wytrzymuje 4 dni - jest nadal świeży. Jednak im dłużej przetrzymywany tym jest bardziej kruchy.

6) Lepiej zrobić chleb na 2 małych (keksowych) blaszkach niż na jednej dużej.

Życzę smacznego i udanych wypieków.

Pozdrawiam
Robert Jackowski
rjack
 

Postprzez Sunlit » Pt 28 maja, 2004 10:02

Robercie! Bardzo dziekuje za tak dokladny przepis. Mam nadzieje, ze tym razem uda mi sie upiec taki chlebus, coby nie byl zakalcem albo kamieniem:) no i zeby zasmakowal mojemu dziecku, bo gotowy kukurydziany glutenexu jakos mu nie podchodzi (zreszta mi tez, wole gruboziarnisty).
Pozdrawiam slonecznie! Oby w koncu zawitala ta przepiekna wiosna:)))

MONIKA (mama Miloszka 24/11/2002)
Sunlit
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 8
Dołączył(a): Pt 16 kwi, 2004 13:06
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Jola-Gabrysia » Pt 28 maja, 2004 11:16

Co to za firma Ania :?: i co ma w swojej ofercie .
Avatar użytkownika
Jola-Gabrysia
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 137
Dołączył(a): Cz 08 sty, 2004 08:13
Lokalizacja: LUBLIN

Postprzez Kasia-mama » So 29 maja, 2004 07:46

"Ania" Firma Produkcyjno-Handlowa, 31-532 Kraków, ul. Chodkiewicza 8, tel./fax (12)422-21-89, e-mail: fph.ania@interia.pl . Nie wiem niestety, co oni mogą zaoferować w tej chwili, kiedyś z wyrobów bezglutenowych mieli tylko ten koncentrat do wypieku chleba. Składniki(spisuję z opakowania):skrobia kukurydziana, mąka ziemniaczana, cukier, sól, pektyna, białko jaja kurzego w proszku.
Można go piec bez mleka, na samej wodzie, zapewniam, że niczym się nie różni, już wypróbowałam.
Avatar użytkownika
Kasia-mama
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 135
Dołączył(a): So 17 sty, 2004 18:20
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Małgorzata Jasińska » So 29 maja, 2004 08:30

Ja jestam mamą rocznego Grzesia piekłam mu ostatnio chleb bezglutenowy z "ANI" na mleku Bebilon pepti wyszedł całkiem niezły ,nie dawałam też jajka (wg przepisu mabyć).Piekę w automacie do chleba ,musze jeszcze wypróbować te przepisy na chleb z mąki kukurydzianej,upiekę też w automacie .Podaję chleb bezglutenowy bo starszy syn był jakiś czas na diecie bezglutenowej ,teraz jest wszystko dobrze ale jaszcze się nie cieszę.W tej hrtowni kupuję (kupowałam)chleb bezgutenowy ,chrupki kukurydziane,chleb chrupki kukurudziany,skrobie kukurudziana ,ziemniaczaną,kasze kukurudzianą (chleb chrupki podawalam starszemu zawsze był w rezerwie bardzo go lubiał ,jadł go tez w żłobku).Jest tam też dużo wyrobów sojowych (ja ich nie kupowałam bo Adas był uczulony).Pozdrawiam.
Małgorzata Jasińska
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pt 16 sty, 2004 07:56

Postprzez Malgosia Ciesla » Wt 20 lip, 2004 19:39

Witam wszystkich,
prosze podac przepis na chleb bez nastepujacych skladnikow:
mleko, cukier, drozdze, maka pszenna, zytnia
moje dziecko nie moze jesc tych skladnikow
Gosia
Malgosia Ciesla
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): Wt 20 lip, 2004 18:48
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez dorciap1975 » Śr 24 mar, 2010 20:55

http://www.bajaderki.pl/

to stronka z zakwasami do robienia chlebusia,polecam.
Można również znaleść inne przepisy. :)
Syn Mateusz na diecie od lutego 2010
Avatar użytkownika
dorciap1975
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 164
Dołączył(a): So 20 mar, 2010 15:52
Lokalizacja: Biała Podlaska

chleb bezglutenowy w piekarniku

Postprzez monika 77 » Cz 25 mar, 2010 18:22

Witam. Ja od pięciu lat piękę sama mojemu synkowi chlebek bezglutenowy w piekarniku. Kiedyś kupowałam koncentrat mąki bezglutenowej w BEZGLUTENIE a teraz od jakiegoś czsu kupuję mąkę która zwie się PIEKARZ z BALVITENU. Biorę jedno opakowanie tej mąki 500 dag , pół litra ciepłej wody nie za gorącej , jedną saszetkę drożdży trochę oleju około 3 - 4 łyżek stołowych, 1 płaską łyżeczkę soli i 1/2 łyzeczki cukru. Wszystkie te składniki mieszam w misce do wyrabiania ciast z firmy TUPPERWARE i zostawiam do wyrośnięcia. następnie przekładam ciasto do foremek i też odstawiam w ciee miejsce do wyrośnięcia. Piekę w 180 stopniach ok. 45 min. Wychodzą dwa pycha chlebki.
Mój syn nie chce jeść innego pieczywa z firm z których zamawiam produkty bezglutenowe bo mu nie smakują i nie są zbyt świeże.
Mama bezglutenowego Dawida
monika 77
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 12
Dołączył(a): Wt 17 lis, 2009 12:32
Lokalizacja: Nieznamierowice

Następna strona

Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość